Wilbur Ross: Ο «λύκος της Wall Street» που δημιουργεί με τον Μαρινάκη έναν κολοσσό με τάνκερ

Wilbur Ross: Ο «λύκος της Wall Street» που δημιουργεί με τον Μαρινάκη έναν κολοσσό με τάνκερ
US Secretary of Commerce, Wilbur Ross gestures as he leaves after addressing delegates at the annual Confederation of British Industry (CBI) conference in east London, on November 6, 2017. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVASDANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Images Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας WL Ross και πλέον υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ, έχει δείξει πολλές φορές το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα. 

Ο Wilbur Ross είναι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, αλλά δεν είναι μόνο γνωστός για αυτό στη χώρα μας.  Σήμερα ανακοινώθηκε μια μεγάλη συμφωνία ύψους 1,65 δισ. δολαρίων μεταξύ της DSS Holdings, στην οποία είναι μεγαλόμετοχος, με την Capital Product Partners L.P, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Εκ των πραγμάτων πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές συμφωνίες των τελευταίων ετών, που έρχεται να ταράξει τα νερά της ναυτιλίας παγκοσμίως, καθώς δημιουργείται μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο. Η DSS Holdings L.P. με την οποία έχει έρθει σε συμφωνία η Capital Product είναι μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τάνκερς, καθώς διαχειρίζεται συνολικά 33 δεξαμενόπλοια τύπου Medium Range και 12 πετρελαιοφόρα τύπου Suezmax. Ας σημειωθεί ότι η Diamond S είναι εταιρεία συμφερόντων του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross και άλλων πρωτοκλασάτων Αμερικάνων επενδυτών και τελεί υπό την διαχείριση της εταιρείας του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, WR Ross & Co.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ. Έδωσε το παρών στο αμερικανικό περίπτερο και μάλιστα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε γεύμα εργασίας.

Η συνάντηση αυτή φαίνεται πώς πήγε καλά, καθώς ακολούθησαν επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ανάμεσα στις οποίες ήταν οι επικεφαλής των JP Morgan, Bank of America/Merrill Lynch, Morgan Stanley και ο Wilbur Ross και λίγες μέρες μετά στις 03 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Μάλιστα οι σχέσεις του με την κυβέρνηση φαίνεται πως περνούν μια πολύ καλή φάση. Στον ίδιο φέρεται να αποδίδεται σχόλιο σύμφωνα με το οποίο, μόνο «μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει τέτοια επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις»…. Πρόκειται για σημαντική μεταστροφή, αν σκεφτεί κάποιος πως ο κ. Ross το 2015 κατακεραύνωνε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφε, χαρακτηριστικά: «H Αρχαία Ελλάδα μπορεί να έχει εφεύρει τη δημοκρατία, αλλά η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί σύντομα να βυθιστεί στο χάος. Καθώς η χώρα πλησιάζει προς το δημοψήφισμα της Κυριακής, ο κίνδυνος είναι ότι όλη η πατριωτική ρητορική που προέρχεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συσκοτίσει την αλήθεια: Η καταψήφιση της πρότασης, θα είναι ψήφος κατά του ευρώ και μια ψήφος κατά του μέλλοντος της Ελλάδας».

Ποιος είναι ο Wilbur Ross

Γεννημένος το 1937, o Wilbur Louis Ross Jr., όπως είναι το πλήρες όνομά του, όταν ήταν μικρός (το 1955) περιέγραφε τον εαυτό του ως «ένα αγόρι από την επαρχία που θέλει να δει την Παναγία των Παρισίων και να γίνει δικηγόρος». Η δικηγορία έμεινε πίσω στην πορεία, καθώς μετά τις σπουδές του σε Yale και Harvard, “προσγειώθηκε” στη Wall Street, όπου θα διέγραφε μια λαμπρή καριέρα που θα τον οδηγούσε τελικά σε μία από τις κορυφαίες θέσεις της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Ο δισεκατομμυριούχος Wilbur Ross είναι ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας WL Ross & Co, επενδυτής, πρώην τραπεζίτης, και άνθρωπος της στενής ομάδας του Trump, ενώ επισκέπτεται αρκετά χρόνια τη χώρα μας κι ενδιαφέρεται γι αυτήν.  Όταν διορίστηκε υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ είχε ήδη κάνει επενδύσεις και στην Eurobank, ενώ ήταν αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

H πρώτη ευκαιρία του Ross του δόθηκε στη Wall Street όσο εκείνος σπούδαζε στο Yale. Λίγα χρόνια αργότερα, έχοντας πια τελειώσει τις σπουδές του, ο Ross ξεκίνησε την 24ετή καριέρα του στα γραφεία της Rothschild Inc. στη Νέα Υόρκη στο τμήμα αναδιάρθρωσης χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Τη δεκαετία του ’80, όταν ο Donald Trump επέκτεινε την εταιρεία του Resorts International, και μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στη Νέα Υόρκη που τον έφερε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, ο Ross ήταν αυτός που έσωσε τα τρία καζίνο του Trump στο Ατλάντικ Σίτι μέσω της Rotshchild Inc.

Με 200 εκατομμύρια δολάρια, αρχικά, και 450 επιπλέον εκατομμύρια το 2000, ο τότε 62χρονος τραπεζίτης επικεντρώθηκε στις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις περαιτέρω. Ήταν η χρονιά που ο Ross εξαγόρασε το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιό του και ξεκίνησε τη δική του WL Ross & Co στη Νέα Υόρκη, με 440 εκατομμύρια δολάρια επενδυτικών κεφαλαίων και τέσσερις μεγαλοεπενδυτές. Η WL Ross & Co εξαγοράστηκε από την Invesco (τότε Amvescap) το 2006.