Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» κατέθεσε ο Ι. Μανιάτης

Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» κατέθεσε ο Ι. Μανιάτης

Ξεκίνησαν οι διακοπές ρεύματος λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού και τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» μεταφέρθηκε σήμερα η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έκαναν πράξη την υπόσχεσή τους και «κατέβασαν διακόπτες», πραγματοποιώντας κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε ρυθμίσεις στο σχετικό νομοσχέδιο, που αφορούν στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των συμφερόντων των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ», ενώ νωρίτερα έκανε γνωστές τις δέκα δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», χαρακτηρίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο ως μία σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.

Αναλυτικότερα, οι διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Το τίμημα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας ροών των μονάδων, ορυχείων, κλπ που θα εισφερθούν στη νέα εταιρία.

– Απαγορεύονται επί πέντε χρόνια οι απολύσεις προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ» για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργάνωσης. Στη νέα εταιρία θα ισχύουν επίσης οι όροι εργασίας που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ.

– Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων εξακολουθούν να ισχύουν.

– Η νέα εταιρία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ως προς τις προσλήψεις (κριτήρια εντοπιότητας κλπ), τη διαχείριση των υδάτων στα υδροηλεκτρικά, την παροχή νερού για άρδευση και ύδρευση. Επίσης αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ έναντι των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται μονάδες παραγωγής και ορυχεία που θα εισφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».

– Οι πελάτες που θα μεταφερθούν στη μικρή ΔΕΗ θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των πελατών της ΔΕΗ. Θα μεταφερθούν δηλαδή μικροί και μεγάλοι καταναλωτές, με καλό αλλά και κακό ιστορικό πληρωμών, επισφάλειες, κλπ.

Επιμένει στην απόσυρση του νομοσχεδίου η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Σταμάτης Ρέλιας, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο, όπως είπε, ακρωτηριάζει την επιχείρηση, ενώ υποστήριξε ότι στην περίπτωση της «μικρής ΔΕΗ» δεν υπάρχουν επενδυτές, αλλά η μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, χωρίς όφελος για την κοινωνία και τους Έλληνες καταναλωτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος αντέκρουσε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για αναπτυξιακή νομοθετική πρωτοβουλία προς όφελος και της ΔΕΗ και των καταναλωτών υποστηρίζοντας ότι «όχι μόνο δεν ισχύουν οι διάφοροι νεολογισμοί που ακούγονται, αλλά εγκαθίσταται μία ιδιότυπη ολιγαρχία».

«Είναι ένα νομοσχέδιο που κινείται σε λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αποσυρθεί» υποστήριξε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καβαθάς, επισήμανε ότι «η κατάτμηση της ΔΕΗ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει».

Διαβάστε ακόμη:

Το καυτό καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Οι δέκα δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ»

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το σύστημα ηλεκτροδότησης

Θετικοί στο δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ οι Κουτσούμπας, Κουβέλης, Καμμένος

Σκληρή επίθεση του Αντ. Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ