Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας: Δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό το 2014

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας: Δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό το 2014

Θετικά προς το παρόν τα μηνύματα των βασικών αγορών που αποτελούν τις «δεξαμενές» για τον ελληνικό τουρισμό.

Την εκτίμηση ότι το 2014 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό επειδή ο πήχης είναι ήδη ψηλά, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, με αφορμή την παρουσίαση μελέτης για τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στα έσοδα του ελληνικού τουρισμού.

«Tο 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά γιατί θα πρέπει να παγιώσουμε την άνοδο που σημειώθηκε το 2013 και γιατί όχι να πετύχουμε και νέα άνοδο των αφίξεων», ανάφερε ο κ. Τσακίρης. Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνονται να είναι θετικά τα μηνύματα των βασικών αγορών που αποτελούν τις «δεξαμενές» για τον ελληνικό τουρισμό, στη νέα τουριστική χρονιά.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την αγορά της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκ νέου άνοδος 15% -όταν ήδη φέτος οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο 40% σε σχέση με το 2012- και πάνω από ένα εκατ. τουρίστες. Τονίζεται ότι, με βάση την έρευνα που διεξήγαγε το ΞΕΕ με την εταιρία TNS ICAP, οι δαπάνες των Ρώσων τον Αύγουστο ανήλθαν σε 318 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας ακόμα και τις δαπάνες των Γερμανών, που έχουν τη μερίδα του λέοντος στις αφίξεις προς την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: O πρώτος καθετοποιημένος τουριστικός όμιλος στην Ελλάδα!

Εστιάζοντας στη γερμανική αγορά εκτιμάται ότι το 2014 θα κινηθεί ανοδικά, χωρίς, ωστόσο, ο κ. Τσακίρης να δώσει ακριβή ποσοστά. Τα μηνύματα από τη γαλλική αγορά κάνουν λόγο για άνοδο 10% το 2014, όπως άλλωστε ίδιο ποσοστό εκτιμάται και για την αγορά της Σκανδιναβίας. Για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας διαπιστώνεται αύξηση των προκρατήσεων άνω του 10%.

Παραμένοντας στα ευρήματα της έρευνας, διαπιστώνεται ότι η πρώτη περιφέρεια σε έσοδα και διανυκτερεύσεις είναι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, ενώ η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί τον ουραγό περιφέρεια σε σχέση με τα τουριστικά έσοδά της.

Σύμφωνα με την έρευνα, τον Αύγουστο επισκέφτηκαν τη χώρα μας περίπου 3,9 εκατ. επισκέπτες οι οποίοι δαπάνησαν 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το 22% των ετήσιων επισκεπτών ήλθαν στη χώρα μας τον Αύγουστο και εισπράξαμε το 21,6% των ετήσιων εσόδων μας.

Η υψηλότερη μέση ημερήσια κατανάλωση (96,4 ευρώ) παρατηρήθηκε στην περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και η χαμηλότερη στην Κεντρική Μακεδονία (50,4 ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Το λιµάνι που κέρδισε το στοίχηµα της κρουαζιέρας