Βουλή: Άρση της ασυλίας πέντε ακόμη βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Βουλή: Άρση της ασυλίας πέντε ακόμη βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια οι καταγγελίες Κασιδιάρη για «ηχογραφημένη συνομιλία» με τον Π. Μπαλτάκο - Υπό παραίτηση ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Λίγο μετά την απόφαση της  Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής να άρει την ασυλία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Πολύβιου Ζησιμόπουλου και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που ανεξαρτητοποιήθηκε, η Ολομέλεια αποφάσισε την άρση της ασυλίας πέντε ακόμη βουλευτών που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη.

Μέσω της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο, ήρθη η ασυλία των βουλευτών Ελένης Ζαρούλια, Μιχάλη Αρβανίτη, Νίκου Κούζηλου και Δημήτρη Κουκούτση για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και του Ηλία Κασιδιάρη που ελέγχεται για το αδίκημα της κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών Κασιδιάρη, Αρβανίτη και Ζαρούλια τάχθηκαν 200 βουλευτές, κατά ψήφισαν 11, ενώ 16 δήλωσαν «παρών». Υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Κούζηλου ψήφισαν 199 βουλευτές, «όχι» 11 βουλευτές, 16 δήλωσαν «παρών» και ένας, λευκό. Την πρόταση για άρση ασυλίας του κ. Κουκούτση υπερψήφισαν 195 βουλευτές ενώ την καταψήφισαν 12 βουλευτές και 20 δήλωσαν «παρών».

Τη συζήτηση για την άρση ασυλίας μονοπώλησε η καταγγελία που έκανε από το βήμα της Ολομέλειας ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος δήλωσε ότι έχει στα χέρια του οποτικοακουστικό υλικό με συνομιλία που φέρεται να είχε με το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, από το οποίο προκύπτει ότι το κόμμα του υφίσταται «πολιτική η δίωξη».

Ο Η. Κασιδιάρης, επικαλούμενος απομαγνητοφωνημένο κείμενο συνομιλίας που είπε ότι έχει στα χέρια του, ισχυρίστηκε ότι αποδεικνύεται ο πραγματικός στόχος της όλης προσπάθειας της κυβέρνησης, που είναι η αλίευση ψήφων του κόμματός του, με ταυτόχρονη ανακοπή του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο βουλευτής της ΧΑ, ο Τάκης Μπαλτάκος φέρεται να έχει συνομιλήσει μαζί του και να παραδέχεται ότι υπήρξε παρέμβαση στην εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση, από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Επίσης, φέρεται ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης να δηλώνει στον Η. Κασιδιάρη ότι ο πρωθυπουργός μόλις έμαθε ότι δεν προφυλακίστηκαν όλα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής κάλεσε οργισμένος στο τηλέφωνο τους δύο υπουργούς.

Οι εκπρόσωποι όλων των υπολοίπων κομμάτων, χωρίς να υιοθετούν τους ισχυρισμούς του Η. Κασιδιάρη, τόνισαν την ανάγκη να εξεταστεί αν πράγματι είναι γνήσιο το υλικό, ο δε πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία για την άρση ασυλίας των 5 βουλευτών της Χρυσής Αυγής μέχρι να διευκρινιστεί το ζήτημα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη έσπευσε να επισημάνει ότι η Βουλή δεν είναι δικαστήριο, απλώς αποφαίνεται αν θα δοθεί η δυνατότητα στη δικαιοσύνη να ερευνήσει ή όχι τις κατηγορίες περί σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε ότι η Βουλή δεν μπαίνει στην ουσία, αλλά η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα ερευνήσει την υπόθεση, ενώ ως προς τον ισχυρισμό του κ. Κασιδιάρη είπε: «Εύχομαι να μην είναι αληθές, αλλά αν είναι, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα».

Έντονη ήταν η αντίδραση του παρόντος στη συνεδρίαση υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξή του: «Εδώ υπάρχει κράτος δικαίου και διάκριση εξουσιών. Η πορεία μου στο χώρο είναι καθαρή. Δεν θα έκανα καμία παρέμβαση ποτέ. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε καμία παρέμβαση. Άλλο παρέμβαση, άλλο ενημέρωση. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα μείνει ανεξάρτητη. Όσο είμαι υπουργός θα τη διαφυλάξω αυτή την ανεξαρτησία» ανέφερε.

Νωρίτερα, πάντως, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας είχε κάνει λόγο «για διώξεις που κινούνται πολλαπλώς στα όρια της νομιμότητας και του συντάγματος» και πρόσθεσε ότι «οι ιδέες δεν διώκονται και η Χρυσή Αυγή έπρεπε να αντιμετωπιστεί πολιτικά».

Το υλικό δεν εμφανίστηκε από τον κ. Κασιδιάρη στην Ολομέλεια, παρά μόνο με τη μορφή απομαγνητοφωνημένου διαλόγου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Άρση ασυλίας για τρεις ακόμη βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Την… Εθνική Αυγή ανακοίνωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης

Νέα επιβαρυντικά στοιχεία κατά βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Τι λένε στις απολογίες τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής;

«Μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσετε!»