Yodiwo: Έξυπνες λύσεις για ηθικό επιχειρείν

Yodiwo: Έξυπνες λύσεις για ηθικό επιχειρείν
Ηθικό είναι το επιχειρείν που επιδιώκει τους δείκτες βιωσιµότητας του µε πλήρη εποπτεία, συνοχή και διαφάνεια.

Την τελευταία δεκαετία, τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance) έχουν αποτελέσει βάση αξιολόγησης των επενδύσεων και επιχειρηµατικών πρακτικών. Με την ενσωµάτωση παραγόντων που σχετίζονται µε την Υγεία, το ESG+H στοχεύει στο να αποτυπώσει µια ευρύτερη γκάµα παραγόντων βιωσιµότητας και κοινωνικού αντίκτυπου, αναγνωρίζοντας την αλληλεξάρτηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, διακυβερνητικών και υγειονοµικών θεµάτων. Η εφαρµογή των κριτηρίων αυτών αποσκοπεί στη δηµιουργία µακροπρόθεσµης αξίας τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον και τις επενδύσεις.

Από τις απαρχές της εφαρµογής του ESG, η Yodiwo παρέχει σε ελληνικούς και παγκόσµιους οργανισµούς ψηφιακά εργαλεία µέσω των οποίων µπορούν να ελέγχουν, να αναλύουν και να προβλέπουν οποιαδήποτε διαδικασία επηρεάζει την εύρυθµη λειτουργία και αξία τους. Αρχή της εταιρείας είναι ότι το ηθικό επιχειρείν πρέπει να εντοπίζεται, πάνω απ’ όλα, στο πώς µια εταιρεία επιδιώκει να γίνει πραγµατικά βιώσιµη. Με άλλα λόγια, κάθε οργανισµός καλείται να αναπτύξει τις σωστές πρακτικές, τα κατάλληλα µέσα που του επιτρέπουν να βελτιστοποιεί την κατανάλωση της ενέργειάς του, να µειώνει το αποτύπωµα άνθρακα από το σύνολο των δραστηριοτήτων του και να καλυτερεύει τις συνθήκες των εργαζοµένων του. Ωστόσο, πρέπει επίσης να µπορεί αυτό να συµβαίνει µε πλήρη εποπτεία, συνοχή και διαφάνεια στο κοµµάτι των αναφορών (reporting).

Ενισχύοντας την πλήρη ψηφιοποίηση 500 υποδοµών και τριών πόλεων παγκοσµίως, η Yodiwo επιδεικνύει λύσεις που καλύπτουν όλο το φάσµα του ESG. Η IoT πλατφόρµα YodiFEM για «έξυπνες» υποδοµές συνδυάζει προηγµένη ενεργειακή διαχείριση, περιβαλλοντική παρακολούθηση και ψηφιακή διαχείριση εργασίας, προσφέροντας ένα ενιαίο περιβάλλον διαχείρισης που ενισχύει τη συνδεσιµότητα µεταξύ όλων των συστηµάτων αλλά και των µελών ενός οργανισµού.

Μέσω της τεχνολογίας του ψηφιακού διδύµου, η Yodiwo επιτρέπει στους οργανισµούς να παρακολουθούν ψηφιακά κάθε υποδοµή τους ώστε να γνωρίζουν σε πραγµατικό χρόνο πού συµβαίνει τι. Η πληροφορία αυτή συλλέγεται και τυγχάνει επεξεργασίας από αλγορίθµους ΑΙ, ώστε να αυτοµατοποιείται η λειτουργία της επιχείρησης µέσω αυτοµάτου ελέγχου, τηλεειδοποίησης, αλλά και άµεσου υπολογισµού δεικτών απόδοσης (KPIs).

Σε ένα πολυεπίπεδο ψηφιακό περιβάλλον, οι χρήστες µπορούν, εποµένως, να παρακολουθούν συντονισµένα κάθε δείκτη ESG, επιτυγχάνοντας έτσι:

  • εξοικονόµηση ενεργειακής κατανάλωσης απ’ την παρακολούθηση ως την πιστοποίηση.
  • δυναµική ρύθµιση των συστηµάτων HVAC µε βάση περιβαλλοντικούς παράγοντες.
  • διασφάλιση ιδανικών συνθηκών εργασίας από το ωράριο µέχρι τον εργασιακό χώρο.
  • µείωση µη παραγωγικού χρόνου και αποδοτικότερα µοντέλα εργασίας.
  • δυναµική συντήρηση χώρων εργασίας βάσει πραγµατικού χρόνου δεδοµένων πληρότητας χώρων.
  • συνολική µείωση των εκποµπών CO2 από κάθε δραστηριότητα του οργανισµού.

Για να επιτυγχάνονται οι δείκτες βιωσιµότητάς συντονισµένα, µε διαφάνεια και αξιοπιστία, τα συστήµατα της Yodiwo στηρίζονται σε:

Συνεργασία και Επικοινωνία ώστε οι εργαζόµενοι, οι διαχειριστές, αλλά και οι τελικοί πελάτες µιας εταιρείας να βρίσκονται σε πλήρη σύµπνοια, αφού, µέσω της πλατφόρµας, τα µέλη µπορούν σε πραγµατικό χρόνο να αναφέρουν οτιδήποτε συµβαίνει στην ώρα εργασίας τους και να παρέχεται άµεσα η κατάλληλη βοήθεια. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της τεχνολογίας είναι, εξάλλου, αναγκαία ώστε να ενδυναµώνονται, πάνω απ’ όλα, οι πραγµατικοί φορείς της βιωσιµότητας: οι εργαζόµενοι και, κατ’ επέκταση, η κοινωνία.

Συνδεσιµότητα και Eνσωµάτωση µέσω ενός ανοιχτού πλαισίου εργαλείων και πρωτοκόλλων που επιτρέπει τη σύνδεση και ενσωµάτωση αισθητήρων, συσκευών και συστηµάτων από διάφορους πάροχους. Αυτό επιτρέπει όχι µόνον την παρακολούθηση και τη συλλογή δεδοµένων που σχετίζονται µε τη βιωσιµότητα από διάφορες πηγές, αλλά και να αξιοποιεί ο κάθε οργανισµός τα ήδη υπάρχοντα συστήµατα, συσκευές και περιουσιακά του στοιχεία στο έπακρον, χωρίς περαιτέρω κόστη.

Αυτοµατισµό και Ευελιξία για την αυτόµατη ρύθµιση της κατανάλωσης ενέργειας, την προσαρµογή της φωτιστικής έντασης ή την αυτόµατη ανίχνευση και επίλυση προβληµάτων που επηρεάζουν τη βιωσιµότητα. Όλα έτσι συµβαίνουν δυναµικά, λαµβάνοντας υπ’ όψιν και τον ανθρώπινο παράγοντα στον χώρο.

Προηγµένες αναλύσεις µε εργαλεία για ανάλυση δεδοµένων και παραγωγή ενηµερωµένων µετρήσεων και αναφορών σε πραγµατικό χρόνο. Αυτό µπορεί να συµπεριλαµβάνει αναλύσεις επιδόσεων, προβλέψεις, ανίχνευση προβληµάτων και συστάσεις βελτίωσης στον τοµέα της βιωσιµότητας. Το reporting αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των προσπαθειών της Yodiwo να δηµιουργήσει υπεύθυνες και ηθικές επιχειρήσεις που διαθέτουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία για τη βιώσιµη και συνεχή βελτίωσή τους.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.

**Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο