Με εκπλήξεις ξεκίνησε η κούρσα για τη διαδοχή του Κάμερον

Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία μέχρι σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος για να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους.

H υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του πρωθυπουργού και δεσμεύτηκε να συσπειρώσει τους Βρετανούς, σε επιστολή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Times.

Ο Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Το όνομα του νέου βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, αφού ψηφίσουν τα 150.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο επικρατέστερων από τους βουλευτές των Τόρις.

«Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό και διακεκριμένο ηγέτη για να διανύσει αυτή την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους την έξοδο από την ΕΕ», γράφει η Μέι.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να αρχίσει ένα «ριζικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων» για να «κάνει τη Βρετανία μια χώρα στην υπηρεσία όλων».

«Ορισμένοι θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η κυβέρνηση δεν είναι παιχνίδι, είναι σοβαρή υπόθεση που έχει πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων» πρόσθεσε η Μέι, υποδηλώνοντας χωρίς να τον κατονομάσει τον βασικό αντίπαλό της, πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κέρδισε το στοίχημα και νίκησε στο δημοψήφισμα.

Η 59χρονη Μέι διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών από τον Κάμερον το 2010 όταν αυτός εξελέγη πρωθυπουργός –θέση την οποία η Μέι διατήρησε και μετά την επανεκλογή του Κάμερον το 2015.

Η «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ», όπως την αποκαλούν μερικές φορές, επιδεικνύει αυστηρή στάση είτε πρόκειται για παραβατικά άτομα, είτε για παράτυπους μετανάστες ή ισλαμιστές ιεροκήρυκες.

Ευρωσκεπτικίστρια η Μέι, είχε επιλέξει στην αρχή της χρονιάς να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό και να υπερασπιστεί την παραμονή στην ΕΕ. Ωστόσο έκανε το ελάχιστο, υποστηρίζοντας ακόμη και έναν περιορισμό της μετανάστευσης –προσφιλές θέμα των υποστηρικτών του Brexit.

Η Μέι τηρεί μια συναινετική στάση που έκανε την Sunday Times να την παρουσιάσει ως «το μόνο ικανό πρόσωπο να ενώσει τις αντίπαλες ομάδες του (συντηρητικού) κόμματος».

Πρίν από λίγη ώρα ένας από τους ηγέτες της καμπάνιας υπέρ του Brexit, υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Θεωρούμενος σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ετοιμάζεται επίσης να ανακοινώσει τη υποψηφιότητά του μέχρι το μεσημέρι, ο Μάικλ Γκόουβ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν τού έχει εμπιστοσύνη για να αναλάβει το αξίωμα: « με λύπη μου έφθασα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία ή να συγκροτήσει μία ομάδα κατάλληλη για την αποστολή που μας περιμένει», δηλώνει στην ανακοίνωσή του αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Πρόκειται για μία εν δυνάμει κακή είδηση για τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, αφού ο ίδιος ο Γκόουβ είχε πριν από μόλις λίγες ημέρες αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα. «Εχω επανειλημμένως πει ότι δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός…αλλά αυτά που έχουν συμβεί από την περασμένη Πέμπτη βάρυναν σημαντικά στη ζυγαριά», εξηγεί στην ανακοίνωσή του.

Σε email που διέρρευσε χθες στον Τύπο, η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης και αρθρογράφος της Daily Mail Σάρα Βάιν εμφανίζεται να παροτρύνει τον σύζυγό της να απαιτήσει διαβεβαιώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον πριν του προσφέρει την υποστήριξή του.

Γράφει επίσης στο μήνυμα αυτό, το περιεχόμενο του οποίου δεν διέψευσε η ίδια, ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δεν έχει με βεβαιότητα την υποστήριξη των μελών του κόμματος, ούτε το Πολ Ντέικρ , του ισχυρού διευθυντή της Daily Mail, ούτε του ιδιοκτήτη της Sun και των Times Ρούπερτ Μέρντοκ.

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας θα γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά την ψήφο ων 150.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος που θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο φιναλίστ που θα επιλεγούν από τους βουλευτές των Τόρις.

Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία μέχρι σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος για να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους.