Γιατί ο Ζούκερμπεργκ «συγχαίρει» τον Μασκ για τις μαζικές απολύσεις στελεχών στο Twitter

Γιατί ο Ζούκερμπεργκ «συγχαίρει» τον Μασκ για τις μαζικές απολύσεις στελεχών στο Twitter
epaselect epa07943756 Chairman and CEO of Facebook Mark Zuckerberg returns from a short break while testifying before the US House Financial Services Committee hearing on 'An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 October 2019. Zuckerberg faces questions from lawmakers concerned over issues with the cryptocurrecy Libra, financial data and potential misinformation on Facebook surrounding the 2020 US presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ιδρυτής του Facebook πιστεύει ότι οι απολύσεις του Έλον Μασκ «κάνουν καλό στην τεχνολογική βιομηχανία».

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν συνηθίζει να δίνει συχνά τα εύσημα σε κάποιον ανταγωνιστή. Όμως στην περίπτωση του Έλον Μασκ έκανε μια εξαίρεση, και μάλιστα με αφορμή τις μεγάλες αλλαγές που έφερε μετά την εξαγορά του Twitter.

Κατά τον Ζούκερμπεργκ οι μαζικές απολύσεις μεσαίων στελεχών στο Twitter το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια νέα πραγματικότητα η οποία «κάνει καλό στη βιομηχανία». Αυτά τα είπε μιλώντας στο podcast Lex Fridman την Πέμπτη.

Ο επικεφαλής της Meta πιστεύει ότι ο Μασκ έπρεπε να κάνει «πιο τεχνοκρατικό» το Twitter, μειώνοντας την απόσταση μεταξύ των μηχανικών και του ιδίου, με «λιγότερες διαβαθμίσεις εταιρικής διαχείρισης».

«Οι πράξεις του με έκαναν να αναρωτιέμαι, μαζί με άλλους από τον χώρο, αν όσα κάνουμε είναι αρκετά», είπε ο Ζούκερμπεργκ. Ήταν κάτι το οποίο, όπως είπε, ο Έλον Μασκ κάνει και στις άλλες εταιρείες του.

Μετά από την εξαγορά του Twitter ο Έλον Μασκ προχώρησε σε απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων, μειώνοντας το προσωπικό από τις 7.500 στις 2.000 ως τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Meta, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα προχωρήσει σε 10.000 απολύσεις, μετά από τις επιπλέον 11.000 απολύσεις τις οποίες ξεκίνησε πέρσι τον Νοέμβριο, ενώ «πάγωσε» ένα πρόγραμμα 5.000 προσλήψεων με τον επικεφαλής της να μιλά για ένα “έτος αποδοτικότητας“. Σε ανάρτησή του, ο Ζούκερμπεργκ είχε γράψει ότι θα «κάνει τον οργανισμό πιο ευρύ, μέσω της μείωσης των επιπέδων διοίκησης».

Μπορεί οι εργαζόμενοι που έμειναν πίσω να κάνουν συχνές αναφορές για ένα «τσακισμένο ηθικό», όμως οι επενδυτές βλέπουν με καλό μάτι τις απολύσεις. Η μετοχή της Meta έχει ενισχυθεί μέχρι στιγμής κατά 118% σε ετήσια βάση.

Saleforce, Microsoft και Amazon έχουν επίσης προχωρήσει φέτος σε χιλιάδες απολύσεις, με το 2023 να πιάνει αριθμούς -ρεκόρ που παραπέμπουν στη φούσκα των τεχνολογικών εταιρειών από τις αρχές της χιλιετίας.

Ο Ζούκερμπεργκ συμπλήρωσε επίσης πως ήταν «πολύ δύσκολο να γνωρίζει» ως εξωτερικός παρατηρητής εάν όντως όλες οι απολύσεις του Μασκ στο Twitter ήταν δικαιολογημένες, αλλά σημείωσε ότι αυτή η νέα πραγματικότητα έδωσε μια ώθηση στη βιομηχανία και «έκανε πιο παραγωγικές όλες τις εταιρείες σε βάθος χρόνου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: