«Τραπεζώσαμε» 21.756 άτομα με χορηγό τράπεζα

«Τραπεζώσαμε» 21.756 άτομα με χορηγό τράπεζα

Οι αριθμοί της Ελληνικής προεδρίας, τα γεύματα, οι πτήσεις και οι νικητές στα ταξίδια. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αριθμητικά στοιχεία για την ελληνική προεδρία, που σύμφωνα με τα όσο έχουν δηλώσει οι ευρωπαίοι εταίροι μας, πήγε πολύ καλά. Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, συνολικά οργανώθηκαν 267 γεύματα και δείπνα και έφαγαν σ’ αυτά 21.756 άτομα.

Εδώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι όλα έγιναν με… χορηγό μια τράπεζα, ώστε να αποφευχθεί ο παραμικρός κίνδυνος «ατυχήματος», όπως για παράδειγμα μια δηλητηρίαση. Αυτό, σημειώνει ο Βηματοδότης, ήταν και το μεγαλύτερο άγχος του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα:

«Έφαγαν τόσα άτομα, συμπεριλαμβανομένης και της Μέρκελ, και ουδείς έπαθε δηλητηρίαση» λέει με ανακούφιση. Ο «κίνδυνος» ξεπεράστηκε με τη βοήθεια του χορηγού, γιατί διαφορετικά, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός και να προτιμηθεί το φθηνότερο εστιατόριο. Μετά τη χορηγία, το σύνολο των γευμάτων δόθηκε στο Ζάππειο, είτε στο Μουσείο της Ακρόπολης είτε σε εστιατόρια πέριξ της Ακροπόλεως. Κατά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας καταγράφηκαν στην Αθήνα 6.000 επίσημες διανυκτερεύσεις, οι περισσότερες στους λεγόμενους εκτός σεζόν τουριστικούς μήνες.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας
Σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας 496 διερμηνείς οι οποίοι/ες μετέφραζαν 23 γλώσσες και η Αστυνομία για την ασφάλεια της προεδρίας κατήρτισε 13 επιχειρησιακά σχέδια, διέθεσε 161 περιπολικά, 15 μοτοσικλέτες, δύο ελικόπτερα, 12 μαγνητικές πύλες, επτά συσκευές ελέγχου χειραποσκευών και 30 φορητούς ανιχνευτές μετάλλων. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν συνολικά 160 συμβούλια στην Ελλάδα (τα 45 στην Αθήνα και στα 21 συμμετείχαν υπουργοί) και 1.400 συμβούλια και συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες. Στις συνεδριάσεις στην Αθήνα συμμετείχαν συνολικά 12.000 άτομα.

Διαβάστε: «Άριστα» από τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα για την προεδρία της Ε.Ε.

Οι πτήσεις: «Πρωταθλητής» ο Βενιζέλος
Όσον αφορά στον πολιτικό που πέρασε τις περισσότερες ώρες εν πτήσει, αυτός ήταν ο κ. Βενιζέλος .
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε 58 απογειώσεις στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, ο υφυπουργός κ. Δ. Κούρκουλας 43 απογειώσεις και ο Πρωθυπουργός περί τις 14 (έκανε λίγες, αφού υποδέχθηκε πολλούς ξένους εδώ στην Αθήνα).

Τα Sudoku του Σαμαρά
Ο Βηματοδότης σημειώνει πως ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των πτήσεων με το πρωθυπουργικό Gulfstream ο Αντώνης Σαμαράς έσπασε το ρεκόρ στο… sudoku, καθώς έλυνε δύο σε κάθε πτήση, κατά προτίμηση αυτά της «International Herald Tribune»!

«Διαψεύσαμε όσους πόνταραν στην αποτυχία»
Έναν σύντομο απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη Δευτέρα κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή λήξης στο Ζάππειο, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη διέψευσαν εκείνους που στοιχημάτισαν στην αποτυχία και στην διάλυση.

«Κάποιοι προεξοφλούσαν και την αναγκαστική έξοδό της από την ευρωζώνη. Την ίδια εποχή, πριν από δύο χρόνια, πολλοί θεωρούσαν ότι και η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει. Κάποιοι στοιχημάτιζαν στη διάλυσή της» ανέφερε ο πρωθυπουργός και ακολούθως φωτογράφισε τον ΣΥΡΙΖΑ:  «Υπήρξαν και κάποιοι που είδαν την κρίση της Ευρώπης ως ευκαιρία για να… αποδομήσουν και να ενταφιάσουν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα! Είναι οι γνωστοί καιροσκόποι του λαϊκισμού, που πότε στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ, πότε αμφισβητούν τη δύναμη του ευρώ, πότε υιοθετούν ο,τιδήποτε θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη. Έχουν ως πρότυπά του τις… χρεοκοπίες της Λατινικής Αμερικής, που η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να αποτρέψει. Και για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα. Θεωρούν την καταστροφή της Ευρώπης, ως δήθεν «λύτρωση». Και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ως δήθεν «καταστροφή»! Ευτυχώς, όμως, οι δυνάμεις αυτές ήταν και παραμένουν μειοψηφία».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα τους διέψευσε όλους, πέτυχε την δημοσιονομική εξυγίανση, σταθεροποίησε την θέση της χώρας, εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις, βγήκε στις αγορές και τώρα βγαίνει από την μακροχρόνια ύφεση. Στον σύντομο απολογισμό του, τόνισε ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε μόνο το 40% του προϋπολογισμού για την Προεδρία.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Η ελληνική Προεδρία συνέπεσε και με τη διενέργεια των ευρωεκλογών. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ψήφισαν εναντίον της Ένωσης! Ζήτησαν όμως, περισσότερη και καλύτερη Ένωση! Αποδοκίμασαν την Ευρώπη των στατιστικών, των απρόσωπων γραφειοκρατικών αυτοματισμών και των μονοδιάστατων οικονομικών μεγεθών. Απαίτησαν μία Ευρώπη οραματική και ρεαλιστική ταυτόχρονα. Ζήτησαν μια Ευρώπη ικανή να εμπνέει τους πολίτες της. Αλλά και ικανή να λύνει τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα την ανεργία, την ύφεση και την ασφάλεια».