Uber: H απολογία του Τράβις Κάλανικ για το επεισόδιο με οδηγό ταξί

Uber: H απολογία του Τράβις Κάλανικ για το επεισόδιο με οδηγό ταξί
BEIJING, CHINA - JUNE 28: Uber CEO Travis Kalanick delivers a speech at the Third Netease Future Technology Conference on June 28, 2016 in Beijing, China. Concentrated around the theme of ¡°Force Sense,¡± the Third Netease Future Technology Conference invites entrepreneurs, scientists, writers, and celebrities to explore future tech and sets areas to experience virtual reality, augmented reality, artificial intelligence, and smart cars. (Photo by Wang K'aichicn/VCG/VCG via Getty Images)

Πώς ο CEO της δημοφιλούς εταιρείας κατάφερε να αντιστρέψει ένα αρνητικό περιστατικό. 

Ένα άλλο  πρόσωπο έδειξε ο CEO της Uber όταν τη βραδιά του Super Bowl πήρε μαζί με δύο φίλες του, ένα ταξί της εταιρείας του και άρχισε να διαπληκτίζεται με τον οδηγό, όταν ο τελευταίος εξέφρασε τα… μισθολογικά παράπονά του.

Πρόκειται για ένα από τα μαύρα ταξί που πρωτοεισήγαγε η Uber το 2010.

Όταν μια από τις φίλες του, του ανέφερε πως άκουσε ότι η εταιρεία είχε μια δύσκολη χρονιά, εκείνος απάντησε «θέλω να είμαι βέβαιος πως κάθε χρονικά είναι μια δύσκολη χρονιά. Ετσι λειτουργώ. Αν η χρονιά είναι εύκολη τότε δεν ασκώ την πίεση που χρειάζεται».

Η διαδρομή, κατά τα άλλα, κύλησε ευχάριστα και όταν αποχαιρέτησε τον οδηγό, φαίνεται πως όλα είχαν τελειώσει. Ωστόσο, την ώρα που ο Τράβις Κάλανικ βγήκε από το ταξί, ο 37χρονος οδηγός, Fawzi Kamel, έσπευσε να του παρατηρήσει ότι ενώ τα στάνταρντς ανεβαίνουν για την εταιρεία, τα κόσμιστρα μειώνονται με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο μισθός των οδηγών των μαύρων ταξί. Ο Κάλανικ στη συνέχεια του απάντησε ότι είναι αναγκασμένος να το κάνει για λόγους ανταγωνισμού.

– Ανταγωνισμού; Άνθρωπέ μου είχες το business model στα χέρια σου. Θα μπορούσες να έχεις ό,τι τιμές θέλεις, αλλά εσύ διαλέγεις να «κερνάς» διαδρομές.

– Αν δεν έκανα τις κινήσεις που έκανα οι άλλοι θα μας περνούσαν, απαντά ο Kalanick

– Ο κόσμος δεν σε εμπιστεύεται πια. Εξαιτίας σου έχω χάσει 97.000 δολάρια και χρεοκόπησα. Αλλάζεις πολιτική κάθε μέρα στα μαύρα ταξί, απαντά εξοργισμένος ο οδηγός.

– Ανοησίες.

– Ξεκινήσαμε με 20 δολάρια το μίλι. Τώρα έχει πέσει στα $2,75;

– Ξέρεις κάτι, κάποιοι άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τις ανοησίες που κάνουν – απαντά ο CEO της Uber – και κατηγορούν όποιον βρουν μπροστά τους. Καλή τύχη!

– Καλή τύχη και σε σένα, αλλά να ξέρεις ότι δεν θα φτάσεις μακριά έτσι.

Και με αυτή τη φράση του οδηγού, η πόρτα χτυπά και ο καβγάς τελειώνει.

Mόλις δημοσιεύθηκε το παραπάνω βίντεο, ο Κάλανικ απολογήθηκε για τη συμπεριφορά του στον οδηγό καθώς, όπως είπε, φέρθηκε με αγένεια, ενώ συνειδητοποίησε πως η εικόνα που δίνει στους επενδυτές, δεν είναι και η καλύτερη.

Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη, ο CEO της διαδικτυακής υπηρεσίας μίσθωσης ταξί έστειλε ένα σημείωμα στους υπαλλήλους της εταιρείας, αναφέροντας τα εξής:

«Μέχρι τώρα είμαι βέβαιος ότι έχετε παρακολουθήσει το βίντεο, στο οποίο προβάλλεται η αγένειά μου. Η δουλειά μου είναι να σας “οδηγώ” και αυτό ξεκινά από την συμπεριφορά, η οποία μας κάνει όλους περήφανους. Κι αυτό δεν το έκανα. Είναι σαφές ότι αυτό το βίντεο αποτελεί την αντανάκλαση του εαυτού μου και η κριτική μου λάβαμε είναι μία σκληρή υπενθύμιση ότι ο ηγέτης αυτής της εταιρείας πρέπει να αλλάξει και να ωριμάσει. Για πρώτη φορά παραδέχομαι ότι χρειάζομαι “μαθήματα” ηγεσίας. Και θα το κάνω. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον Fawzi και από την ομάδα της Uber».

Το πρόβλημα είναι πως το 2012, η υπηρεσία των μαύρων ταξί της Uber κόστιζε 4,90 δολ. ανά μίλι ή 1,25 δολ. το λεπτό. Σήμερα, η Uber χρεώνει 3,75 δολ. ανά μίλι ή 0,65 δολ. το λεπτό, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πληρώνονται πολύ λιγότερο από τους εργαζόμενους σε άλλες υπηρεσίες της Uber.

H Uber, την οποία με χιούμορ κάποτε ο Κάλανικ ονόμασε… «Βοοb-er» γιατί από τότε που τη δημιούργησε, ισχυρίζεται πως αυξήθηκαν τα ραντεβού του με το άλλο φύλο(!), αν και είχε μια δύσκολη χρονιά, δεν σταματά να αναπτύσσεται. Λειτουργεί σε 400 πόλεις διεθνώς και απασχολεί 11.000 υπαλλήλους και εκατομμύρια οδηγούς, οι οποίοι όμως εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς υγειονομική κάλυψη και άλλα προνόμια που συνήθως έχουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμη:

Τράβις Κάλανικ: Στρατηγικό πλεονέκτημα ή πρόβλημα για την Uber;