Τρομοκρατία με… hashtag!

Τρομοκρατία με… hashtag!

Η παράλληλη «προέλαση» των τζιχαντιστών του ISIL στα social media

Φωτογραφίες στο Twitter από ομαδικές εκτελέσεις και αποκεφαλισμούς αιχμαλώτων, με τα κεφάλια ορισμένων να χρησιμοποιούνται σαν μπάλα για ποδόσφαιρο στο #WorldCup! Βίντεο στο YouTube από την προέλαση προς τη Βαγδάτη. Ανακοινώσεις με selfies μαχητών στο Facebook.

Ο «Ιερός Πόλεμος» των σουνιτών τζιχαντιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIL («Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε») δεν διεξάγεται μόνον στρατιωτικά στα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής, αλλά και επικοινωνιακά στα social media, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα χρησιμοποιεί πλέον περίτεχνα ως σύγχρονο «Δούρειο Ίππο» για τη μετάδοση του εξτρεμιστικού  μηνύματός της, μέχρι και για την στρατολόγηση μαχητών και χρηματοδοτών, κυρίως στον δυτικό κόσμο. Πιο ισχυρό «όπλο» αναδεικνύεται το Twitter, όπου υπάρχουν ήδη πολλοί λογαριασμοί που συνδέονται με την ISIL.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρείται ο @w_salahadden που μεταδίδει διαρκώς υλικό και ανακοινώσεις των σουνιτών τζιχαντιστών, έχει πάνω από 27.800 followers και έχει «τιτιβίσει» τουλάχιστον 1.000 φορές μέσα τους τελευταίους μήνες (Το Twitter κλείδωσε τον λογαριασμό του).

Λογαριασμοί σαν και αυτόν έχουν κατακλύσει τον εξαιρετικά δημοφιλή στον αραβικό κόσμο λογαριασμό στο Twitter @ActiveHashtags, όπου κάθε ανάρτηση στο #ISIL (ή ISIS όπως προτιμούν να την αποκαλούν τα αγγλόφωνα ΜΜΕ) έχει κατά μέσο όρο 72 retweets, ενισχύοντας έτσι την «διεισδυτικότητα» των σουνιτών τζιχαντιστών.

Αλλά η ISIL ή καλύτερα οι «αόρατοι» υποστηρικτές της έχουν κυκλοφορήσει και το δικό της αραβόφωνο, δη δωρεάν, app για το Twitter. Ονομάζεται «The Dawn of Glad Tidings», παρέχοντας στους ουκ ολίγους χρήστες του μία συγκεντρωτική ενημέρωση για όλα τα νέα της… «Τρομοκρατίας Inc». Μοναδική προϋπόθεση για όσους θέλουν να την «κατεβάσουν» είναι να καταχωρήσουν κάμποσα προσωπικά στοιχεία τους, προς πάσα χρήση.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο, αλλά οι αναρτήσεις πήραν «φωτιά» μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ISIL άρχιζε τη μεγάλη αντεπίθεση της στο Ιράκ, κατακτώντας εδάφη για το μελλοντικό της «χαλιφάτο».

Στο pick της έφθασε τα 40.000 tweets την ημέρα, την περασμένη εβδομάδα, όταν οι τζιχντιστές της ISIL μπήκαν στη Μοσούλη. Λίγα 24ωρα αργότερα, τα tweets και retweets έπεφταν «βροχή», με φόντο τη μαύρη  σημαία του ISIL να κυματίζει -ως προϊόν Photoshop προς το παρόν- πάνω από την ιρακινή πρωτεύουσα και ο συνοδευτικό μήνυμα: «Ερχόμαστε, Βαγδάτη»!.

«Από όλες τις ομάδες τζιχανιστών, η ISIL ρίχνει το περισσότερο βάρος στα μέσα κοινωνικής διδκτύωσης», παρατηρεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζόναθαν Κορν, που μέσα από το εβδομαδιαίο του podcast, υπό τον τίτλο «ISIS Show», έχει τακτική επικοινωνία με αγγλόφωνους υποστηρικτές της τρομοκρατικής ομάδας. Πολλοί κατοικούν στην αμερικανική ήπειρο και στην Ευρώπη, λέει. Άλλοι βρίσκονται στην μακρινή Αυστραλία. Και όλοι τους φροντίζουν ώστε η ISIL να «προελαύνει» και στα social media, σχεδόν σε όλες τις γλώσσες.

Σήμερα, τα hashtag που φέρουν το όνομά της έχουν έως και 10.000 αναφορές (mentions) την ημέρα, σε αντίθεση με την αντίπαλή της ομάδα στη Συρία, την επίσης εξτρεμιστική αλ-Νούσρα, η οποία -αν και «franchise» της αλ Κάιντα- συγκεντρώνει… μόλις γύρω στα 2.500-5.000 mentions!

Αντιμέτωπη και με αυτήν την πρόκληση, η κυβέρνηση της Βαγδάτης αποφάσισε να μπλοκάρει σε αρκετές περιοχές της ιρακινής επικράτειας το Facebook, το Twitter και το YouTube, προκειμένου να ανακόψει την πρόσβαση της ISIL στην εγχώρια κοινωνία, αποκόπτοντας όμως έτσι και την επικοινωνία μεταξύ των ίδιων των Ιρακινών.

Διαβάστε ακόμη:

Προειδοποιεί ο ΟΗΕ για την εξάπλωση της βίας στο Ιράκ

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;

Στα πρόθυρα διάσπασης το Ιράκ

«Έκτακτα» μέτρα εξετάζουν οι ΗΠΑ για την αναχαίτιση του ΙΚΙΛ στο Ιράκ

Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τόνι Μπλερ: «Δεν ευθύνεται η επέμβαση του 2003 στο Ιράκ για τη σημερινή κρίση