Τρεις λόγοι για τους οποίους η τιμή του bitcoin έφτασε στα ύψη

Τρεις λόγοι για τους οποίους η τιμή του bitcoin έφτασε στα ύψη
Photo:

Τι είναι αυτό που καθόρισε πραγματικά την αξία του ψηφιακού νομίσματος;

του Spencer Bogart

Ίσως να μην είναι εύκολο για τον καθένα να κατανοήσει το bitcoin. Αυτό συμβαίνει συνήθως με καινούργια πράγματα. Μπορεί το bitcoin να είναι ήδη εννέα ετών, αλλά αντιπροσωπεύει ένα εντελώς νέο στοιχείο ενεργητικού.

Σε τι συνίσταται, όμως, η αξία του bitcoin; Ιδού τρεις σημαντικές πτυχές:

Πληρωμές – Τι σκέφτονται οι άνθρωποι

Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι άνθρωποι σε σχέση με το bitcoin είναι οι πληρωμές – στο κάτω-κάτω πρόκειται για κρυπτονόμισμα, σωστά; Τα νομίσματα χρησιμοποιούνται για πληρωμές και άρα το bitcoin πρέπει να αφορά πληρωμές.

Είναι αλήθεια. Το bitcoin χρησιμοποιείται πράγματι για πληρωμές, κι αυτό είναι ένα κομμάτι της αξίας του. Όμως, δεν χρησιμοποιείται ευρέως γι’ αυτό τον σκοπό και αυτή η πτυχή του δεν είναι η σημαντικότερη όσον αφορά την αξία του bitcoin σήμερα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αγοράζουν το bitcoin για πληρωμές. Ακόμα κι αν μπορούσαν, ελάχιστοι επενδυτές θα πλήρωναν τον καφέ τους με μετοχές της Apple. Πολύ απλά, δεν είναι αυτός ο λόγος που αγόρασαν τις μετοχές αυτές. Και το ίδιο ισχύει για το bitcoin.

Ψηφιακός χρυσός – Γιατί αγοράζουν οι άνθρωποι

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν bitcoin σήμερα είναι η χρησιμότητά του ως «ψηφιακός χρυσός». Οι επενδυτές έλκονται από ένα στοιχείο ενεργητικού που είναι εγγυημένα σπάνιο, αδύνατον να κατασχεθεί, και κομμάτι ενός αποκεντρωμένου και μη εποπτευόμενου δικτύου όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει.

Ως εταιρεία που εστιάζει στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων και της αλυσίδας των μπλοκ, συλλέγουμε συνεχώς δεδομένα απ’ όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε, π.χ., ότι στη Βραζιλία υπάρχει ένας γιατρός που μια φορά την εβδομάδα μετατρέπει το ιατρείο του σε γραφείο συμβουλών για bitcoin. Εκεί, βοηθά ιατρούς και άλλους να μυηθούν στη χρήση του bitcoin.

Ποιος είναι ο βασικός λόγος που θέλουν να αγοράσουν; Φοβούνται τη δήμευση της περιουσίας τους εν μέσω ενός διογκούμενου δημόσιου ελλείμματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι μετατρέπουν όλη την περιουσία τους σε bitcoin, αλλά το κρυπτονόμισμα είναι για κάποιους Βραζιλιάνους κομμάτι μιας αμυντικής στρατηγικής διατήρησης της περιουσίας τους.

Προγραμματιζόμενο στοιχείο ενεργητικού – Γιατί το bitcoin θα προσελκύσει μαζικά την προσοχή του κόσμου

Η πιο υποτιμημένη πτυχή του bitcoin είναι η αξία του ως προγραμματιζόμενο στοιχείο ενεργητικού. Όταν παίρνουμε κάτι από τον φυσικό κόσμο και το κάνουμε εντελώς ψηφιακό («εκ γενετής ψηφιακό»), γλιτώνουμε από πολλούς από τους περιορισμούς του φυσικού κόσμου. Σήμερα, οι χρηματοοικονομικές υποδομές μας δεν είναι «εκ γενετής ψηφιακές».

Εταιρείες όπως η PayPal έκαναν ευκολότερη τη χρήση των παρωχημένων χρηματοοικονομικών υποδομών μας σε μια ψηφιακή εποχή, αλλά δεν δημιούργησαν εκ νέου τις υποδομές αυτές. Αντίθετα, οι αλυσίδες των μπλοκ επιτρέπουν νέες, «εκ γενετής ψηφιακές» χρηματοοικονομικές υποδομές με τη μορφή του bitcoin, του Ethereum κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε νέα πράγματα. Για πρώτη φορά, έχουμε προγραμματιζόμενα στοιχεία ενεργητικού.

Εν τέλει, η αξία του bitcoin ως προγραμματιζόμενο στοιχείο ενεργητικού είναι η πιο βιώσιμη οδός προς τη μαζική υιοθέτησή του. Οι άνθρωποι θα υιοθετήσουν το bitcoin επειδή είναι ο ευκολότερος (ή μοναδικός) τρόπος για να επιτελέσουν το ένα ή το άλλο καθήκον.

Δεν ξέρω πού θα καταλήξει η συγκεκριμένη τάση, αλλά βλέπω έναν κόσμο νέων ευκαιριών μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Και είμαι ενθουσιασμένος με την ποιότητα των ομάδων που εισέρχονται στον κλάδο, καθώς και με την κατεύθυνση του κλάδου συνολικά.

* Ο Spencer Bogart είναι εταίρος στη Blockchain Capital. Ο Bogart έχει επενδύσει σε bitcoin.

Πηγή: fortune.com