UBS: Η ελληνική οικονομία αντέχει, αλλά το 2026 φέρνει περισσότερους κινδύνους
- 12/05/2026, 11:29
- SHARE
Η UBS, στην παρουσίαση των εκτιμήσεών της για την Ελλάδα στις 11 Μαΐου, αναθεωρεί χαμηλότερα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026 στο 2,2%, μειώνοντάς την κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση. Όπως σημειώνει ο αναλυτής Gyorgy Kovacs, η αναθεώρηση συνδέεται κυρίως με την υψηλότερη πορεία των τιμών ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στην κατανάλωση, τον πληθωρισμό και το επιχειρηματικό κόστος.
Παρά τη μικρότερη ανάπτυξη, ο οίκος επιμένει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε τροχιά ανθεκτικής επέκτασης. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2025, από 2,1% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η UBS προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2025, 2,2% για το 2026 και 1,8% για το 2027. Το ονομαστικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 261 δισ. ευρώ το 2026 και στα 273 δισ. ευρώ το 2027.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η δυναμική της οικονομίας εξακολουθεί να στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: τον τουρισμό, τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και τις ευνοϊκές δημοσιονομικές συνθήκες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επενδύσεις, οι οποίες παραμένουν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης. Η UBS προβλέπει αύξηση 8,9% το 2025 και 9% το 2026, πριν από υποχώρηση 4% το 2027, στοιχείο που δείχνει πως η ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης κορυφώνεται μέσα στην επόμενη διετία. Οι εισροές ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2021-2027 καταγράφονται ως οι υψηλότερες των τελευταίων κύκλων χρηματοδότησης, ενώ οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης προσεγγίζουν το 5% του ΑΕΠ μέσα στο 2026.
Ο τουρισμός αποτελεί το δεύτερο βασικό στήριγμα της οικονομίας. Η UBS επισημαίνει ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026, ενώ οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 42,3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Τα τουριστικά έσοδα κινούνται πλέον σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, προσεγγίζοντας τα 25 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή και το ενεργειακό σοκ δημιουργούν αυξημένη αβεβαιότητα για τον τουριστικό κλάδο, ειδικά ενόψει της θερινής περιόδου.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η UBS σημειώνει ότι ο γενικός δείκτης τιμών επιταχύνθηκε στο 3,9% τον Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της ανόδου στο κόστος μεταφορών και ενέργειας. Ο μέσος πληθωρισμός προβλέπεται στο 3% το 2026, από 2,5% το 2025, πριν αποκλιμακωθεί στο 2,4% το 2027.
Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται, με την ανεργία να υποχωρεί στο 8,5% το πρώτο τρίμηνο του 2026 από 9,5% έναν χρόνο πριν. Η UBS εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα περιοριστεί περαιτέρω στο 7% το 2026 και στο 6,5% το 2027. Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,1% στηρίζει την κατανάλωση, αν και ενισχύει τον κίνδυνο δευτερογενών πληθωριστικών πιέσεων.
Θετική εμφανίζεται και η εικόνα του τραπεζικού συστήματος. Τα δάνεια προς μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 10,9% τον Μάρτιο, τα καταναλωτικά κατά 7,7% και τα στεγαστικά κατά 1,1%, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίστηκε στο 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2025.
Ιδιαίτερα ισχυρή χαρακτηρίζεται και η δημοσιονομική θέση της χώρας. Η UBS προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ το 2025 και 2,9% το 2026 και το 2027, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί από 145% του ΑΕΠ το 2025 στο 133% το 2027. Η διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης και η σταθερή πρόσβαση στις αγορές θεωρούνται κρίσιμα στοιχεία σταθερότητας.
Η συνολική εικόνα που περιγράφει η UBS είναι εκείνη μιας οικονομίας που συνεχίζει να υπεραποδίδει σε σχέση με το παρελθόν της, αλλά εισέρχεται πλέον σε μια πιο απαιτητική φάση, όπου η ενέργεια, ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορούν να περιορίσουν μέρος της δυναμικής της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Τραμπ: Στο τραπέζι νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν
- Ο κολοσσός Blackstone εξαγοράζει τη Skroutz από το CVC – Το deal και η επόμενη μέρα
- ΑΑΔΕ: «Ψηφιακό φακέλωμα» με AI και big data για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
- Στο κόκκινο η Μέση Ανατολή: «Απαράδεκτη» η πρόταση του Ιράν, λέει ο Τραμπ – Νέο άλμα στο πετρέλαιο
- Ενοίκια: Νέο άλμα άνω του 7% – Πώς το «Ανακαινίζω» επιχειρεί να φέρει 20.000 σπίτια στην αγορά