Βιώσιμη επιχειρηματικότητα: Η Coca-Cola Hellas σταθερά δίπλα στον κλάδο HORECA

Βιώσιμη επιχειρηματικότητα: Η Coca-Cola Hellas σταθερά δίπλα στον κλάδο HORECA
Μέσω του κοινωνικού προγράμματος Zero Waste HORECA, η Coca-Cola Hellas συνεχίζει να εμπνέει και να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του κλάδου, στην πορεία για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Μπορεί μια επιχείρηση στον κλάδο καφεστίασης και φιλοξενίας να συμβάλει ουσιαστικά και πρακτικά στη δημιουργία ενός θετικού αποτυπώματος, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας;

Οι μακροπρόθεσμες δράσεις που υλοποιεί η Coca-Cola στην Ελλάδα έρχονται να απαντήσουν αυτό το ερώτημα. Άλλωστε, η εταιρεία διαθέτει μακρά ιστορία επενδύσεων στη χώρα, με κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα και στόχο να δημιουργεί σταθερά προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και να συνδράμει σε ένα καλύτερο, κοινό μέλλον για όλους. Τόσο για τους συνεργάτες και εργαζομένους της Coca-Cola, όσο και για κάθε Έλληνα πολίτη που απολαμβάνει τα προϊόντα της.

Ειδικότερα, από το 2019 η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει επενδύσει δυναμικά στον στρατηγικό σχεδιασμό και στη δημιουργία του κοινωνικού προγράμματος Zero Waste HORECA, με στόχο να στηρίξει τις επιχειρήσεις και κάθε επιχειρηματία του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας στην προσπάθεια μετάβασης σε μια πιο «πράσινη» εποχή, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Βασικός παράγοντας για τη στόχευση στον συγκεκριμένο κλάδο αποτέλεσε το γεγονός ότι ο κλάδος HORECA αποτελεί έναν από τους πλέον ζωτικούς και δυναμικούς κλάδους για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό, καθώς περιλαμβάνει πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζομένους και 100.000 επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη και αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της Coca-Cola στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα Zero Waste HORECA εστιάζει στη διαχείριση και τη μείωση των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, καθώς και τις βιώσιμες προμήθειες, παρέχοντας τα κατάλληλα εφόδια και κίνητρα για να συμβάλουν από κοινού σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Στην ουσία, το Zero Waste HORECA αναγνωρίζει, προτείνει και δίνει λύσεις για την υλοποίηση μικρών αλλαγών, που όμως έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος κάθε επιχείρησης, καθώς και να συμβάλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου, συνολικά. Και όλα αυτά δωρεάν, με ένα απλό κλικ στην ιστοσελίδα του προγράμματος zerowastefuture.gr.

Η Coca-Cola θέτει ως στόχο την ουσιαστική υποστήριξη κάθε επιχειρηματία, στην προσπάθειά του για μετάβαση σε μια πιο «πράσινη» εποχή, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο.

Το πρόγραμμα διαθέτει ήδη περισσότερα από 1.750 μέλη σήμερα, γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη την απήχηση του προγράμματος και τη δέσμευση των επιχειρήσεων του κλάδου στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις αποκτούν στην ουσία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς εξοικειώνονται με τη βιώσιμη τεχνογνωσία και μαθαίνουν να εφαρμόζουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Προσελκύουν, δε, ένα περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό, επενδύοντας ταυτόχρονα στη φήμη τους. Την ίδια στιγμή, τα μέλη ενός τέτοιου δικτύου, μέσα από την εφαρμογή zero waste πρακτικών, πέραν της μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, επιτυγχάνουν και μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις HORECA που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν χρηματικά έπαθλα για τις καινοτόμες πρακτικές τους, καθώς και «Zero Waste Διακρίσεις» (Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη), ανάλογα με τους στόχους που έχουν πετύχει στους τομείς της ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων που παράγουν, της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, και στις βιώσιμες προμήθειες.

Ήδη 165 επιχειρήσεις-μέλη του δικτύου, κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή και βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων, έχουν ξεχωρίσει για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα, συνολικά πέντε επιχειρήσεις έχουν επιβραβευτεί για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους με επιπλέον ειδικά χρηματικά έπαθλα.

Μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η Coca-Cola στην Ελλάδα δείχνει στην πράξη πως οι επενδύσεις σε στοχευμένες και στρατηγικά σχεδιασμένες ενέργειες προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας μπορούν να αποτελέσουν δύναμη για τη θετική αλλαγή και πως κάθε εταιρεία οφείλει να είναι ζωτικό μέρος της κοινωνίας όπου δραστηριοποιείται και να προσφέρει λύσεις στα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει.

17 ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ αποτελούν τη διεθνώς αναγνωρίσιμη και αποδεκτή πλατφόρμα δράσης και επικοινωνίας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα Zero Waste HORECA αποτελεί την απάντηση για πιο βιώσιμες επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας, οι οποίες προλαμβάνουν και μειώνουν τα απορρίμματά τους, εξοικονομούν ενέργεια και νερό, και προωθούν τις βιώσιμες προμήθειες. Ως αποτέλεσμα, συμβάλλουν στα κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, της ανεπάρκειας των φυσικών πόρων και της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφίες: Προσωπικό Αρχείο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: