Βρετανία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών η ανεργία – Τι σημαίνει για BoE και Σούνακ

Βρετανία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών η ανεργία – Τι σημαίνει για BoE και Σούνακ
A pedestrian crosses the streets in front of The Bank of England illuminated by a ray of sunlight, in central London, on February 12, 2024. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP) Photo: AFP
Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 5,8%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο αύξησης των τελευταίων δύο ετών.

Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε απροσδόκητα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών, ενώ η αύξηση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε, δείχνοντας σημάδια υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία αυξήθηκε στο 4,4% για τους τρεις μήνες μέχρι τον Απρίλιο, το υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα του 2021.

Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 5,8%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο αύξησης των τελευταίων δύο ετών, παρά την σχεδόν 10% αύξηση του κατώτατου μισθού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίδραση από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Κυβέρνηση

Τα στοιχεία αυτά παρέχουν στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και τον διοικητή της, Andrew Bailey, μια αίσθηση ασφάλειας ότι οι ανοδικές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές αρχίζουν να μειώνονται. Η BoE εξετάζει την αγορά εργασίας για να καθορίσει πότε θα μειώσει τα επιτόκια από το υψηλό των 16 ετών.

Ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής οικονομολόγος της T. Rowe Price στην Ευρώπη, δήλωσε ότι «η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου αποδυναμώνεται αργά», προσθέτοντας ότι «μια ραγδαία αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τη μείωση του τραπεζικού επιτοκίου».

Πολιτικές Επιπτώσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία δίνουν στον πρωθυπουργό Rishi Sunak την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι οι πιέσεις στο κόστος ζωής αρχίζουν να υποχωρούν, με τους μισθούς να αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση των Συντηρητικών, η οποία παρουσιάζει το πρόγραμμά της την Τρίτη, ελπίζει να αξιοποιήσει αυτόν τον οικονομικό «παράγοντα ευεξίας» ενόψει των γενικών εκλογών της 4ης Ιουλίου, ώστε να μειώσει τη διαφορά της από την αντιπολίτευση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: