Ζαγοροχώρια: Ο ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο

Ζαγοροχώρια: Ο ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο
≈ȉÈ͸ ˛Ϸ: –›ÙÒÈÌÔ „ˆ˝ÒÈ ÛÙ· ∆·„ÔÒÔ˜˛ÒÈ·. ÃÔÌ·‰ÈÍ‹ ·ÒÈÛÙÔıÒ„fiÏ·Ù· ÙÁÚ ÂÎÎÁÌÈÍfiÚ Î·˙ÍfiÚ ·Ò˜ÈÙÂÍÙÔÌÈÍfiÚ ·ÔÙÂÎÔ˝Ì Ù· ›ÙÒÈÌ· „ˆ˝ÒÈ·, Ôı ÍÔÛÏÔ˝Ì ÔÎÎ›Ú ÂÒÈÔ˜›Ú ÙÔı ÂÎÎÁÌÈÍÔ˝ ˜˛ÒÔı, ‘ÂÙ‹ÒÙÁ 29 ”ÂÙÂÏ‚ÒflÔı 2010. ¡–≈-Ö≈/¡–≈-Ö≈/¡–≈-Ö≈ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα Ζαγοροχώρια είνα ο μοναδικός συνδυασμός παράδοσης και φυσικής ομορφιάς, με highlight το «ελληνικό Grand Canyon» φαράγγι του Βίκου.

Τα Ζαγοροχώρια δεν χρειάζονται συστάσεις καθώς αποτελούν σταθερά -εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες- έναν από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Κάποιοι τα προτιμούν το χειμώνα, όταν το λευκό πέπλο του χιονιού έχει πέσει για τα καλά, κάνοντας σε να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι κάπου στις Άλπεις.

Άλλοι επιμένουν ότι η καλύτερη εποχή για να τα γνωρίσεις είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι. Απολαμβάνοντας ελληνικό καφέ, γλυκό του κουταλιού και παραδοσιακές πίτες κάτω από τη δροσιά που προσφέρουν τα αιωνόβια πλατάνια. Ή, αν είστε φυσιολάτρες, κάνοντας από trekking και ιππασία μέχρι rafting και τοξοβολία στα δάση, τα φαράγγια και τα ποτάμια της περιοχής.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
¢ðïøç ìå ÷éïíéóìÝíá óðßôéá óôï Æáãüñé, ÊõñéáêÞ 20 Éáíïõáñßïõ 2013. Ôï ÷éüíé Ýöôáóå êáé ôá 75 åêáôïóôÜ óå ïñéóìÝíåò ðåñéðôþóåéò êáé ðñïâëÞìáôá áíôéìåôþðéóáí êõñßùò ïé êôçíïôñüöïé, áëëÜ êáé ïé ãÝñïíôåò ôùí ÷ùñéþí, ðïõ äåí ìðïñïýí åýêïëá íá åöïäéáóôïýí ìå ôñüöéìá êáé öÜñìáêá. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÇËÉÁÓ ÌÁÊÏÓ

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, Αρίστη, Μονοδένδρι και τα υπόλοιπα γειτονικά χωριά τους επιβάλλεται να μπουν άμεσα στον ταξιδιωτικό σας to do χάρτη εάν σας αρέσουν τα γραφικά τοπία, η επαφή με τη φύση, η ιδιωτικότητα, η πεζοπορία, τα extreme sports και, φυσικά, η υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση.

Γεωγραφικά το Ζαγόρι, του οποίου η ονομασία προέρχεται από την Σλαβική πρόθεση Za που σημαίνει «πίσω» και το ουσιαστικό gora που σημαίνει «βουνό», βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου και θεωρείται ένα από τα στολίδια της Ηπείρου.

Στην περιοχή υπάρχουν 46 οικισμοί, τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες και τις πλαγιές της Πίνδου. Η περιοχή διαθέτει δύο Εθνικούς Δρυμούς. Ο ένας περιλαμβάνει τον ποταμό Αώο και το Φαράγγι του Βίκου και ο άλλος την περιοχή γύρω από τη Βάλια Κάλντα, ανατολικά της επιβλητικής χιονοσκέπαστης Τύμφης και το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, του οποίου αποτελεί και το κύριο τμήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιβλητική χαράδρα του Βίκου, τα τοξωτά πέτρινα γεφύρια που αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης, η ονειρική δρακόλιμνη και οι φυσικές κολυμπήθρες ήταν κάποια από τα σημεία που επισκεφτήκαμε και συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Για όσους είστε περισσότερο ριψοκίνδυνοι, επιβάλλεται κατά τη διάρκεια της διαμονής σας εδώ να δοκιμάσετε το rafting ή το kayak. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές εταιρείες με πολυετή εμπειρία που ασχολούνται με το εν λόγω σπορ και διαθέτουν άριστα καταρτισμένους εκπαιδευτές. Ο εξοπλισμός (στολή, παπούτσια) παρέχεται από τις εταιρείες και το μόνο που χρειάζεται να έχετε μαζί σας, εκτός από τη σωστή παρέα και την κατάλληλη διάθεση, είναι μια πετσέτα και μια δεύτερη αλλαξιά ρούχων, ώστε να αλλάξετε μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέρα σας οφείλει να ξεκινήσει με ένα λαχταριστό πρωινό με ντόπια προϊόντα και, εννοείται, ελληνικό καφέ στη χόβολη. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την «μπατσάρα ή μπατζίνα», την τοπική χορτόπιτα, όπου αντί για το κλασσικό φύλλο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της καλαμποκάλευρο, δημιουργώντας μια απίστευτα τραγανή κρούστα.

Ότι πρέπει δηλαδή για να σας δώσει ενέργεια πριν πάτε για ράφτινγκ – η όλη διαδικασία συμπεριλαμβανομένης της περισυλλογής, μεταφοράς και επιστροφής, διαρκεί περίπου ένα τρίωρο. Στη συνέχεια, πέρα από φαγητό σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα δίπλα στο τζάκι (συνήθως με πιάτα με έμφαση στα τοπικά κρέατα, αν και υπάρχει και μια εξαιρετική επιλογή με μενού με μανιτάρια), μπορείτε να χαζέψετε στα κουκλίστικα μαγαζιά με είδη δώρων, όπου θα βρείτε μοναδικές χειροτεχνίες. Καταλήγοντας το βράδυ σε κάποιο μαγαζί να πίνετε τσίπουρα υπό τον ήχο των κλαρίνων.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ÏñåéíÞ Âïâïýóá, ôï ÷ùñéü ðïõ äéáó÷ßæåé ï Áþïò, ÊõñéáêÞ 11 Áõãïýóôïõ 2013. Ìå êåíôñéêü óýíèçìá «áãþíáò êáôÜ ôçò åêôñïðÞò ôùí íåñþí ôïõ Áþïõ», åîåëßóóïíôáé êáëïêáéñéíÝò åêäçëþóåéò óôï Æáãüñé êáé ôçí Êüíéôóá, üðïõ ðïëßôåò êáé öïñåßò áíôéäñïýí óôï ó÷åäéáæüìåíï Ýñãï «Áîéïðïßçóç õäáôéêïý äõíáìéêïý Ðßíäïõ, ìå ðïëëáðëÞ êáé ðïëõäýíáìç ÷ñÞóç íåñïý êáé õäñïçëåêôñéêÞ åêìåôÜëëåõóç». ÁÐÅ ÌÐÅ/ÁÐÅ ÌÐÅ/ÇËÉÁÓ ÌÁÊÏÓ

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε την μαγευτική -γειτονική- Κόνιτσα, η οποία περιλαμβάνει πλήθος θρησκευτικών μνημείων, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από τη Βυζαντινή περίοδο. Εάν πάτε το καλοκαίρι, το μπάνιο στο ποτάμι αποτελεί μια εμπειρία που δεν πρέπει να παραλείψετε (ρωτήστε οπωσδήποτε τους κατοίκους σε ποια σημεία να κολυμπήσετε έτσι ώστε να αποφύγετε τις ρουφήχτρες). Κάτω από την επιβλητική παλιά γέφυρα θα συναντήσετε και έναν τεχνητό καταρράκτη (πολύς κόσμος κάνει βουτιές στο σημείο και βγάζει φωτογραφίες). Εάν σας το επιτρέπει ο χρόνος επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, σχεδόν 15-20 λεπτά από την κεντρική πλατεία που χωρίζει την Άνω με την Κάτω Κόνιτσα. Η πανοραμική θέα στην γύρω περιοχή θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: