Τσίπρας στον ANT1: Η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης ύφεσης από τον πόλεμο και μετά

Τσίπρας στον ANT1: Η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης ύφεσης από τον πόλεμο και μετά
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η ίδια τακτική που επελέγη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού πρέπει να ακολουθηθεί και για την οικονομική ύφεση εξαιτίας της πανδημίας: με κινήσεις πρόληψης να αποτρέψουμε το μεγάλο βάθος και την διάρκειά της».

Αναφέρθηκε επίσης στην φιλοσοφία της οικονομικής πρότασης που παρουσίασε προ δύο ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ: εμπροσθοβαρές και γενναίο πακέτο μέτρων τώρα ώστε να μην χρειασθούν πολλαπλάσια μέτρα μετά την λήξη των μέτρων περιορισμού.

«Αυτό που έχουμε μπροστά μας, αν δεν λειτουργήσουμε στοχευμένα, έγκαιρα και αποτελεσματικά, θα είναι μία νέα μεγάλη οικονομική περιπέτεια. Η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης ύφεσης από τον πόλεμο και μετά», είπε.

Και τόνισε: «Είναι εθνικό μας καθήκον να μην ξανακυλήσει η χώρα στην κρίση, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού στα μνημονιακά χρόνια. Η πρότασή μας έχει την ίδια λογική με των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας: όπως αυτοί έδρασαν έγκαιρα και προληπτικά, έτσι πρέπει να δράσουμε κι εμείς για τον ιό της κρίσης».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή στο «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δισ. ευρώ «που αφήσαμε ως παρακαταθήκη για περίπτωση κρίσης και σήμερα έχουμε αυτή τη κρίση».

Όπως είπε: από αυτό το μαξιλάρι, τα 16,5 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» για την αποπληρωμή του χρέους. Αρα έχουμε διαθέσιμα τα 20 δισ. ευρώ συν άλλα 20 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόσους συν 12 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ για την ρευστότητα στις τράπεζες.

Από ένα σύνολο 50 δισ, «εμείς παρουσιάσαμε πρόγραμμα 26 δισ., με τα 14 δισ. να δίνονται ως ζεστό χρήμα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους» ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να ξεκινήσουν την προσπάθεια ανάκαμψης από καλύτερη βάση μετά τον εγκλεισμό.