Τσίπρας: Να επέλθει η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα

Τσίπρας: Να επέλθει η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα

Την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών ζήτησε ο πρωθυπουργός από το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. 

«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

«Ήταν νομίζω απαραίτητο να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη», είπε ο κ. Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρι ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι -όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε- δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

Η πρόεδρος της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, ευχαρίστησε για τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η τραπεζική αργία έληξε, «κοιτάζουμε μπροστά». Εκφράζοντας όλους, όπως είπε, η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι «θέλουμε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπει σε μια φάση κανονικότητας και ομαλότητας και το γρηγορότερο δυνατό να είμαστε σε θέση να άρουμε και τους περιορισμούς στην ανάληψη καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων». Χαρακτήρισε αυτό ως ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία, για την πραγματική οικονομία, για να προσθέσει πως «όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο τόσο καλύτερα θα είναι για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

«Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπατε, χτες είχαμε μια δήλωση της ΕΕΤ ότι εμείς μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσουμε με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, τον νόμο που υπήρχε μέχρι το τέλος του 2013, προσβλέποντας ότι θα υπάρξει μια καινούρια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει και τη δράση τη δική μας μετά», τόνισε.

Η κυρία Κατσέλη ανέφερε ότι «αυτές τις 3 εβδομάδες που ήταν δύσκολες για όλους, το τραπεζικό σύστημα και όλες οι τράπεζες προσπάθησαν και ανταπεξήλθαν με μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική τη στάση του προσωπικού και υπογράμμισε ότι και η στάση των πολιτών ήταν εξαιρετικά ψύχραιμη. «Πολύ σημαντικό», πρόσθεσε η κα. Κατσέλη.

Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η κυρία Κατσέλη δήλωσε: «συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό τα επόμενα βήματα προκειμένου το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας να μπεί σε καθεστώς κανονικότητας και ομαλότητας».

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών η κα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα ισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών. Συμπλήρωσε δε ότι οι τράπεζες αναμένουν τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίς της κυβέρνησης οι οποίες θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο από το 2016

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ για τον ELA

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα αποφασίσει σήμερα, αν θα αυξήσει το όριο της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA από τα 89,5 δισ. ευρώ και για πόσο διάστημα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημειώνει το δημοσίευμα, έπεισε την περασμένη εβδομάδα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της να αυξήσουν το όριο του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου, μετά την υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πρώτου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για να αρχίσει η διαπραγμάτευση ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα. Η επιπλέον ρευστότητα βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα, αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι τον ELA άμεσα, αλλά έχει επίσης περιθώριο να κάνει και άλλες κινήσεις (σ.σ.: για την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών), εφόσον προχωρήσει καλά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με οικονομολόγους, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειασθεί κάποιες εβδομάδες ή μήνες.

Το 59% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει από τον Σεπτέμβριο το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι του ELA. Το 90% των οικονομολόγων αναμένει ότι έως το τέλος του έτους τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για πράξεις αναχρηματοδότησης (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με χαμηλότερο επιτόκιο, μόλις 0,05%). Η κίνηση αυτή αναμένεται, επίσης, να καταστήσει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, μειώνοντας δυνητικά τις αποδόσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Die Welt: Πανίσχυρος σαν βασιλιάς ο Τσίπρας