Τσίπρας: Θα το πληρώσουν όσοι διακινούν σενάρια εκλογών ή οικουμενικής κυβέρνησης

Τσίπρας: Θα το πληρώσουν όσοι διακινούν σενάρια εκλογών ή οικουμενικής κυβέρνησης
Greek Prime Minister Alexis Tsipras is followed by Minister of State Nikos Pappas (L) and government spokesman Gabriel Sakelaridis (not pictured) as he leaves his office to visit Greek President Prokopis Pavlopoulos in Athens July 8, 2015. Tsipras met Pavlopoulos to brief him on the latest developments. Euro zone members have given Greece until the end of the week to come up with a proposal for sweeping reforms in return for loans that will keep the country from crashing out of Europe's currency bloc and into economic ruin. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTX1JMCW

«Η ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα δεν παζαρεύεται με «ομερτά» σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Στον Ενικό” αναφέρθηκε στα διάφορα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης είπε ότι κατανοεί τον κ. Λεβέντη να προτείνει κάτι ανάλογο, αλλά δεν κατανοεί την στάση της κυρίας Γεννηματά, η οποία ηγείται του μόνου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που “πηγαίνει αγκαζέ με την Δεξιά”.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα για την οποία ο ίδιος μιλά δεν παζαρεύεται με “ομερτά” σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς. Υπογράμμισε ότι ο λαός αποφάσισε πολύ πρόσφατα και εξέλεξε κυβέρνηση και τόνισε ότι η συνεχής συζήτηση γύρω από το ζήτημα εκλογών ή οικουμενικής τον ωθεί στην σκέψη ότι κάποιοι “εύχονται τα χειρότερα για την χώρα προκειμένου να βρεθούν στην εξουσία”.

“Θα το πληρώσουν” τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο λαός θέλει σταθερότητα, αλλά και να δοθεί ευκαιρία σε μια κυβέρνηση που είναι διαφορετική από όσους κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια να κριθούν στο τέλος της θητείας της.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την εκλογή του ως προέδρου της ΝΔ, διαφώνησαν σε πολλά θέματα, ωστόσο συμφώνησαν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην αναθεώρηση του Συντάγματος με ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης ρήτρας στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας που να προνοεί για την σταθερότητα της διακυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κάποιοι πιέζουν τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις σύντομα και πρόσθεσε “η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμα τρισήμισυ χρόνια θητείας, ας μας αφήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να δοκιμαστούμε τόσο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όσο και στην ‘μπουνάτσα'”.

Είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να συμβάλλει στην αλλαγή σελίδας σε ότι αφορά την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, να προχωρήσει μαζί με την κυβέρνηση στην εκλογή των μελών του ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση των καναλιών, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε να φύγουν οι αρμοδιότητες από τον υπουργό και να πάνε στην Βουλή.

Πρόσθεσε ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση “φάνηκε να το σκέπτεται”, μετά “έστησε γραμμή άμυνας” για να μην εκλεγούν τα μέλη του ΕΣΡ, κάλυψε την προηγούμενη κυβέρνηση στα θέματα του Σ. Παπασταύρου και την λίστας Μπόργιανς, ενώ δεν συνεχάρη ούτε την ΕΛΑΣ για το “κύκλωμα των εκβιαστών”.

“Θα δείτε αποκαλύψεις που δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα” ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ στην παρατήρηση ότι εις “εκ του κυκλώματος” είχε φιλοξενηθεί στην ΕΡΤ, είπε “να καταδικάσουμε την ΕΡΤ για την αστοχία, αλλά ας απαντηθεί ποιοί και πως διοχέτευαν κρατικό χρήμα, τι ακριβώς διαφήμιζε η ΕΥΔΑΠ;””Ο κ. Μητσοτάκης τα καλύπτει αυτά” πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών ως “μεγάλη τομή”, τονίζοντας ότι θεσπίζονται κανόνες για να είναι τα κανάλια βιώσιμα.Επανέλαβε, ότι έπρεπε να σπάσει η διαπλοκή μεταξύ πολιτικών κομμάτων που εξασφάλιζαν μέσω παρεμβάσεων σε τράπεζες την δανειοδότηση επιχειρήσεων Τύπου με αντάλλαγμα την υποστήριξη τους από τα ΜΜΕ αυτά.

Σε ότι αφορά την βιωσιμότητα των καναλιών είπε ότι η διαφημιστική πίτα είναι τόση, ώστε “να μπορούν να την μοιραστούν 4 κανάλια”.Ερωτηθείς “γιατί να μην το ρυθμίσει αυτό η αγορά;” απάντησε θέτοντας το ερώτημα “γιατί επί 25 χρόνια δεν κατάφερε να αυτορυθμιστεί η αγορά;”

Επίσης ο πρωθυπουργός έθεσε και το ερώτημα αν στην υπόλοιπη Ευρώπη που υπάρχουν κανόνες ανάλογοι “με εξαίρεση την Ιταλία λόγω του φαινομένου του ‘μπερλουσκονισμού'” είναι τόσο αδαείς. Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ένωσης των Καναλιών επί του θέματος είπε ότι “πηγή της ήταν το site liberal.gr”, ενώ τα στοιχεία της κυβέρνησης προέρχονται από αρμόδια και επίσημη πηγή της ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι βασικός άξονας του νόμου είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, ότι θα υπάρξει συζήτηση επ’ αυτού με την ΕΣΗΕΑ, ενώ μια σκέψη είναι να έχουν προτεραιότητα οι νυν εργαζόμενοι στα κανάλια. Αναφορικά με τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, ο πρωθυπουργός είπε “ας περιμένουμε την γνωμάτευση των συνταγματολόγων”.

Ως προς τις ρυθμίσεις στο Διαδίκτυο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιχείρησης ελέγχου της ενημέρωσης, είπε ότι η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσθεσε ότι επιχειρείται η θέσπιση κανόνων, ώστε να μην υπάρξουν ξανά “φαινόμενα εκβιαστών”. Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προωθηθεί σχετική νομοθέτηση, ώστε να θεσπιστεί barcode στα σημεία πώλησης Τύπου.

Σε ότι αφορά τις “τέσσερεις μυστικές συναντήσεις του με τον Σταύρο Ψυχάρη” είπε “μπορεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα πουλήσω την ψυχή μου, θα κριθώ από το τι πράττω”.”Εμείς δεν χαριστήκαμε, ούτε πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα, η δύναμή μου είναι ότι σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, (ευρωεκλογές, δύο εκλογικές μάχες και δημοψήφισμα) δεν ζήτησα καμία χάρη ούτε από φίλους, ούτε από εχθρούς” τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί “χρυσών εφεδρειών” από το άρθρο της εφημερίδας “Το Βήμα”, ο πρωθυπουργός είπε “(ο κ. Ψυχάρης) ας τα βγάλει όλα στην φόρα, να πάει και στον εισαγγελέα με τον οποίο συναντάται συχνά τελευταία”.Ερωτηθείς για τα “κόκκινα πρωτοσέλιδα” και την “αλλαγή γραμμής μετά τις συναντήσεις”, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα “κόκκινα πρωτοσέλιδα” ήταν “γιατί πίστευαν ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με τους άλλους. Δεν το κάναμε”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δημόσια είχε επισκεφθεί σειρά ΜΜΕ, ενώ σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες συναντήσεις ανέφερε ότι ήταν “επιθυμία του συνομιλητή μου να μην είναι σε δημόσιο χώρο”.Πρόσθεσε ότι ο κ. Ψυχάρης “είναι σε πανικό” και ότι έχει ζητήσει εκ νέου συνάντηση την οποία αρνήθηκε.Αναφορικά δε με την “αλλαγή γραμμής”, είπε ότι μετά τα “κόκκινα πρωτοσέλιδα”, όταν ο ίδιος μίλησε στην Βουλή για κανόνες, “αυτά έγιναν μπλε και μετά γκρίζα και στο δημοψήφισμα μαύρα”.

Αναφέρθηκε στις επιθέσεις κατά των κκ. Παππά και Σπίρτζη, και πρόσθεσε ότι όταν η κυβέρνηση μίλησε για την αδειοδότηση των καναλιών “τα πρωτοσέλιδα έγιναν κατάμαυρα”. “Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Η γάτα Ιμαλαϊων” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τμήμα του τίτλου του άρθρου από την εφημερίδα “Το Βήμα” της περασμένης Κυριακής.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ

«Δεν ήμουν από αυτούς επιθυμούσα διακαώς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έκανα όμως αυτή την υποχώρηση διότι έπρεπε να υπάρξει συμφωνία. Τώρα λοιπόν αυτό το οποίο πιστεύω αλλά πιστεύω και όλοι οι ευρωπαίοι συνειδητοποιούν, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια επιστροφή στο ρεαλισμό από την πλευρά του Ταμείου για να προχωρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν συσχετίζει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση ούτε και είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να επικαλεστεί την προσφυγική κρίση για να βγει εκτός των πλαισίων της συμφωνίας.

Σημείωσε όμως ότι η προσφυγική κρίση εκ των πραγμάτων, πρέπει να βάλει σε άλλο πλαίσιο τον τρόπο σκέψης στην Ευρώπη, «διότι αυτή τη στιγμή οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο». Επικαλέστηκε δε τις δηλώσεις του Φρ. Ολάντ ότι αν η Ευρώπη είχε ενδώσει στις πιέσεις κάποιων ανοήτων για το Grexit, η Ευρώπη σήμερα δεν θα είχε τη δυνατότητα να προφυλαχθεί. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε που είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα δύο κρίσεις.

«Τούτη την ώρα λοιπόν πρέπει οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες απειλές. Και σε ότι αφορά το θέμα της διαφωνίας ανάμεσα στους θεσμούς θα πρέπει να ζητήσουν από το ΔΝΤ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση: Ή συμφωνείς με το πρόγραμμα και μένεις, άρα έρχεσαι σε ρεαλιστικούς στόχους ή δεν συμφωνείς με το πρόγραμμα και θες να αποχωρήσεις, να μας το πεις ανοιχτά. Αυτή είναι η άποψη μου και την λέω ανοιχτά. Αυτή πιστεύω ότι πρέπει να είναι και η στάση της Ευρώπης, διότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο για νέες διαφωνίες», είπε ο πρωθυπουργός.

«H παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, άλλωστε το γεγονός ότι δεν χρειαστήκαμε 25, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, αλλά μόλις 5,7 δισ. ευρώ, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και χωρίς την παρουσία του Ταμείου. Μόνο από τον ESM», εξήγησε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε ότι η παρουσία του ταμείου έχει σχέση με τις πιέσεις που υπάρχουν και στο γερμανικό κοινοβούλιο για την αναγκαιότητα της παρουσίας του. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το ζήτημα τώρα είναι να υπάρξει επιτέλους μια συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για να προχωρήσουμε», καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις μέσα στο πλαίσιο και το γράμμα της συμφωνίας.

Ερωτηθείς πότε επιστρέφουν οι θεσμοί, ο πρωθυπουργός είπε αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί το Ταμείο να συμφωνήσει να κάνει μια στροφή στο ρεαλισμό. Εξέφρασε την εκτίμηση για επιστροφή στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και πρόσθεσε ότι το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας.

Το ασφαλιστικό

Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία μας αναγκάζει να καταθέσουμε προτάσεις που θα εξασφαλίζουν τη μείωση των κρατικών δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα κατά 1% του ΑΕΠ και αυτή η μείωση επιτυγχάνεται με μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η προτεινόμενη ρύθμιση για τις εργοδοτικές εισφορές. Οι Κυβερνήσεις υπάρχουν για να διαμορφώνουν μέσα στο πλαίσιο των στόχων την πολιτική τους, ανέφερε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως μια μείωση για 13η φορά των συντάξεων θα λειτουργήσει υφεσιακά.

Ειδικά για το ζήτημα των συντάξεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35% μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, είπε ο πρωθυπουργός και για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα πλαφόν σε υψηλές συντάξεις, είπε: «έγνοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Έγνοια μας είναι να προστατεύσουμε την πλειοψηφία που έχουν συντάξεις από 600 έως 1200 ευρώ και βεβαίως ο στόχος μας δεν είναι να μειωθούν ούτε και οι συντάξεις που είναι 1400 , 1500 ευρώ. Θα μπορούσαμε λοιπόν να συζητήσουμε να μπει ένα πλαφόν».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε όμως ότι και αυτό το μέτρο θα έχει συμβολική αξία διότι είναι λίγες αυτές οι συντάξεις και άρα είναι μικρή και η περικοπή αυτών των δαπανών. «Δεν το αποκλείω, δεν είναι κόκκινη μας γραμμή οι συντάξεις των 3.000 ευρώ», είπε και τόνισε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα. Ανέφερε δε ότι ζήτημα περικοπής δεν έχει τεθεί από τους θεσμούς.