Wall Street: Το ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Nvidia και η… αμηχανία των traders

Wall Street: Το ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Nvidia και η… αμηχανία των traders
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Το «AI πάρτι» κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει...

Για ένα μάθημα σχετικά με τους κινδύνους του να είσαι σκεπτικιστής στη Wall Street όταν όλοι οι άλλοι είναι αγοραστές, σκεφτείτε τον Rob Arnott, ο οποίος πριν από πέντε μήνες έκανε μια λογική υπόθεση ότι η Nvidia Corp. είχε γίνει φούσκα.

Επικαλούμενος τις υπερβολικές αποτιμήσεις μετά τον τετραπλασιασμό των μετοχών μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ο σεβάσμιος ιδρυτής της Research Affiliates την αποκάλεσε «μια ιστορία textbook για τη σύγχυση της μαζικής αγοράς», σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ωστόσο, από την προειδοποίησή τους τον Σεπτέμβριο, η «φούσκα» έχει μεγαλώσει κατά σχεδόν 800 δισεκατομμύρια δολάρια – και ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να μείνει πίσω.

«Ποτέ μην πουλάτε μετοχές-φούσκες κοντύτερα όταν βρίσκονται σε άνοδο», δήλωσε ο Arnott αυτή την εβδομάδα. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις κατέχετε».

Η Wall Street παραμένει επιφυλακτική έναντι των κινδύνων που ενέχονται όταν μερικές υψηλά αποτιμημένες μετοχές κυριαρχούν στην κορυφή της αγοράς και η πρόβλεψη του Arnott ενδέχεται να επαληθευτεί. Παρόλα αυτά, η διάψευση που προέκυψε από την Nvidia, την πιο πολύτιμη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο με την έκθεση-βόμβα της Τετάρτης, συνηγορεί στο ότι το πάρτι για την τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι που κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει.

Το short ενδιαφέρον μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών είναι σχεδόν αμελητέο. Οι στόχοι τιμών των αναλυτών αυξάνονται. Από τα hedge funds έως τους εμπόρους λιανικής οι θέσεις γίνονται πιο επιθετικές.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία πτωτική περίπτωση», δήλωσε ο Alec Young, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής στην πλατφόρμα δεδομένων MapSignals.

Για τους ενεργούς διαχειριστές, οι ανοδικές πιέσεις στους δείκτες που βασίζονται στην τεχνολογία, όπως ο S&P 500 και ο Nasdaq 100, γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο έντονες, καθώς και οι δύο αυξάνονται για 15η φορά σε 17 εβδομάδες.

Λόγω τόσο του ρυθμού αύξησης των κερδών όσο και της ματαιότητας του στοιχηματισμού εναντίον τους, δεν υπάρχει αύξηση των πτωτικών στοιχημάτων που να ταιριάζει με το τεράστιο ράλι των Magnificent 7. Το ενδιαφέρον των short sellers έχει μειωθεί σε μόλις 1% των μετοχών του ομίλου, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στρατηγικού αναλυτή της JPMorgan Chase & Co. Νικολάου Πανηγερτζόγλου. Η άνοδος της Nvidia κατά 16% την Πέμπτη πρόσθεσε περίπου 3 δισ. δολάρια στις απώλειες σε χαρτιά όσων διατηρούν πτωτικά στοιχήματα, σύμφωνα με ανάλυση της S3 Partners LLC.

«Ψάχνω για τρόπους με τους οποίους η Nvidia μπορεί να έχει κάνει λάθος και δυσκολεύομαι να βρω πραγματικές τρύπες στην ιστορία», δήλωσε η Shana Sissel, διευθύνουσα σύμβουλος της Banner Capital Management LLC, η οποία κατέχει θέσεις στην Nvidia από το 2017. «Μακάρι να είχα αγοράσει κάτι για 650 δολάρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

AI mania

Η Nvidia, χρειάστηκε να υπάρξει 24 χρόνια ως εισηγμένη στη Wall Street ώστε η κεφαλαιοποίησή της να αγγίξει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και μόλις 8 μήνες για να εισέλθει στο πολύ κλειστό κλαμπ των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πορεία της Nvidia για να γίνει μία από τις τρεις πιο σημαντικές αμερικανικές εταιρείες ξεκίνησε σε ένα Denny’s το 1993 και επιταχύνθηκε από την κυριαρχία της στις GPU (μονάδες επεξεργασίας γραφικών). Αυτά τα chips, αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων το καθένα, έχουν εξελιχθεί σε ένα σπάνιο, πολύτιμο αγαθό, με τον τεχνολογικό κολοσσό να έχει ποσοστό στην εν λόγω αγορά πάνω από 80%.

Η αχόρταγη ζήτηση έχει υπερκεράσει την παραγωγή και έχει ενθαρρύνει τους ανταγωνιστές να αναπτύξουν ανταγωνιστικά chips. Η δυνατότητα να ασφαλίσουν GPU καθορίζει πόσο γρήγορα οι εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Οι εταιρείες διαφημίζουν την πρόσβασή τους σε GPU για να προσελκύσουν εργαζομένους στην τεχνητή νοημοσύνη, και τα chips έχουν χρησιμοποιηθεί ως collateral για να καλύψουν δάνεια δισ. δολαρίων.

Την Τετάρτη, μετά την παρουσίαση από την Nvidia των αποτελεσμάτων τριμήνου, τα οποία υπερέβησαν τις προβλέψεις, οι εκτελεστικοί διευθυντές της εταιρείας είπαν ότι οι αποθέματα εξακολουθούν να είναι περιορισμένα ειδικά σε ό,τι αφορά τη νέα γενιά chips τεχνητής νοημοσύνης. Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω chips είναι κρίσιμα για την εκπαίδευση μοντέλων γλώσσας που υποστηρίζουν AI bots όπως το ChatGPT της OpenAI.  

Ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Nvidia, είπε ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει ένα κύμα επενδύσεων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα διπλασιάσει τον αριθμό των κέντρων δεδομένων παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια και θα παράσχει ευκαιρίες.

«Δημιουργείται μια νέα βιομηχανία, και αυτό καθοδηγεί την ανάπτυξή μας» είπε.

Να σημειωθεί πως μετοχές της Nvidia αξίας πάνω από 30 δισεκ. δολαρίων αλλάζουν χέρια καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις, ξεπερνώντας εκκωφαντικά το ρεκόρ που κατείχε μέχρι στιγμής για το έτος η Tesla -με 22 δισεκ. δολάρια.

Ο Huang, ένας από τους πιο παλιούς διευθύνοντες συμβούλους της τεχνολογίας, κατέχει 86,6 εκατομμύρια μετοχές της Nvidia, σύμφωνα με το FactSet, αξίας περίπου 68 δισ. δολάρια.

Ο Huang έθεσε τις βάσεις για την άνοδο της Nvidia στην τεχνητή νοημοσύνη το 2006, όταν άνοιξε τα chips της για σκοπούς πέραν των υπολογιστών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: