Οι τράπεζες σχεδιάζουν να «πριμοδοτήσουν» καταθέσεις

Οι τράπεζες σχεδιάζουν να «πριμοδοτήσουν» καταθέσεις

Μάχη για την επιστροφή κεφαλαίων - Ο S&P αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. 

Οι προβλεπόμενες εκροές λόγω πληρωμής φόρων από τον Ιούλιο και μετά βάζουν τις τράπεζες στη διαδικασία να προσελκύσουν από τώρα όσο το δυνατόν περισσότερες καταθέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, τα πιστωτικά ιδρύματα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένα, είναι έτοιμα να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και προχωρούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να προσελκύσουν νέες καταθέσεις, οι οποίες κυρίως αφορούν πελάτες που απέσυραν τα κεφάλαιά τους στο βάθος της μεγάλης κρίσης, το 2012, στο εξωτερικό είτε εκτός ταμείων των τραπεζών, διατηρώντας τα σε μετρητά σε θυρίδες κ.λπ.

Αντίπαλο σε αυτήν τη μάχη έχουν την υποχώρηση των επιτοκίων, που πάντως παραμένουν υψηλότερα από εκείνα των χωρών της Ευρώπης παρά την καταγεγραμμένη πτωτική τάση. Οι τράπεζες θεωρείται δύσκολο πάντως να αυξήσουν επιτόκια και τούτο διότι είναι εξαιρετικά σημαντική η μείωση κόστους στην προσέλκυση καταθέσεων.

Έτσι σχεδιάζουν να διαμορφώνουν κάποια σύνθετα προϊόντα με τα οποία «πριμοδοτούν» την κατάθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πριμοδότηση αυτή παρέχεται μέσα από προγράμματα πιστωτικών καρτών για τη χρήση της κάρτας. Πρόκειται για προγράμματα πόντων που ο πελάτης της τράπεζας έχει επιλογές είτε να εξαργυρώσει τους πόντους του μέσω εκπτώσεων στην κάρτα, ή αν το προφίλ του είναι εκείνο του αποταμιευτή να επιδοτήσει το επιτόκιο της κατάθεσής του μέσα από τους πόντους της κάρτας.

Από την άλλη πλευρά, τράπεζες προσφέρουν προϊόντα τα οποία εκτός από κατάθεση έχουν και κομμάτι επένδυσης κυρίως σε αμοιβαία κεφάλαια, με πριμοδότηση του επιτοκίου που αφορούν την κατάθεση. Τα προϊόντα αυτά αφορούν πελάτες τραπεζών που επιθυμούν να αναλάβουν και ένα περιορισμένο κίνδυνο για τμήμα της κατάθεσής τους, επιδιώκοντας τελικώς υψηλότερη κερδοφορία.

Στο μεταξύ σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Alpha Bank, Eθνική, Eurobank) προχώρησε η Standard & Poor’s. H αξιολόγησή τους ενισχύεται σε «CCC+» έναντι «CCC» πριν, με «σταθερό» outlook. H απόφαση αυτή εκφράζει την εκτίμηση του οίκου ότι η πιστοληπτική ικανότητα των συγκεκριμένων τραπεζών έχει βελτιωθεί λόγω της συνεχούς πρόσβασης σε ρευστότητα που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές αρχές, την πρόσφατη ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά και τα μειωμένα πτωτικά ρίσκα που προκαλεί η σταδιακή σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

H έκθεση, πάντως, διατηρεί την εκτίμηση πως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες συνθήκες στην Eυρώπη, κάτι το οποίο περιορίζει την κερδοφορία του κλάδου.

H έκθεση, ωστόσο, θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία οδεύει σε μια σταδιακή εξισορρόπηση και αναμένει το AEΠ να ανακάμψει σταδιακά κατά την περίοδο 2014-2017.

Διαβάστε ακόμη: 

Άμεση πρόσβαση της εφορίας στις καταθέσεις μας

Στρατηγική συμφωνία MIG και Τράπεζας Πειραιώς

Fairfax και Capital κατέχουν πλέον σημαντικά ποσοστά στη Eurobank