Τζακ Ντόρσι: Ινδία, Τουρκία και Νιγηρία έχουν απειλήσει στο παρελθόν να κλείσουν το Twitter

Τζακ Ντόρσι: Ινδία, Τουρκία και Νιγηρία έχουν απειλήσει στο παρελθόν να κλείσουν το Twitter
epa08826374 Twitter CEO Jack Dorsey is seen testifying remotely via videoconference during a Senate Judiciary Committee hearing titled, 'Breaking the News: Censorship, Suppression, and the 2020 Election' on Facebook and Twitter's content moderation practices, on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 17 November 2020. EPA/HANNAH MCKAY / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ινδία, η Τουρκία και η Νιγηρία έχουν απειλήσει στο παρελθόν να κλείσουν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κατήγγειλε ο ιδρυτής του Τζακ Ντόρσι.

Οι αρχές της Ινδίας, της Νιγηρίας και της Τουρκίας έχουν απειλήσει στο παρελθόν να κλείσουν το Twitter, αν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν δεχθεί να συμμορφωθεί με τις εντολές τους και να περιορίσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένους λογαριασμούς, κατήγγειλε χθες, Δευτέρα, ο ιδρυτής του Τζακ Ντόρσι.

Ο Ντόρσι αποχώρησε από τη διεύθυνση του Twitter το 2021 και το 2022 αγόρασε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ινδία για παράδειγμα, η Ινδία είναι μια χώρα που μας έχει ζητήσει πολλές φορές (να περιορίσουμε την πρόσβαση σε λογαριασμούς) που αφορούσαν το κίνημα διαμαρτυρίας των γεωργών, συγκεκριμένων δημοσιογράφων που επέκριναν την κυβέρνηση», δήλωσε ο Ντόρσι σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική εκπομπή Breaking Points του YouTube.

Οι Ινδοί γεωργοί τερμάτισαν τις κινητοποιήσεις τους, που διήρκεσαν σχεδόν έναν χρόνο στο τέλος του 2021, αφού η ινδική κυβέρνηση δέχθηκε να υποχωρήσει σε κάποια ζητήματα. Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων που έχει αντιμετωπίσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

«Με ξεκάθαρους τρόπους όπως: ‘Θα κλείσουμε το Twitter στην Ινδία’, η οποία είναι μια μεγάλη αγορά για εμάς. ‘Θα κάνουμε επιδρομές στα σπίτια των εργαζομένων σας’, κάτι που έκαναν. ‘Θα κλείσουμε τα γραφεία σας’. Και αυτά στην Ινδία, μια δημοκρατική χώρα», κατήγγειλε ο Ντόρσι.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τεχνολογίας της Ινδίας Ραζίβ Τσαντρασεχάρ διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά τις καταγγελίες του ιδρυτή του Twitter, κάνοντας λόγο για «κατάφωρα ψέματα».

Το Twitter έχει παραβιάσει επανειλημμένα την ινδική νομοθεσία και άρχισε να συμμορφώνεται με αυτή μόνο μετά τον Ιούνιο του 2022, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία και Νιγηρία

Ο Ντόρσι επεσήμανε ότι αντίστοιχη πίεση έχει δεχθεί το Twitter στην Τουρκία και τη Νιγηρία, χώρες που έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο μέσο κατά περιόδους.

«Η περίπτωση της Τουρκίας μοιάζει πολύ (με της Ινδίας), είχαμε τόσα αιτήματα από την Τουρκία. Πολεμήσαμε εναντίον της Τουρκίας στα δικαστήριά της και συχνά κερδίσαμε, αλλά μας απειλούσαν συνεχώς ότι θα μας κλείσουν», εξήγησε.

Ο Ντόρσι πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Νιγηρία ήταν τέτοια που το Twitter δεν μπορούσε καν να στείλει εργαζόμενους στη χώρα καθώς ανησυχούσε για τη μεταχείρηση που θα είχαν από τη νιγηριανή κυβέρνηση.

Οι νιγηριανές αρχές ανέστειλαν την πρόσβαση στο Twitter το 2021 αφού το μέσο απέσυρε μία ανάρτηση του τότε προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι. Η απαγόρευση ήρθη στις αρχές του 2022 όταν το Twitter δέχθηκε, μεταξύ άλλων, να ανοίξει γραφείο στη Νιγηρία, έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: