Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος το 2014

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξημένες οι εγκεκριμένες καταβολές προκαταβολών και ολοκληρώσεων επενδυτικών σχεδίων το 2013 - Νέες δράσεις για το 2014 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Στο ποσό των 610 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2013 οι εγκεκριμένες καταβολές προκαταβολών και ολοκληρώσεων επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού και επενδυτικού νόμου 4146, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία της απορροφητικότητας της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου που παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων, το τελευταίο 18μηνο εντάχθηκαν τρεις νέες επενδύσεις στο καθεστώς του Fast Track, καθώς και το μεγάλο έργο του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Οι τέσσερις αυτές νέες επενδύσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά περισσότερες από 17.000 θέσεις εργασίας, ενώ 1.900 θέσεις εργασίας συμπεριλαμβανομένου και των νέων αιτήσεων για υπαγωγή στον πρώτο και δεύτερο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου το 2013.

«Ο αναπτυξιακός νόμος 4146 και οι αλλαγές που επέφερε, συνέβαλαν στη ραγδαία βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς το 2013 υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο 379 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ», δήλωσε ο υφυπουργός, που υπενθύμισε ακόμη ότι στον πρώτο κύκλο του 2013 τα στοιχεία από τις αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το δεύτερο κύκλο του 2012, ενώ και το δεύτερο κύκλο του 2013 καταγράφεται περαιτέρω αύξηση 57% σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του 2013.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για την ουσιαστική στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, λειτουργεί ήδη με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και η διαδικασία χορήγησης ως προκαταβολή του συνόλου της επιχορήγησης με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής. Η έλλειψη χρημάτων και όχι η γραφειοκρατία είναι πλέον το πρόβλημα», είπε ο κ. Μηταράκης και ανέφερε ότι με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας για την προσέλκυση μεγάλων, στρατηγικών για την οικονομία επενδύσεων, η διαδικασία αδειοδότησής τους άλλαξε πλέον ριζικά με τη συγκρότηση και λειτουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής.

Διαβάστε ακόμη: Χατζηδάκης: 5,8 δισ. ευρώ προς απορρόφηση τα επόμενα δύο χρόνια

Εξίσου σημαντική για την ελληνική οικονομία είναι και η κατασκευή των έργων που υλοποιούνται με τη μέθοδο των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το τελευταίο 18μηνο εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΔΙΤ) 14 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό των 23 έργων που βρίσκονται πλέον στη φάση υλοποίησης σε 2,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι η πρόσφατη διεθνής αναγνώριση και επιβεβαίωση της επιτυχούς εφαρμογής του θεσμού των Σ.Δ.Ι.Τ. με τη βράβευση του έργου «Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας» από το διεθνές περιοδικό World Finance ως «Έργο της χρονιάς στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων», σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο των βραβείων «Project Finance Deal of the Year», αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί πρωτοποριακά έργα που διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»

Για το 2014, προγραμματίζεται η υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και στην περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα:
– Υλοποιείται η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» και το διακριτικό τίτλο «Enterprise Greece» με στόχο να αποτελέσει τον ουσιαστικό σύμμαχο στην προσπάθεια για προώθηση των εξαγωγών και προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό (FDI), βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας.

– Προκηρύσσεται νέος κύκλος κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αλλά και της αξιοποίησης του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.

– Ξεκινάει η λειτουργία του Αυτοτελούς Γραφείου Επιθεώρησης Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, ένας πρωτοποριακός θεσμός αυτοελέγχου που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας.

– Τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου από πιστοποιημένους προς τούτο φορείς.

Τέλος ο υφυπουργός σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί και οι νομικές διεργασίες που απομένουν σχετικά με την πώληση του Ελληνικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: «Ανάβουν οι μηχανές» για τις στρατηγικές επενδύσεις