Βγαίνει στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο με το spread του 10ετούς κάτω από το 4%

Βγαίνει στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο με το spread του 10ετούς κάτω από το 4%
Future talks on debt relief for Greece will focus on the debt's net present value, Greek deputy central bank governor Ioannis Mourmouras told a business conference on Tuesday, 1st December 2015. He also said that once Greece completes reforms agreed with creditors under the first review of its bailout program, it could benefit from the European Central Bank’s bond-buying program. (Photo by Michaud Gael/NurPhoto) (Photo by Michaud Gael / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Με δύο επανεκδόσεις ομολόγων την Τετάρτη, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να αντλήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Διατηρείται κάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και το περιθώριο έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου χρόνου, μία ημέρα πριν από τις δημοπρασίες που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Το Δημόσιο βγαίνει στις αγορές πέντε ημέρες πριν από τις Εθνικές Εκλογές, προκειμένου να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ με την επανέκδοση του δεκαετούς και του δεκαπενταετούς ομολόγου. Το κλίμα είναι θετικό γεγονός που αποτυπώνεται στον περιορισμό του περιθωρίου στο 1,65% . Στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Οι δύο δημοπρασίες εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα εγκαινίασε ο ΟΔΔΗΧ στο πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς.

Από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου το Δημόσιο προσδοκά να συγκεντρώσει έσοδα 250 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω της δημοπρασίας των δεκαπενταετών ομολόγων (ωρίμανσης 2037) ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία διακανονισμού της έκδοσης είναι η 24η Μαίου 2023. Στις δημοπρασίες θα συμμετάσχουν μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές με υποβολή μέσω της ΗΔΑΤ αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών. Σκοπός της επανέκδοσης, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο ΟΔΔΗΧ, είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις δημοπρασίες το συνολικό ποσό που θα έχει αντλήσει το δημόσιο από τις αρχές του έτους αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 7 δισ. ευρώ καλύπτοντας το φετινό ετήσιο στόχο.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων την Τρίτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ .ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,98 % έναντι 2,33% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,65% από 1,74% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το δολάριο με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0863 δολ. από το επίπεδο των 1,0877 δολ. που άνοιξε η αγορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: