Βρετανικό fund «σορτάρει» με 1 δισ. δολάρια γερμανικές μετοχές – Το ποντάρισμα κατά VW και Deutsche Bank

Βρετανικό fund «σορτάρει» με 1 δισ. δολάρια γερμανικές μετοχές – Το ποντάρισμα κατά VW και Deutsche Bank
Brokers look at their screens at Frankfurt's stock exchange on September 15, 2008, as the German stock exchange went down 4.6 percent in the afternoon in the wake of US investment banking giant Lehman Brothers filing for bankruptcy. AFP PHOTO DDP/ THOMAS LOHNES GERMANY OUT (Photo by THOMAS LOHNES / DDP / ddp images via AFP) Photo: AFP
Εν μέσω της ύφεσης της παγκόσμιας ζήτησης που επιβραδύνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το βρετανικό hedge fund Qube Research & Technologies έχει «σορτάρει» με ένα ποσό άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ορισμένες γερμανικές μετοχές, εν μέσω της ύφεσης της παγκόσμιας ζήτησης που επιβραδύνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το hedge fund αύξησε τα στοιχήματα κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αποκαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, ένα short κατά της Deutsche Bank, ύψους 131,8 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg από ρυθμιστικά αρχεία. Είναι ο μεγαλύτερος αποκαλυπτόμενος short πωλητής μετοχών της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πολλές γερμανικές εταιρείες έχουν πληγεί από τον συνδυασμό της ενεργειακής κρίσης, της συρρίκνωσης της εγχώριας οικονομίας, των ασθενέστερων εξαγωγών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αύξησης των επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς σχεδιάζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την ανάπτυξη, ενώ η μείωση του κόστους της ενέργειας και η πτώση του πληθωρισμού αναμένεται να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές φέτος.

Το hedge fund, που αποσχίστηκε από την Credit Suisse το 2018, διαχειρίστηκε πέρυσι περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια και χρησιμοποιεί ποσοτικά σήματα συναλλαγών για να λάβει θέσεις σε μετοχές, σταθερό εισόδημα και εμπορεύματα μεταξύ άλλων αγορών.

Δεν είναι σαφές αν το «σορτάρισμα», το οποίο ανέρχεται σχεδόν στο 50% των γνωστοποιημένων ανοιγμάτων του, είναι ένα άμεσο στοίχημα σε πτώση των μετοχών ή μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου από τους διαχειριστές κεφαλαίων της εταιρείας.

Σημειώνεται πως οι short sellers δανείζονται μετοχές και τις πωλούν με την πεποίθηση ότι θα μπορέσουν να τις αγοράσουν πίσω σε χαμηλότερη τιμή και να εγγράψουν τη διαφορά ως κέρδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com