«Τρομαχτικά» εξαρτημένος ο κόσμος από τη Βραζιλία για ζάχαρη, εν μέσω «μποτιλιαρίσματος» στα λιμάνια

«Τρομαχτικά» εξαρτημένος ο κόσμος από τη Βραζιλία για ζάχαρη, εν μέσω «μποτιλιαρίσματος» στα λιμάνια
Photo: pixabay.com
Τα χρηματιστηριακά συμβόλαια της ζάχαρης σε τροχιά για πέμπτο έτος κερδών, το μεγαλύτερο σερί κερδών από το 1989.

Στα ύψη έχει φτάσει η παγκόσμια ζήτηση για ζάχαρη από τη Βραζιλία, την ώρα που η συμφόρηση στα λιμάνια της χώρας έχει «παγώσει» τις διεθνείς εξαγωγές του προϊόντος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, περίπου 70 πλοία περιμένουν περίπου 20 ημέρες για να φορτώσουν πάνω από 3 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης στη χώρα, σύμφωνα με το ναυτιλιακό πρακτορείο SA Commodities. Αυτό ισοδυναμεί με εξαγωγές ενός μήνα.

Επιδεινώνοντας την κατάσταση, μια πυρκαγιά στην Παραναγκούα, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Βραζιλίας, έκλεισε έναν τερματικό σταθμό και επηρέασε τις λειτουργίες μιας άλλης εγκατάστασης. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ξηρασία στην περιοχή του Αμαζονίου ανακατευθύνει τα φορτία σιτηρών από τα βόρεια λιμάνια, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό με τη ζάχαρη στα νοτιοανατολικά.

Οι ενισχυμένες καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού συνέπεσαν με την παραγωγή ζάχαρης που αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ φέτος. Ενώ οι μεγαλύτερες καλλιέργειες θα έπρεπε θεωρητικά να βοηθήσουν στην ανακούφιση των παγκόσμιων ελλείψεων ζάχαρης που έχουν ήδη στείλει τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2011, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συντηρούν την παγκόσμια υποπροσφορά.

Οι φτωχές καλλιέργειες και η απειλή περιορισμών στις εξαγωγές στην Ινδία και την Ταϊλάνδη έχουν ήδη θέσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ακατέργαστη ζάχαρη που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη σε τροχιά για πέμπτο έτος κερδών, το μεγαλύτερο σερί κερδών από το 1989. Με τα παγκόσμια αποθέματα να αναμένεται να μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, ο κόσμος βασίζεται και πάλι στη Βραζιλία για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέγεθος του προβλήματος

«Η εξάρτηση που δημιουργεί ο κόσμος από τη βραζιλιάνικη ζάχαρη είναι τρομακτική», ανέφερε ο Μάουρο Άντζελο, διευθύνων σύμβουλος της Alvean, του μεγαλύτερου εμπόρου ζάχαρης στον κόσμο.

Το Bloomberg σημειώνει πως ακόμα και εάν ξεπεραστούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα χρειαστούν από 2 έως 3 χρόνια προτού η συνολική γεωργική παραγωγή της Βραζιλίας αυξηθεί αρκετά ώστε να επεκταθεί και πάλι η παραγωγική ικανότητα.

Σήμερα, τα προβλήματα των logistics έχουν θέσει τις αγορές ζάχαρης σε κατάσταση συναγερμού.

Η ξηρασία στον Αμαζόνιο σημαίνει ότι περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι σιτηρών που κανονικά θα ταξίδευαν με φορτηγίδες μέσω της περιοχής κατευθύνονται σε λιμάνια στα νοτιοανατολικά. Ενώ τα επίπεδα των υδάτων έχουν βελτιωθεί αφού έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η εφοδιαστική της ζάχαρης θα πρέπει να παραμείνει υπό πίεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com