UN Global Compact & Accenture: Η βιωσιµότητα αποτελεί θεµέλιο ασφάλειας, ανάπτυξης και ανθεκτικότητας

UN Global Compact & Accenture: Η βιωσιµότητα αποτελεί θεµέλιο ασφάλειας, ανάπτυξης και ανθεκτικότητας
Τα ευρήµατα της παγκόσµιας έρευνας του United Nations Global Compact και της Accenture καταγράφουν τις τάσεις και τις προκλήσεις των σηµερινών επιχειρηµατικών ηγετών.

Οι διευθύνοντες σύµβουλοι ανά τον κόσµο αντιµετωπίζουν έναν τεράστιο αριθµό προκλήσεων, µε τη συντριπτική πλειονότητα αυτών (93%) να αντιµετωπίζουν 10 ή και περισσότερες µεγάλες προκλήσεις ταυτόχρονα για τις επιχειρήσεις τους. Παράλληλα, 87% αυτών προειδοποιούν ότι οι διαρκείς αναταραχές υποσκάπτουν την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιµης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), σύµφωνα µε τη µεγαλύτερη µελέτη για τη βιωσιµότητα σε επίπεδο CEOs που έχει πραγµατοποιηθεί διαχρονικά από το UN Global Compact και την Accenture. Συγκεκριµένα, ενώ οι CEOs προβληµατίζονται ολοένα και περισσότερο για τις διαρκείς αναταραχές, σχεδόν όλοι (98%) συµφωνούν ότι η βιωσιµότητα βρίσκεται στον πυρήνα του ρόλου τους − µια διαπίστωση που έχει σηµειώσει αύξηση 15 ποσοστιαίων µονάδων τα τελευταία 10 χρόνια της µελέτης.

Η 12η έκδοση της United Nations Global Compact-Accenture CEO Study, βασιζόµενη σε ευρήµατα και απόψεις 2.600+ CEOs από 128 χώρες που δραστηριοποιούνται σε 18 κλάδους και 130+ εις βάθος συνεντεύξεις, αποτελεί την εκτενέστερη µελέτη σε επίπεδο δείγµατος από την έναρξη της συγκεκριµένης πρωτοβουλίας το 2007, συµπεριλαµβανοµένης της µεγαλύτερης εκπροσώπησης CEOs από τον Παγκόσµιο Νότο. Στη µελέτη, οι CEOs προειδοποιούν για τον αρνητικό αντίκτυπο των προκλήσεων όσον αφορά τις επιχειρήσεις και την κοινωνία: από την κοινωνικοοικονοµική αστάθεια έως τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις άµεσες κλιµατικές επιπτώσεις.

Καθώς αυτές οι προκλήσεις συσσωρεύονται, οι Διευθύνοντες Σύµβουλοι επισηµαίνουν παγκόσµια ζητήµατα που παραδοσιακά βρίσκονταν εκτός της εταιρικής σφαίρας (η κλιµατική αλλαγή ή οι κοινωνικοπολιτικές συγκρούσεις) ως λόγους ανησυχίας για την ικανότητα παραγωγής αξίας προς όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη. Με µόλις οκτώ χρόνια να αποµένουν για την εκπλήρωση των SDGs, 43% των CEOs παγκοσµίως δηλώνουν ότι οι πρωτοβουλίες τους για βιωσιµότητα έχουν παρεµποδιστεί λόγω του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, µε το ποσοστό αυτό να είναι ακόµη υψηλότερο στους CEOs των αναπτυσσόµενων χωρών (51%). Επιπρόσθετα, όσον αφορά τους καθαρούς µηδενικούς στόχους (net zero targets) που έθεσαν οι µεγαλύτερες εταιρείες στον κόσµο, η Accenture διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους, παρά µόνον αν διπλασιάσουν τον ρυθµό µείωσης των εκποµπών άνθρακα έως το 2030.

Ωστόσο, ορισµένοι Διευθύνοντες Σύµβουλοι συνεχίζουν µε επιτυχία τις προσπάθειές τους, αναπτύσσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στους κλάδους δραστηριοποίησής τους και αναδιαµορφώνουν το µέλλον της βιώσιµης ανάπτυξης µέσω της καινοτοµίας και της συνεργασίας. Τα δύο τρίτα των CEOs (66%) δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους συµµετέχουν σε µακροπρόθεσµες στρατηγικές συνεργασίες για την οικοδόµηση ανθεκτικότητας. Αυτοί οι ηγέτες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, αναδιαρθρώνουν τις αλυσίδες εφοδιασµού τους, αναβαθµίζουν τις δεξιότητες των εργαζοµένων τους και επαναξιολογούν τη χρήση φυσικών πόρων.

Οι CEOs εντοπίζουν επίσης µια σαφή ανάγκη εστίασης στην τεχνολογία µε στόχο την εξεύρεση λύσεων για την αντιµετώπιση παγκόσµιων προκλήσεων και την επίτευξη ανάπτυξης. Οι κορυφαίοι Διευθύνοντες Σύµβουλοι ενσωµατώνουν ήδη τη βιωσιµότητα στις επιχειρήσεις τους λανσάροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες για τη βιωσιµότητα (63%), ενισχύοντας τη συλλογή δεδοµένων βιωσιµότητας στις αλυσίδες αξίας τους (55%) και επενδύοντας σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (49%). Επιπρόσθετα, σχεδόν οι µισοί (49%) µεταβαίνουν σε κυκλικά επιχειρηµατικά µοντέλα, ενώ το 40% αυξάνουν τη χρηµατοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για βιώσιµη καινοτοµία.

Μέσω της καινοτοµίας και της συνεργασίας οι CEOs αναδιαµορφώνουν το µέλλον της βιώσιµης ανάπτυξης.

Στις συνεντεύξεις τους, οι Διευθύνοντες Σύµβουλοι χαρτογραφούν επίσης ορισµένες κεντρικές πρωτοβουλίες για την οικοδόµηση ανθεκτικότητας για τις εταιρείες τους: από την επένδυση στη διαφορετικότητα του εργατικού δυναµικού τους έως τη συµµετοχή σε διακλαδικές συνεργασίες για πρωτοπόρες τεχνολογικές λύσεις. Επιπλέον, οι Διευθύνοντες Σύµβουλοι συνεχίζουν να ζητούν τη δέσµευση των κυβερνήσεων σε αλλαγές πολιτικών που δίνουν προτεραιότητα σε µακροπρόθεσµους µετρήσιµους στόχους ως τυποποιηµένα πλαίσια αναφοράς ESG, µια παγκόσµια αγορά άνθρακα και κίνητρα για βιώσιµα επιχειρηµατικά µοντέλα.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.

** Η µελέτη «Reimagining the Agenda: Unlocking the Global Pathways to Resilience, Growth and Sustainability» είναι διαθέσιµη και στο Accenture Foresight, µια νέα εφαρµογή thought leadership.