Ένας «dealmaker» με πολλά επιχειρηματικά «καπέλα»

Ένας «dealmaker» με πολλά επιχειρηματικά «καπέλα»

Το νέο στοίχημα με τον ελληνικό φούρνο GFG Bakery στις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις, η οικονομία και η ενασχόληση με την πολιτική.

Βασίλης Ανδρικόπουλος είναι αυτό που ονομάζουμε στις επιχειρήσεις «dealmaker». Με εμπειρία πλέον των 20 ετών σε επιτελικές θέσεις σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, φθάνοντας μέχρι την θέση του CFO για τη Δυτική Ευρώπη στη Diageo, έχει λάβει μέρος ενεργά σε σημαντικές συμφωνίες που καθόρισαν και τη σημερινή του δραστηριότητα. Πλέον είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, μέλος του Δ.Σ. της Green Cola Hellas, ενώ συμμετέχει επενδυτικά και ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του online supermarket yoda.gr. Στη συνάντηση μας, η πρώτη μου ερώτηση είναι σε ποια δραστηριότητα του διοχετεύει περισσότερο τον καθημερινό του χρόνο.

«Προσπαθώ να μοιράζω τον χρόνο μου σε όλα. Η συμμετοχή μου στο νέο σχήμα που προέκυψε μετά την εξαγορά της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας από την Calsberg είναι πολύ ενεργή, καθώς εκπροσωπώ τους μετόχους της πρώτης στο διοικητικό συμβούλιο. Στη Green Cola συμμετέχω επίσης στο ΔΣ, ενώ το online σούπερ μάρκετ, το Yoda.gr είναι για μένα ένα νέο παιδί, μια startup στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πριν προχωρήσω στις ερωτήσεις για το όλα τα παραπάνω, με προλαβαίνει και αναφέρεται σε ένα νέο επιχειρηματικό στοίχημα. Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Dream Foods, στην οποία συμμετέχουν ο ίδιος και οι επιχειρηματίες Γιάννης Χήτος (Ζαγόρι, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Yoda.gr, Green Cola Hellas) και Γιώργος Δρόσος (Bo Concept), εδώ και έξι περίπου μήνες έχει λανσάρει με μεγάλη επιτυχία έναν ελληνικό φούρνο στο Χόμποκεν (Hoboken) του Νιου Τζέρσεϊ.

andrikopoulos3
Το στοίχημα του GFG Bakery

Πρόκειται για το πρώτο πιλοτικό κατάστημα ελληνικού Bakery με την ονομασία GFG (Greek from Greece), το οποίο προωθεί στην Αμερική ελληνικά προϊόντα και ελληνικές συνταγές, με στόχο να προβάλλει την ελληνική διατροφή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πάνω από το 80% των προϊόντων που διατίθενται στο πρώτο πιλοτικό κατάστημα GFG παράγεται στην Ελλάδα από ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, ενώ και ο εξοπλισμός του καταστήματος είναι σχεδόν αποκλειστικά ελληνικής κατασκευής και προέλευσης.

«Ξεκινήσαμε από την Αμερική, γιατί εντοπίσαμε μια σημαντική ευκαιρία στην αγορά. Η ελληνική μεσογειακή διατροφή έχει σημαντική απήχηση στο αμερικανικό κοινό, καθώς είναι διαφορετική από όσα έχει συνηθίσει. Επίσης η Νέα Υόρκη έχει πάρα πολύ τουρισμό, ενώ υπάρχει σημαντική ομογένεια. Τα βασικά προϊόντα είναι τα σφολιατοειδή, ο καφές (freddo cappuccino και espresso freddo) και τα ελληνικά φαγητά και γλυκά. Ότι μπορεί να βρει κανείς δηλαδή σε έναν φούρνο στην Ελλάδα» αναφέρει σχετικά ο Βασίλης Ανδρικόπουλος.

Για την προώθηση του νέου εγχειρήματος έχουν γίνει ήδη αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό και στόχος είναι η επέκταση του συγκεκριμένου concept, σε πρώτη φάση, στην αγορά της Νέας Υόρκης, όπου έχουν ήδη εντοπισθεί τα επόμενα σημεία που θα λειτουργήσουν τα νέα καταστήματα GFG και στην συνέχεια να διερευνηθούν πιθανές ευκαιρίες και σε άλλες Αμερικανικές Πολιτείες. Ο ίδιος ασχολείται κυρίως με τα λειτουργικά της επιχείρησης και με το πλάνο ανάπτυξης της και όπως αναφέρει, βασικός στόχος είναι να «φέρουμε όλο και περισσότερους Αμερικανούς καταναλωτές σε επαφή με την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα».

GFG
Εμπόριο…ηλεκτρονικά

Από τις ΗΠΑ η συζήτηση μας μεταφέρεται στο διαδίκτυο. Το Yoda.gr έχει κλείσει σχεδόν δέκα μήνες online ζωής και ο Βασίλης Ανδρικόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του. Mαζί με τον Γιάννη Χήτο και τον Βασίλη Στασινούλια πρώην CEO της Carrefour και νυν CEO του yoda.gr έχουν βάλει στοίχημα να κατακτήσουν μερίδιο αγοράς της τάξης του 20% στην αγορά των online supermarket, συμπεριλαμβανομένων και των e-shops των retailers με φυσικά καταστήματα.

«Ο χώρος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει πολύ ενδιαφέρον και υπάρχει προοπτική αξίας. Για να αυξήσουμε τη πελατειακή μας βάση έχουμε φτιάξει ένα εξαιρετικό site, το οποίο δουλεύει πολύ καλά. Παρατηρούμε ότι ο κόσμος σιγά σιγά στρέφεται προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου» αναφέρει σχετικά.  Υποστηρίζει ότι η αύξηση του market pool για τα online supermarket εξαρτάται κυρίως από το συνειδητοποιήσουν οι καταναλωτές ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά από τα ψώνια που κάνουν σε ένα φυσικό κατάστημα. «Τα νούμερα θα μεγαλώσουν, αλλά δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό. Είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας του καταναλωτή, την οποία πρέπει να χτίσουμε» προσθέτει.

Υπολογίζεται ότι το 2016 οι Έλληνες δαπάνησαν τo ποσό των 30 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν προϊόντα από online σούπερ μάρκετ, ποσοστό που αυτή τη στιγμή είναι αρκετά χαμηλά, κάτω του 1% στο σύνολο της λιανικής. Όμως σύμφωνα με μελέτες αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 400 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα 4 χρόνια και ήδη νέες εταιρείες αλλά και μεγάλα σούπερ μάρκετ με online καταστήματα έχουν μπει στην αγορά.  «Η αγορά δεν θα μεγαλώσει μόνο από εμάς, αλλά και από όσους επιδιώξουν να κερδίσουν μερίδιο σε αυτή. Αυτός που θα κερδίσει είναι αυτός που θα κάνει καλύτερα τη δουλειά» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του yoda.gr και τονίζει ότι πλέον το δικό τους online κατάστημα εξυπηρετεί με προϊόντα όλη την Ελλάδα, ενώ διευρύνει συνεχώς τη γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων.

yoda-gr_photo
Μια συγχώνευση με ισχυρές συνέργειες

Αναμφισβήτητα, σημαντικό κεφάλαιο στο βιογραφικό του Βασίλη Ανδρικόπουλου είναι η συγχώνευση του ομίλου Carlsberg (Μύθος Ζυθοποιία) με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, το 2015. Ο ίδιος θυμάται ότι μαζί με τον συνοδοιπόρο του επιχειρηματικά Γιάννη Χήτο, συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη σημερινή «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», σε μια συμφωνία που όπως αναφέρει μέχρι στιγμής έχει πάει πολύ καλά.

Η εταιρεία διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής στη Σίνδο και τη Ριτσώνα, όπου παράγει τις μπύρες Μythos, Mythos Radler, FIX, FIX Dark, FIX Royal, Kaiser και Henninger. Παράλληλα εισάγει και διανέμει στην Ελλάδα διεθνώς αναγνωρισμένες μάρκες: τη δανέζικη Carlsberg, τη μεξικάνικη Corona Extra, τις ιρλανδικές μπύρες της Diageo Guinness και Kilkenny, τη βέλγικη Grimbergen, τη βαυαρικής προέλευσης weissbier Schneider Weisse, τον Ιρλανδέζικο μηλίτη Magners και τον ανθρακούχο μηλίτη Somersby σε δύο γεύσεις: μήλο και βατόμουρο.Επιπλέον η Oλυμπιακή Ζυθοποιία παράγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά τα σήματα Tuborg Club Soda και Tuborg Tonic Water.

«Η Fix σαν προϊόν είναι αναγνωρισμένο από τους καταναλωτές, με βαριά κληρονομία στην ελληνική αγορά. Από την άλλη το “know how” μιας πολυεθνικής όπως η Carlsberg, η οποία δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο, είναι πολύ σημαντικό, καθώς έχει φέρει νέα εργαλεία και ικανότητες στο νέο σχήμα. Οι συνέργειες που προέκυψαν ήταν διπλάσιες από αυτές που υπολογίζαμε στο αρχικό business plan» επισημαίνει ο Βασίλης Ανδρικόπουλος και προσθέτει: « Λόγω τις συγχώνευσης είχαμε αρχικά κάποια επιπλέον λειτουργικά έξοδα. Πλέον τα οικονομικά αποτελέσματα μας είναι εξαιρετικά. Είδαμε σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών και του όγκου πωλήσεων σε όλο το portofolio μας».

Τα λεγόμενα του επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία με τον κύκλο εργασιών το 2016 να φθάνει τα 146,8 εκατ. ευρώ έναντι 127, 6 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ σημειώθηκαν κέρδη χρήσης προ φόρων ύψους 1,820 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,956 εκατ. ευρώ το 2015.

Όσον αφορά το επενδυτικό πλάνο, που προβλέπει συνολικά κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2015-2019, η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτηση για μια φορολογική επιχορήγηση υπό το καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου του 2016 για την στήριξη των σχεδιασμών τη διετία 2017/2918. «Έχουμε επενδύσει ήδη στα δύο μας εργοστάσια σε Σίνδο και Ριτσώνα. Η Fix παραμένει η αιχμή του δόρατος και ποντάρουμε αρκετά στο λανσάρισμα της μπίρας FIX Άνευ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν σημαντικά προϊόντα όπως η μπύρα «Μύθος» που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, λόγω και της ενίσχυσης του τουρισμού. Και ακόμη η Kaiser που θεωρείται ως η καλύτερη μπίρα pilsner και την οποία έχουμε στηρίξει σημαντικά ως εταιρεία».

andrikopoulos1
Η οικονομία, οι επιχειρήσεις και η πολιτική

Ο Βασίλης Ανδρικόπουλος δεν φαίνεται να αρκείται στην πλούσια επιχειρηματική του δραστηριότητα, καθώς όπως αναφέρει θεωρεί χρέος του να βοηθήσει την πατρίδα του όσο μπορεί, με βάση τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι προέκυψε η ενασχόληση με την πολιτική, καθώς είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα είναι ένα από τα 15 πρώτα στελέχη που μπήκε στο κόμμα μέσω της δημιουργίας του Μητρώου Στελεχών.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαν πολιτικός με οδήγησε στο να ασχοληθώ με την πολιτική. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θεωρώ ότι εμπνέει εμπιστοσύνη και αυτό που λέει το κάνει. Η συμφωνία αλήθειας που παρουσίασε με έπεισε και μου έδωσε ισχυρά κίνητρα. Η ενασχόληση μου με την πολιτική προέκυψε επίσης και από την ανάγκη που νοιώθω να βοηθήσω» αναφέρει.  Σχολιάζοντας την εμπειρία, τονίζει ότι πέρασε κανονικά από όλη τη διαδικασία των συνεντεύξεων και η ενασχόληση του είναι στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης. «Η ΝΔ, υπό τη νέα ηγεσία, είναι ένα κόμμα το οποίο έχει οργανωθεί. Έχει τομείς, διαδικασίες και κριτήρια αξιολόγησης. Τα βιογραφικά στο μητρώο στελεχών ήταν χιλιάδες. Δεν θα μπορούσα να είμαι βολεμένος την ώρα που η χώρα μας έχει ανάγκη. Θέλω να συμβάλλω στο να λύσουμε την εξίσωση της ανάπτυξης στη Ελλάδα, αξιοποιώντας την εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα και στην επιχειρηματική σκηνή».

Σχολιάζει ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι μεν θετική εξέλιξη, έγινε δε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που στοίχισε στην οικονομία και την κοινωνία, ενώ το κόστος θα πληρώσουν για ακόμη μια φορά οι Έλληνες φορολογούμενοι.  «Στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία. Να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα με περισσότερη ρευστότητα από τις τράπεζες και ένα πιο ευνοϊκό και σταθερό φορολογικό καθεστώς. Οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να επιστρέψουν στα βάση τους και τα χρήματα στο τραπεζικό μας σύστημα. Αυτό προϋποθέτει πλήρη άρση των capital controls, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα και ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον» σχολιάζει.

Ο επιχειρηματίας επιμένει στο θέμα της ρευστότητας και αναφέρει ότι με τα capital controls πλέον δεν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο. «Οι εταιρείες χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης. Είναι η στιγμή οι τράπεζες να βγουν πιο μπροστά και να ενισχύσουν το επιχειρείν. Αυτό προϋποθέτει φυσικά λύσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό των κόκκινων δανείων. Πρέπει να ενισχυθούν εταιρείες που έχουν την προοπτική να αναπτυχθούν και για να γίνει αυτό πρέπει να συνεργαστούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΕΚΤ. Επίσης το γεγονός ότι ακόμα στην χώρα έχουμε capital controls, δυσχεραίνει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών. Να σας δώσω ένα απλά παράδειγμα. Για να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό πρέπει να πάρουμε έγκριση από ειδική επιτροπή. Πώς θα κάνεις έτσι ελεύθερο εμπόριο;» αναρωτιέται.

Παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν όπως λέει λαμπρά παραδείγματα ελληνικών μεγάλων επιχειρήσεων, όπως οι όμιλοι Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που κατάφεραν να βγουν στις αγορές και να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια. «Οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται τους Έλληνες επιχειρηματίες, τη στρατηγική τους και τις προοπτικές των επιχειρήσεων τους. Έχουν ισχυρή αξιοπιστία σε αντίθεση με την αξιοπιστία της χώρας, καθώς αλλά λέγαμε και άλλα κάναμε. Πρέπει να χτίσουμε ξανά την αξιοπιστία της πατρίδας και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Ο ερασιτεχνισμός βλάπτει την οικονομία, όπως και η έλλειψη οργάνωσης. Τα κράτη που μας δανείζουν θέλουν να βλέπουν ότι μπορούμε να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας» συμπληρώνει.

Κλείνοντας τη συζήτηση μας, επιστρέφουμε στην πολιτική και στα επόμενα σχέδια του. Αναφέρει ότι η χώρα χρειάζεται νέα μυαλά που θέλουν να βοηθήσουν, ενώ χαρακτηρίζει τραγικό το γεγονός ότι ήδη πάνω από 500.000 νέοι και ικανοί άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να δουλέψουμε και στην πολιτική βάσει στόχων που πρέπει να πετύχουμε. Επιδιώκω πιο ενεργή συμμετοχή τα επόμενα χρόνια στα κοινά και είμαι στη διάθεση του προέδρου της ΝΔ για το πώς θα με αξιοποιήσει» καταλήγει ο Βασίλης Ανδρικόπουλος.