Βρετανία: Πώς οι Εργατικοί σκοπεύουν να βελτιώσουν τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ

Βρετανία: Πώς οι Εργατικοί σκοπεύουν να βελτιώσουν τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ
(FILES) In this file photo taken on March 25, 2017 An EU flag and a Union flag held by a demonstrator is seen with Elizabeth Tower (Big Ben) and the Houses of Parliament as marchers taking part in an anti-Brexit, pro-European Union (EU) enter Parliament Square in central London on March 25, 2017, ahead of the British government's planned triggering of Article 50 next week. - Brexit becomes a reality on December 31, 2020 as Britain leaves Europe's customs union and single market, ending nearly half a century of often turbulent ties with its closest neighbours. The UK's tortuous departure from the European Union takes full effect when Big Ben strikes 11:00 pm (2300 GMT) in central London, just as the European mainland ushers in 2021 at midnight. Brexit has dominated British politics since the country's narrow vote to leave the bloc in June 2016, opening deep political and social wounds that still remain raw. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Photo: AFP
Το Εργατικό Κόμμα υπόσχεται να αναθεωρήσει όρους του Brexit για να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, αν κερδίσει στις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Το Εργατικό Κόμμα θα προσπαθήσει, αν κερδίσει στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ εξετάζοντας εκ νέου κάποιους όρους του Brexit, δήλωσε η υπεύθυνη του κόμματος για οικονομικά ζητήματα Ρέιτσελ Ριβς σε συνέντευξή της στους Financial Times που δημοσιεύθηκε σήμερα.

“Θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε την εμπορική μας σχέση με την Ευρώπη και να συνάψουμε εμπορικές σχέσεις με όλο τον κόσμο”, δήλωσε η Ριβς η οποία εκτιμάται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές.

Η Ριβς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών θα προσπαθήσει να εναρμονίσει περισσότερο τη Βρετανία με τους κανόνες της ΕΕ σε τομείς, όπως τα χημικά προϊόντα και οι οικονομικές υπηρεσίες.

Οι αρχιτέκτονες του Brexit ήθελαν η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ προκειμένου να καταφέρει “να ανακτήσει τον έλεγχο” της πολιτικής της, κυρίως της νομοθεσίας της.

“Δεν πιστεύω ότι κάποιος ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ διότι δεν ήταν ικανοποιημένος επειδή οι ρυθμίσεις για τα χημικά προϊόντα ήταν ίδιες σε όλη την Ευρώπη”, συνέχισε η Ριβς. “Όταν η εκλογική μου περιφέρεια ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, αυτό έγινε αποκλειστικά λόγω της μετανάστευσης”, εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εργατικό κόμμα δίσταζε μέχρι πρότινος να αναφερθεί στο Brexit στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που παραμένει ευαίσθητο στη Βρετανία. Όμως τα στελέχη του κόμματος το τολμούν πλέον λόγω της μεγάλης τους διαφοράς από τους Συντηρητικούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι οι Εργατικοί θα σημειώσουν μια άνετη νίκη.

Ωστόσο η Ριβς έκανε λόγο για περιφερειακές τροποποιήσεις στους όρους του Brexit και επανέλαβε ότι το κόμμα της αποκλείει την επιστροφή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, στην τελωνειακή ένωση ή να επιτρέψει εκ νέου την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων.

Στα μέσα Απριλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε αρνηθεί να ανοίξει διαπραγματεύσεις ώστε να αποκατασταθεί η κινητικότητα των νέων μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Η βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις βρετανικές επιχειρήσεις, οι οποίες μετά το Brexit είναι αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη και γραφειοκρατεία προκειμένου να εξάγουν ή να εισάγουν προϊόντα και υπηρεσίες στην ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ