Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη

Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί στρατηγικά να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η τράπεζα εργάζεται ήδη στο νέο πλαίσιο του ανανεωμένου επιχειρηματικού της σχεδίου 2022-2025 που θέτει τα θεμέλια για βιώσιμη κερδοφορία και προχωρά συστηματικά στην ολοκλήρωση του προγράμματος μετασχηματισμού που έχει ξεκινήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ολοκληρώσει με ιδιαίτερη επιτυχία σημαντικές πρωτοβουλίες κεφαλαιακής ενίσχυσης και υλοποιεί ένα μεγάλο σχέδιο για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Ήδη από τις αρχές του έτους ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μειώθηκε κάτω από το 10% και ο στόχος είναι να μειωθεί κάτω από το 8% φέτος. Ταυτόχρονα, μέσα από τους πλέον σύγχρονους μηχανισμούς και εργαλεία διαχείρισης κινδύνων, αποτρέπει αποτελεσματικά τη συσσώρευση νέων επισφαλειών, θωρακίζοντας έτσι τον ισολογισμό της και για το μέλλον. Παράλληλα, επενδύει συνεχώς στις νέες τεχνολογίες, παραμένοντας σταθερά στην πρωτοπορία του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Πρόσφατα, μάλιστα, ανακοινώθηκε η ίδρυση ανεξάρτητης ψηφιακής τράπεζας σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία πληροφορικής Natech.

Η συνεχής ισχυροποίηση της Τράπεζας αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία η Πειραιώς θεμελιώνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας με την ολοκληρωμένη υποστήριξη της στρατηγικής του μετασχηματισμού και της μετάβασης της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης με κεντρικούς πυλώνες τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Τράπεζα στηρίζει ολοκληρωμένα τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις όχι μόνο με ίδια κεφάλαια, αλλά και μέσω της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων αναπτυξιακών πόρων, διεθνών συνεργασιών και εργαλείων που την έχουν καταστήσει τον μεγαλύτερο διαχειριστή διαρθρωτικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.

Για την περίοδο 2022-2025 η Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις βιώσιμων τραπεζικών δραστηριοτήτων περίπου στα 9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα για το 2022 τα νέα δάνεια με τα οποία η Τράπεζα θα χρηματοδοτήσει την οικονομία θα ξεπεράσουν τα 6,2 δισ. ευρώ, ενώ στην τετραετία 2022-2025 το σύνολο των νέων εκταμιεύσεων θα φθάσει τα 27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε επιχειρηματικά δάνεια θα κατευθυνθούν περίπου 23 δισ. ευρώ και από αυτά 10 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Πειραιώς είναι προσανατολισμένη στρατηγικά στην ενίσχυση όλων των βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και τις επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες εκείνες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξής της, όπως είναι οι κλάδοι των υποδομών, της ψηφιακής μετάβασης, της μεταποίησης, του τουρισμού και των Ανανεώσιμων και Πράσινων Πηγών Ενέργειας, οι οποίοι θα απορροφήσουν και το μεγαλύτερο μέρος, περίπου το 40%, των νέων εκταμιεύσεων.

Η πολιτική αυτή συνδυάζεται με τη συνεχή διεύρυνση της πολύπλευρης ESG ατζέντας που ευθυγραμμίζεται με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα και επιτυγχάνει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Τα θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας, Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της Τράπεζας Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει κριτήρια ESG και στο επίπεδο των δικών της δραστηριοτήτων και λειτουργιών. Μέσα από τις πολιτικές αυτές η Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο να μεγιστοποιήσει τη συμβολή της στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και των Στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Πράσινες επενδύσεις

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει διαχρονικά τις πράσινες επενδύσεις και διαθέτει την τεχνογνωσία για να προσφέρει τις καταλληλότερες χρηματοδοτικές λύσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με:

  • Πράσινες χρηματοδοτήσεις άνω του 2,2 δισ. ευρώ έως σήμερα, τα οποία ισοδυναμούν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ισχύ άνω των 2,2 GW
  • Χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ που θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ την επόμενη διετία
  • Αξιολόγηση επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG)

Μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα

  • Λόγω των χρηματοδοτήσεων του Ομίλου σε ΑΠΕ δεν εκλύονται ετησίως 4,1 εκατ. τόνοι CO2.
  • Το 2021 επετεύχθη συνολική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5%.
  • Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε στις κτιριακές υποδομές της Τράπεζας προήλθε κατά 100% από ΑΠΕ μέσω της εξασφάλισης εγγυήσεων προέλευσης οδηγώντας σε μηδενικές Scope 2 εκπομπές.
  • Εφαρμόζει Πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σε 480 κτιριακές υποδομές της.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.