Τσακαλώτος: Υποστηρίζουμε αλλαγές που θα προάγουν αναπτυξιακές λύσεις

Τσακαλώτος: Υποστηρίζουμε αλλαγές που θα προάγουν αναπτυξιακές λύσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλάει από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, Αθήνα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη βουλή.

“Συνεχίστε να πιστεύετε ότι έχετε ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις. Μην αλλάξετε σε τίποτα. Μας βοηθάει πολύ να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του τόπου”, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ, στην τελική ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, που ισοδυναμούν, όπως είπε, για την αξιωματική αντιπολίτευση, με τις δέκα πληγές του Φαραώ οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

– Η πρώτη έξοδος στις αγορές τον Ιούλιο (μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης) με επιτόκιο 4,625 και με προσφορές που ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. Η έξοδος τον Αύγουστο για έντοκα γραμμάτια, τα αποτελέσματα swap με ποσοστό κάλυψης άνω του 86%. Κινήσεις μετά τις οποίες σήμερα, “όλοι κάνουν λόγο για ράλι αποδόσεων”, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

– Οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, είτε με διαδοχικές αναβαθμίσεις είτε με τις θετικές προβλέψεις για την πορεία στο μέλλον.

– Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων τον περασμένο Ιούλιο και η έξοδος τραπεζών στις αγορές όπως η Πειραιώς και η Εθνική. Σε αυτά συμπεριέλαβε την “καβάτζα” (σ.σ.κατά δήλωσή του) των 20 δισ., που έχουν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα stress tests και τα κόκκινα δάνεια.

– Η άνοδος του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση του οικοδομικού όγκου το τελευταίο εξάμηνο.

– Οι επενδύσεις που προχωρούν στον τουριστικό τομέα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος στο πλαίσιο του οποίου έχουν υποβληθεί πάνω από 700 σχέδια, αρκετά από τα οποία για μικρές και μεσαίες επενδύσεις, αλλά και μερικές δεκάδες για επενδύσεις ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων.

– Οι ανακοινώσεις για την πορεία της ανάπτυξης με άνοδο για τρίτο συνεχές τρίμηνο.

– Η άνοδος της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, με χαρακτηριστικά τα τελευταία στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ.

– Οι ανακοινώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Γερούν Νταϊσελμπλουμ και του Μοσκοβισί, για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.

– Η διανομή κοινωνικού μερίσματος.

– Η ανακοπή της ανοδικής πορείας της ΝΔ.

“Αυτά που είπα είναι success story; Όχι. Όπως έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης, εγώ παθαίνω αναγούλα όταν ακούω success story από τη ΝΔ, γιατί καταλαβαίνω ότι θα επαναλάβουν αυτά που έκαναν με τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον αν κυβερνήσουν. Μακριά από εμάς λοιπόν το success story, αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί εμείς σχεδιάζουμε πράγματα και για όταν θα είμαστε έξω από το μνημόνιο”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2018, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι “αυτός ο προϋπολογισμός είναι σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει το μνημόνιο και τη λιτότητα ως την κυρίαρχη κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής”. Επισήμανε όμως ότι η λιτότητα αυτή τη στιγμή αμφισβητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο – και σε όλα αυτά τα μέτωπα των συζητήσεων η κυβέρνηση μαζί με τμήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με πολλά κράτη του νότου, υποστηρίζουν αλλαγές σε αυτό το μείγμα πολιτικής. “Υποστηρίζουμε αλλαγές που θα προάγουν αναπτυξιακές λύσεις, που θα περιλαμβάνουν και τον κόσμο της εργασίας. Υποστηρίζουμε αλλαγές που θα αντιστρέψουν την καταστροφική λογική της λιτότητας. Η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τι ακριβώς λέει για όλα αυτά; Ποια είναι η θέση της ΝΔ γι΄αυτά; Προσπαθείτε μήπως να μας πείτε ότι εντός του ΕΛΚ πιέζετε για αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε δημόσια αγαθά; Ή μήπως πιέζετε για έναν μεγαλύτερο ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό για να υποστηριχθούν οι χώρες του νότου; Αυτό μας λέτε; Δεν νομίζω”, είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ε. Τσακαλώτος. Κατήγγειλε δε, την ΝΔ, ότι “το επίπεδο της υποκρισίας της είναι εντυπωσιακό”, διότι την ίδια ώρα που κατηγορεί την κυβέρνηση για Προϋπολογισμό λιτότητας, η ίδια υποστηρίζει ενεργά ένα πλαίσιο που προάγει τη λιτότητα. “Εσείς, όχι μόνο δεν υποστηρίζετε την αλλαγή, αλλά δεν υποστηρίζετε καν τα συμφέροντα των χωρών του νότου”, είπε ο Ε. Τσακαλώτος και υπογράμμισε τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και Έφης Αχτσιόγλου για τον κοινωνικό πυλώνα. Αντίστοιχη αναφορά έκανε και στον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και τον “αγώνα” του να υπάρξει συμμαχία για την αντιμετώπιση των φαρμακοβιομηχανιών και με στόχο “να έχουμε φθηνότερα φάρμακα”.

Ο Ε. Τσακαλώτος επεφύλασσε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη. Ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το παράδειγμα οικογένειας με δύο παιδιά, που ενώ το 2010 είχε εισόδημα 34.000 ευρώ, το 2015 έπεσε στα 21.720 ευρώ. “Το μειώσατε δηλαδή 12.280 ευρώ σε πέντε χρόνια, δηλαδή μειώνατε περίπου 2.500 το χρόνο. Το 2016, είναι 22.000, αυξήθηκε από το 2015. Ποιος κατέστρεψε τη μεσαία τάξη κύριε Μητσοτάκη; Ποιος την κατέστρεψε;”, είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Αλλά και για τις εξαγγελθείσες μειώσεις φόρων της ΝΔ, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για “βουντού οικονομικά”. “Ξέρουμε ότι μείωση φόρων δεν γίνεται χωρίς μείωση δαπανών”, είπε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε στον αντίποδα ότι το Μεσοπρόθεσμο έχει προβλέψει μείωση της φορολογίας για τα μεσαία στρώματα, ότι με την έξοδο από το μνημόνιο θα πρέπει να συνεχίσει η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και ότι έχει προβλεφθεί επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων τον Οκτώβριο του 2018.

“Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι μια προσπάθεια να διορθώσει λάθος του παρελθόντος, να μας βγάλει από τα μνημόνια, να βάλει τη βάση του κοινωνικού κράτους, να βελτιώσει τους δείκτες”, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Κλείνοντας, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις. “Πήρα τον αγαπημένο τηλεοπτικό σταθμό της αντιπολίτευσης, τον Σκάι, πήρα και την πηγή από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ήθελα να δείξω πώς πηγαίνει η ΝΔ τους τελευταίους επτά μήνες”, είπε ο υπουργός δείχνοντας στην εθνική αντιπροσωπεία τους δημοσκοπικούς δείκτες και πρόσθεσε: “Βλέπετε μια καθοδική τάση. Αλλά επειδή είναι Χριστούγεννα, έστρεψα τους δείκτες κατά το Σκάι Ευαγγέλιο. Δηλαδή έστρεψα τους πρώτους μήνες τελευταίους και τους τελευταίους μήνες πρώτους, για να έχουν καλά Χριστούγεννα, για να φαίνεται ανοδική πορεία στη ΝΔ. Γιατί θέλω να κάνετε καλά Χριστούγεννα, να συνεχίσετε να νομίζετε ότι έχετε ανοδική πορεία και να μην αλλάξετε τίποτα από την πολιτική σας, γιατί εμάς μας βοηθάει πάρα πολύ και είμαστε ευγνώμονες. Γιατί χωρίς αναπτυξιακή πολιτική και εναλλακτική στρατηγική, νομίζω πως αυτή η πορεία η ανοδική της χώρας, θα συνεχίσει για πολλά χρόνια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ