Ο «χάρτης» του χρέους των 657 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Πόσα χρωστά το κράτος και πόσα οι ιδιώτες

Ο «χάρτης» του χρέους των 657 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Πόσα χρωστά το κράτος και πόσα οι ιδιώτες
Η UBS έκανε τον δικό της υπολογισμό για το Δημόσιο και το Ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα.

O ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS υπολογίζει στα 657 δισ. ευρώ τα συνολικά χρέη στην Ελλάδα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το δημόσιο χρέος ύψους 422 δισ. ευρώ, αλλά και ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα.

Το δυσθεώρητο ποσό του συνολικού χρέους αντιστοιχεί στο 305,8% του ΑΕΠ. Η θετική ανάγνωση αυτού είναι το ότι η χώρα κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μιας και το υψηλό δημόσιο χρέος αντισταθμίζεται από τα χαμηλά βάρη του ιδιωτικού τομέα, ύστερα από τη μεγάλη μείωση του δανεισμού, η οποία σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης.

Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 166,5% του ΑΕΠ, έχοντας, ωστόσο, σημειώσει μεγάλη μείωση από το 209,8% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το ιδιωτικό χρέος αντιστοιχεί στο 96,6% του ΑΕΠ, έχοντας κορυφώσει στο 129,7% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Το χρέος των νοικοκυριών έχει μειωθεί στο 43% του ΑΕΠ, του μη χρηματοοικονομικού τομέα στο 53,6% του ΑΕΠ και των χρηματοοικονομικών εταιρειών στο 12,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως τονίζει η UBS η μείωση του χρέους οφείλονταν κατά κύριο λόγο στο ράλι του πληθωρισμού. Πλέον απαιτούνται μεγαλύτερες κυβερνητικές προσπάθειες για την περαιτέρω εξυγίανση του.

Παράλληλα ο οίκος προσθέτει ότι ο αποπληθωριστής ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι ήπιος (στο 5,4% σε ετήσια βάση), κάτι που σημαίνει ότι η μείωση του χρέους οφείλεται περισσότερο στην υψηλή ανάπτυξη και τις προσπάθειες προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, το συνολικό χρέος διαμορφώνεται στο 352,5% του ΑΕΠ και εμφανίζεται μειωμένο, παρά την αύξηση των επιτοκίων.

Πέντε χώρες καταγράφουν αύξηση κρατικού χρέους: Ιταλία (+1,5 ποσοστιαία μονάδα στο 142,2%), Κύπρος (+2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 85,3%), Φινλανδία (+1,3 ποσοστιαία μονάδα στο 74,6%), Σλοβακία (+1,9 ποσοστιαία μονάδα στο 59,6%) και Εσθονία (+1,3 ποσοστιαία μονάδα στο 18,5%).

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: