Ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολάρια η αγορά κρυπτονομισμάτων, με ώθηση από τους θεσμικούς

Ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολάρια η αγορά κρυπτονομισμάτων, με ώθηση από τους θεσμικούς
Photo: pixabay.com

Ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, καθώς μέσα σε δύο μήνες διπλασιάστηκε λόγω και της ισχυρής ζήτησης που έχει εκδηλωθεί από τους θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το bitcoin, το μεγαλύτερο από τα 6.600 ψηφιακά νομίσματα που παρακολουθεί η CoinGecko, έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 τρισ. δολάρια, αφότου η τιμή του υπερδιπλασιάστηκε το 2021, φτάνοντας στις 58.858 δολάρια.

Τα πέντε επόμενα τη τάξει μεγαλύτερα νομίσματα -Ether, Binace Coin, Polkadot, Tether, Cardano- έχουν συνολική αξία περίπου 422 δισ. δολαρίων. Το bitcoin έχει εκτοξευθεί, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές έχουν εισέλθει στην αγορά με στόχο να αυξήσουν τις αποδόσεις των μετρητών σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών επιτοκίων.

H Goldman Sachs προσφέρει σε εύπορους πελάτες της έκθεση σε bitcoin

Έκθεση σε bitcoin αναμένεται να προσφέρει πολύ σύντομα σε πελάτες της η Goldman Sachs, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC. «Εργαζόμαστε και είμαστε πολύ κοντά στο να προσφέρουμε κατάλληλη και ασφαλή έκθεση στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων σε εύπορους πελάτες μας» ανέφερε η  Μέρι Ριτς, επικεφαλής ψηφιακών asset της αμερικανικής τράπεζας.

Η Goldman Sachs σχεδιάζει να ξεκινήσει να προσφέρει έκθεση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία το β’ τρίμηνο του 2021 ενώ εξετάζει ένα «πλήρες φάσμα» τέτοιων επενδύσεων «είτε μέσω φυσικού Bitcoin είτε μέσω παραγώγων», δήλωσε ο Rich στην CNBC.

Είχε προηγηθεί η Morgan Stanley

Η κίνηση σημαίνει ότι σύντομα, οι πελάτες δύο εκ των κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου – η Goldman Sachs και η Morgan Stanley – θα έχουν πρόσβαση σε μια νεοεμφανιζόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Morgan Stanley είπε στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της ότι θα μπορούσαν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε bitcoin από τον Απρίλιο. Μέχρι τώρα, μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν αποφύγει ως επί το πλείστον το bitcoin, θεωρώντας ότι παραείναι κερδοσκοπικό και ευμετάβλητο. Αλλά μετά την πρόσφατη άνοδο της τιμής του, η ιδέα της τοποθέτησης από θεσμικούς επενδυτές, εταιρείες και παίκτες fintech ωρίμασε.

«Υπάρχει μια ομάδα πελατών που αναζητούν αυτό το περιουσιακό στοιχείο ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και το σκηνικό του προηγούμενου έτους σίγουρα έχει παίξει ρόλο σε αυτό», δήλωσε η Rich.
«Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ομάδα πελατών που αισθάνονται ότι βρίσκονται στην αρχή ενός νέου Διαδικτύου και αναζητούν τρόπους για να συμμετάσχουν σε αυτόν τον χώρο».

Τι αναφέρει η JP Morgan

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η JPMorgan, οι ιδιώτες επενδυτές μέχρι τα μέσα Μαρτίου είχαν αγοράσει πάνω από 187.000 Bitcoins αυτό το τρίμηνο, σε σύγκριση με περίπου 205.000 το τελευταίο τρίμηνο. Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν αγοράσει περίπου 173.000 από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα στον κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από σχεδόν 307.000 τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020.

Όπως φαίνεται λοιπόν, οι μεγάλες τράπεζες υιοθετούν σιγά σιγά την ιδέα ότι οι πελάτες τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin για τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους