Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε προληπτικά

Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε προληπτικά
epa04843552 International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (L) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos talk at the start of a special Eurogroup finance ministers meeting on the Greek crisis, at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 12 July 2015. Eurozone Finance Ministers set 12 July 2015 as the deadline to reach an agreement saving Greece from bankruptcy, amid warnings that failure to strike a deal by then could lead the country to crash out of the eurozone. EPA/LAURENT DUBRULE

«Δεν το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία – Αναζητούμε έναν μηχανισμό δέσμευσης με τους εταίρους».

Σε δηλώσεις μετά το Eurogroup προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει μπει στη συζήτηση για επιπλέον μέτρα 3,5 δις. ευρώ, σε περίπτωση που δεν πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Πλέον είναι και από τους Ευρωπαίους στο τραπέζι το πακέτο μέτρων 3,5 δισ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή και να εφαρμοστεί αν η Ελλάδα χάσει τους στόχους το 2018. Πρόκειται για ένα νέο σκληρό πακέτο φόρων και άλλων μέτρων που οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θέλουν ως δικλείδα ασφαλείας.

«Αναζητούμε με τους Ευρωπαίους έναν μηχανισμό δέσμευσης» ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο οποίος δήλωσε ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία «δεν μπορείς να νομοθετήσεις προληπτικά».

Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τo Eurogroup στο Άμστερνταμ, o κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει έναν νόμο σήμερα ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή βάσει πιθανών μελλοντικών εξελίξεων. Όπως είπε, αυτόν το περιορισμό δεν τον έχει μόνο η Ελλάδα αλλά και η Γαλλία για παράδειγμα.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση των πιστωτών ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως η Αθήνα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την εξεύρεση ενός μηχανισμού δέσμευσης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση.

«Κρατήσαμε την υποχρέωση μας για πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο το 3% επί του ΑΕΠ, παρόλα αυτά τόνισε πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η απόδοση των μέτρων που προτείνουμε θα αποφέρει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, και για το λόγο αυτό ζητείται ένα προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για να καλυφθεί η διαφορά στην περίπτωση που ο σημερινός σχεδιασμός δεν αποφέρει τον προσδοκώμενο στόχο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στόχος είναι να βρεθεί μια λύση αξιόπιστη τόσο ως προς τους εταίρους και τους επενδυτές όσο και προς τους Έλληνες πολίτες. Έπειτα συνδέοντας τα μέτρα με το χρέος ανέφερε ότι οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης και τους επενδυτές πως η «Ελλάδα αλλάζει».