WSJ: Ο επικεφάλης της OpenAI θέλει να «μαζέψει» 7 τρισ. δολάρια για επενδύσεις σε ημιαγωγούς

WSJ: Ο επικεφάλης της OpenAI θέλει να «μαζέψει» 7 τρισ. δολάρια για επενδύσεις σε ημιαγωγούς
(FILES) Sam Altman, CEO of OpenAI, speaks during The Wall Street Journal's WSJ Tech Live Conference in Laguna Beach, California on October 17, 2023. OpenAI, the company that created ChatGPT a year ago, said November 17 it had dismissed CEO Sam Altman as it no longer had confidence in his ability to lead the Microsoft-backed firm. Altman's shock departure "follows a deliberative review process by the board, which concluded that he was not consistently candid in his communications with the board, hindering its ability to exercise its responsibilities," a statement said. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP) Photo: AFP
Ο Σαμ Άλτμαν έχει μιλήσει εδώ και καιρό για το πρόβλημα της προσφοράς και της ζήτησης με τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, επιδιώκει επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναμόρφωση της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο Άλτμαν έχει μιλήσει εδώ και καιρό για το πρόβλημα της προσφοράς και της ζήτησης με τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης – πολλοί γίγαντες της τεχνητής νοημοσύνης τα θέλουν, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά για όλους – και πώς αυτό θέτει περιορισμούς στην ανάπτυξη του OpenAI.

Εξετάζει ένα σχέδιο που θα αυξήσει την παγκόσμια ικανότητα κατασκευής τσιπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal το βράδυ της Πέμπτης και φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Άλτμαν θα μπορούσε να χρειαστεί να συγκεντρώσει μεταξύ 5 και 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το εγχείρημα, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη μία πηγή. Το CNBC δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον αριθμό. Η OpenAI δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Nvidia ήταν από τις μεγάλες κερδισμένες κατά τη διάρκεια της έκρηξης της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης του περασμένου έτους, με την κεφαλαιοποίησή της να υπερτριπλασιάζεται το 2023.

Οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών της εταιρείας, ή GPU, τροφοδοτούν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που δημιουργούνται από τις OpenAI, Alphabet και Meta και νεοσύστατες επιχειρήσεις με μεγάλη χρηματοδότηση, οι οποίες μάχονται για ένα κομμάτι της πίτας της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia ελέγχει επί του παρόντος περίπου το 80% αυτής της αγοράς τσιπ AI με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση περίπου 1,72 τρισεκατομμύρια δολάρια, όχι μακριά από το να ξεπεράσει τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon και την Alphabet σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: