Washington Post: H «αιμορραγία» εσόδων την οδήγησε στην πώληση

Washington Post: H «αιμορραγία» εσόδων την οδήγησε στην πώληση

Η ιστορική εφημερίδα, το Ίντερνετ και η εξαγορά της από τον Jeff Bezos.

Η πώληση της ιστορικής εφημερίδας Washington Post μπορεί να αιφνιδίασε τους αναγνώστες της, αλλά ήταν συνειδητή επιλογή για τους ιδιοκτήτες της. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν χθες στην εφημερίδα, κατά την ανακοίνωση πώλησης της στον CEO της Amazon Jeff Bezos, οι κυριότερος λόγος ήταν ο αυξημένος ανταγωνισμός από το Ίντερνετ για τα διαφημιστικά έσοδα.

Η Washington Post επικαλείται την «οικονομική θύελλα που πλήττει τις εφημερίδες» την ίδια ώρα που το Ίντερνετ παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση, καθώς και την «ιστορική αλλαγή από την έντυπη στην ψηφιακή τεχνολογία». «Η Washington Post θα μπορούσε να επιβιώσει υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας και να είναι κερδοφόρος και για το εγγύς μέλλον. Αλλά θέλαμε να κάνουμε περισσότερα από το να επιβιώσουμε», είπε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Donald Graham και πρόσθεσε: «Δεν υποστηρίζω ότι αυτό μας εγγυάται την επιτυχία, αλλά μας δίνει πολλή μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας».

Εξαγορά για 250 εκατ. ευρώ
Όπως έγινε γνωστό χθες Δευτέρα, ο όμιλος που εκδίδει την μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα συμφώνησε να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας, στον ιδρυτή της Amazon Inc Jeff Bezos έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Ο αγοραστής είναι μια εταιρεία που ανήκει στον κ. Bezos ως άτομο, και όχι η Amazon Inc», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Washington Post , Donald Graham του οποίου η οικογένεια κατέχει την μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, είπε ότι η εφημερίδα θα έχει καλύτερες υπηρεσίες με έναν άλλο ιδιοκτήτη. «Η δοκιμασμένη τεχνολογία του Jeff Bezos , το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και η προσωπική του αξιοπρέπεια, τον καθιστούν κατάλληλο για νέο ιδιοκτήτη ».

Η παλαιότερη εφημερίδα της Ουάσινγκτον
Είναι η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ουάσινγκτον, καθώς και η παλαιότερη της περιοχής, έχοντας ιδρυθεί το 1877. Η εφημερίδα έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εθνική πολιτική. Καθημερινές εκδόσεις τυπώνονται για την Περιφέρεια της Κολούμπια, το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια. Η εφημερίδα τυπώνεται σε μεγάλο σχήμα, με τις φωτογραφίες να τυπώνονται και έγχρωμες και ασπρόμαυρες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στο πιο γνωστό επεισόδιο της πρόσφατης ιστορίας της εφημερίδας, οι δημοσιογράφοι Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπέρνσταϊν οδήγησαν την έρευνα του Αμερικανικού τύπου στο όπως έμεινε γνωστό Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Οι αναφορές στην εφημερίδα συνέβαλαν στην παραίτηση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον. Από τότε, οι έρευνές της έχουν οδηγήσει στην αυξημένη εποπτεία του Στρατιωτικού Ιατρικού Κέντρου Γουόλτερ Ριντ.

Η εφημερίδα έχει κερδίσει 47 Βραβεία Πούλιτζερ, συμπεριλαμβανομένου 6 ξεχωριστά βραβεία το 2008, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός βραβείων που δόθηκε ποτέ σε εφημερίδα σε μια χρονιά.

Επίσης, έχει λάβει 18 Nieman Fellowships και 368 Βραβεία White House News Photographers Association, μεταξύ άλλων.