Zero Waste HoReCa Hub: Όταν η Coca-Cola ενώνει τη βιωσιμότητα με την επιχειρηματικότητα

Zero Waste HoReCa Hub: Όταν η Coca-Cola ενώνει τη βιωσιμότητα με την επιχειρηματικότητα
Η «πράσινη» ψηφιακή πλατφόρμα που συμβάλλει στο όραμα για έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα.

To 2018, στο πλαίσιο του παγκόσμιου οράματός της για έναν «Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», η Coca-Cola στην Ελλάδα δημιούργησε την καινοτόμο κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future, με στόχο –μέσα από την παρέμβαση, την εκπαίδευση και την αλλαγή συμπεριφοράς– οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν μια zero waste φιλοσοφία.

To Zero Waste Future είναι μια πολυσυμμετοχική πλατφόρμα που υλοποιείται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation). Σήμερα, μέσω του Zero Waste Future, έχουν συλλεγεί πάνω από 2.200 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και περισσότεροι από 1.300.000 πολίτες έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το 2019, οι επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας, ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, τέθηκαν στο επίκεντρο του προγράμματος. Έτσι, δημιουργήθηκε το πρώτο Zero Waste HoReCa Δίκτυο, με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των επιχειρήσεων καφεστίασης και φιλοξενίας σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, ώστε να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, να επιτύχουν μακροπρόθεσμα μηδενικά απορρίμματα και να λάβουν τη σχετική διάκριση ως «Zero Waste». Ένα δίκτυο που σήμερα μετράει πάνω από 650 μέλη.

Το 2022, η πλατφόρμα της Coca-Cola στην Ελλάδα, που σήμερα μετράει πέντε χρόνια, εξελίχθηκε για ακόμη μία φορά με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας. Τον Νοέμβριο του 2022 ήρθε στη ζωή το Zero Waste HoReCa Hub, με το οποίο η εταιρεία εγκαινίασε μια νέα εποχή για το δίκτυο και τον κλάδο συνολικά. Μέσα από την ψηφιοποίηση του δικτύου, η πλατφόρμα προσφέρει σε επιχειρηματίες και εργαζομένους HoReCa ανά την Ελλάδα τα απαραίτητα εργαλεία για να υιοθετήσουν, στην πράξη, μια zero waste λειτουργία και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

H συμμετοχή των επιχειρήσεων HoReCa στο Zero Waste Hub έχει οφέλη τόσο για τις ίδιες όσο και για το σύνολο της κοινωνίας, καθώς μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών ανακύκλωσης και ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης της χώρας μας, για ένα πιο βιώσιμο αύριο.

Το Αποτύπωμα του Κλάδου

Ο κλάδος καφεστίασης και φιλοξενίας στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας, με περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις και πάνω από 600.000 εργαζόμενους. Βάσει στοιχείων και εκτιμήσεων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, ο κλάδος καφεστίασης και φιλοξενίας παράγει περίπου το 25% με 35% των συνολικών απορριμμάτων της χώρας. Γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του κλάδου όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το περιβάλλον.

Με γνώμονα τα παραπάνω στοιχεία και στόχο την εξέλιξη του δικτύου, ώστε αυτό να αγγίξει όλη την Ελλάδα, η Coca-Cola μετέφερε πλέον το δίκτυο Zero Waste HoReCa στο digital περιβάλλον, με απώτερο στόχο να προσεγγίσει τους πρωταγωνιστές αυτού του κλάδου και να τους ενσωματώσει πιο εύκολα και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Η συγκεκριμένα πλατφόρμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση zerowastefuture.gr, σήμερα, προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας για να ενισχύσουν τη βιώσιμη λειτουργία τους δωρεάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσω του Zero Waste HoReCa Hub τα μέλη έχουν πρόσβαση:

  • Στην τρέχουσα νομοθεσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τα πλαστικά μίας χρήσης.
  • Σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιούνται ψηφιακά.
  • Σε βέλτιστες πρακτικές και συμβουλές ορθής συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και του σωστού διαχωρισμού των υλικών στην πηγή.
  • Σε ειδικές φόρμες παρακολούθησης και καταγραφής των δικών τους μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Ο κλάδος καφεστίασης και φιλοξενίας στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας με περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις και πάνω από 600.000 εργαζομένους.

Τα Οφέλη

Με βάση τη νέα νομοθεσία «Πληρώνω όσο Πετάω», οι επιχειρήσεις HoReCa θα πληρώνουν για τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνουν, και αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους που το Zero Waste HoReCa Hub μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα για τη μείωση της φορολογίας τους.

Παράλληλα, στη σημερινή εποχή, όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν το αγαπημένο τους εστιατόριο ή καφέ βάσει της στάσης τους απέναντι στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, βάσει ερευνών, το 51% των σύγχρονων καταναλωτών έχει προτίμηση σε επιχειρήσεις που ακολουθούν πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Zero Waste HoReCa Hub έρχεται να λύσει περισσότερα από ένα προβλήματα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, αφού φέρει ξεκάθαρα οφέλη και στηρίζει τη μετάβασή στη νέα εποχή.

  • Οι επιχειρήσεις αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • Μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
  • Εξασφαλίζουν δωρεάν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τις νέες νομοθεσίες.
  • Μειώνουν τη φορολογία τους
  • Μειώνουν τη γραφειοκρατία
  • Εξασφαλίζουν δωρεάν πρόσβαση σε εργαλεία και καθοδήγηση από ειδικούς.
  • Αυξάνουν την προσέλκυση πελατών και επενδύουν στη φήμη τους.

Το 51% των σύγχρονων καταναλωτών έχει προτίμηση σε επιχειρήσεις που ακολουθούν πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas, σχολιάζει σχετικά: «Ο κλάδος HoReCa αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας μας και έναν πολύτιμο σύμμαχο για εμάς. Με το  Zero Waste HoReCa Hub, εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή για το Δίκτυο μας και τον κλάδο συνολικά. Μέσω της ψηφιοποίησης του Δικτύου Zero Waste HoReCa εστιάζουμε στην εκπαίδευση και τη διάκριση των επιχειρήσεων καφεστίασης και φιλοξενίας στην Ελλάδα σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Έτσι συνδράμουμε και εμείς στην αύξηση της ανακύκλωσης σε εθνικό επίπεδο. Όραμά μας για το 2023 να γίνουν μέλη του Δικτύου Zero Waste HoReCa Hub περισσότερες από χίλιες επιχειρήσεις του κλάδου».

Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3/3 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: