Γιώργος Φιλιόπουλος (Enterprise Greece): To επενδυτικό αφήγηµα της Ελλάδας παραµένει ισχυρό

Γιώργος Φιλιόπουλος (Enterprise Greece): To επενδυτικό αφήγηµα της Ελλάδας παραµένει ισχυρό
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο επικεφαλής της Enterprise Greece, μιλάει στο Fortune για το νέο ψηφιακό «πρόσωπο» της εταιρείας, για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές εν μέσω πανδημίας, αλλά και για τις συνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η eBay.

To «σαφάρι» για την προσέλκυση επενδυτών είναι µια διαδικασία που δεν σταµατάει ποτέ. Οι χώρες στέκονται στον παγκόσµιο χάρτη ανταγωνιστικότητας και διεκδικούν κεφάλαια που θα δηµιουργήσουν νέες ευκαιρίες, θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Στην πρώτη «γραµµή» οι επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τοµέας και οι θεσµικοί φορείς, που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα λόγω της κρίσης έµαθαν να επιβιώνουν κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Εν µέσω της πανδηµίας COVID-19, η οποία έχει δραµατικές επιπτώσεις σε όλους τους τοµείς παγκοσµίως, αυτό που αλλάζει είναι η πολιτική και τα εργαλεία προσέλκυσης των επενδυτών.

Όπως εξηγεί στο Fortune o διευθύνων σύµβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, «ούτε ένα επενδυτικό έργο δεν έχει αναβληθεί λόγω της πανδηµίας», την ώρα που η εταιρεία στην οποία είναι επικεφαλής υλοποιεί την ψηφιακή της µετάβαση και κλείνει συνεργασίες µε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η eBay.

Ψηφιακά σεµινάρια, διαδικτυακά workshops, νέα τεχνολογικά εργαλεία έχουν µπει στη φαρέτρα της Enterprise Greece, που καλείται να υπερκεράσει τους περιορισµούς που δηµιούργησε ο κορονοϊος στο παγκόσµιο εµπόριο, να σταθεί αρωγός για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και να δηµιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για επενδύσεις σε τοµείς όπως η Ενέργεια, τα Logistics και η Τεχνολογία. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, µιλήσαµε για όλες τις προκλήσεις που δηµιουργεί η δύσκολη συγκυρία που βιώνουµε τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για την ελληνική οικονοµία.

K. Φιλιόπουλε, οι ελληνικές εξαγωγές έδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας (χωρίς τα πετρελαιοειδή, αύξηση 0,8% το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου). Πού αποδίδετε αυτή την επίδοση και ποιοι είναι οι κλάδοι που δίνουν ώθηση;

Ένα από τα λίγα θετικά της κρίσης που πέρασε η χώρα είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που κατάφεραν να σταθούν όρθιες µέσα σε αυτόν τον οικονοµικό Αρµαγεδδώνα που βιώσαµε είναι πλέον πολύ ανθεκτικές και ευέλικτες, και άρα πιο έτοιµες να αντιµετωπίσουν οποιαδήποτε νέα κρίση. Συνεπώς, αυτό έπαιξε σηµαντικό ρόλο στην ανάσχεση της ύφεσης στον τοµέα των εξαγωγικών επιδόσεων. Πέραν των πετρελαιοειδών, όπου υπήρξε παγκοσµίως µείωση της ζήτησης, κάτι που οδήγησε και σε µείωση των τιµών, οι περισσότεροι από τους άλλους κλάδους τα έχουν πάει από καλά έως πολύ καλά, δεδοµένων των συνθηκών. Οι ελληνικές εξαγωγές, αν και στην αρχή της πανδηµίας σηµείωσαν πτώση πάνω από 30%, ειδικότερα τον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω της πτώσης του παγκόσµιου εµπορίου, τον Ιούλιο ανέκαµψαν και, εξαιρουµένων των πετρελαιοειδών, παρουσίασαν σηµαντική αύξηση 9,2%. Τα τρόφιµα, τα βιοµηχανικά µας προϊόντα, τα φάρµακα και ο τοµέας των χηµικών έχουν αποδώσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Πλέον έχουµε µια µεγάλη οµάδα επιχειρήσεων οι οποίες µπορούν να τα καταφέρουν πολύ καλά σε δύσκολες συνθήκες και να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισµό.

Ωστόσο υπήρχαν πρακτικές δυσκολίες που προέκυψαν στο διεθνές εμπόριο. Ποιες ήταν οι ενέργειες της Enterprise Greece για να αντιμετωπιστούν οι αντιξοότητες που δημιουργήθηκαν λόγω COVID-19;

Eµείς αντιδράσαµε άµεσα και ανταποκριθήκαµε πολύ γρήγορα σε σχέση µε άλλους οργανισµούς ευρωπαϊκών χωρών. Βλέποντας το νέο σκηνικό που διαµορφώνεται µε όλους τους περιορισµούς, προχωρήσαµε στη δηµιουργία ενός πλαισίου ψηφιακών υπηρεσιών προώθησης και σε ουσιαστικό ψηφιακό µετασχηµατισµό των δράσεων και των εργαλείων µας, προκειµένου να ισχυροποιήσουµε τη θέση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών µε τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Για παράδειγµα, µεταξύ των νέων πρωτοβουλιών της εταιρείας, οι οποίες είχαν ήδη προγραµµατιστεί στο πλαίσιο µετεξέλιξής της, ήταν η σχεδίαση και η δηµιουργία ηλεκτρονικών καταλόγων εξαγώγιµων προϊόντων, η ροή ειδήσεων που αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά µε την πανδηµία σε όλες τις αγορές, οι διαδικτυακές προωθητικές εκδηλώσεις και τεχνικά σεµινάρια, οι ενηµερωτικές εκστρατείες σε µέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά. Σε σύντοµο χρονικό διάστηµα αναρτήσαµε στην ιστοσελίδα µας πληροφορίες για όλους τους περιορισµούς για τις εµπορικές συναλλαγές εν µέσω πανδηµίας και για τα εµπόδια που µπορούν να αντιµετωπίσουν οι εξαγωγείς ανά χώρα, σε αγαστή συνεργασία µε τις πρεσβείες και τα γραφεία ΟΕΥ στο εξωτερικό, αλλά και µε την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ. Επίσης προχωρήσαµε σε µια σειρά από διαδικτυακά σεµινάρια, µε πολύ καλούς εισηγητές για συγκεκριµένες αγορές-στόχους και διαφορετικούς τοµείς. Παράλληλα διοργανώσαµε µια σειρά από online workshops, τα λεγόµενα «Tech Tuesdays», µε τα οποία δώσαµε την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές µε τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων ή να ενηµερωθούν για συγκεκριµένες επιχειρησιακές λειτουργίες απαραίτητες στην επίτευξη των στόχων τους.

Το ψηφιακό άλμα και στη χώρα μας ήταν σημαντικό τους τελευταίους έξι μήνες. Πώς προσαρμόζεται ο οργανισμός σας στα νέα δεδομένα και πώς γίνεται πράξη ένα πιο «ψηφιακό» Enterprise Greece; 

Η έλευση της πανδηµίας COVID-19 επιτάχυνε κάποιες διαδικασίες και µας έκανε να φτάσουµε πιο γρήγορα σε στόχους που είχαµε θέσει στην αρχή της θητείας µας. Αυτοί οι στόχοι αφορούν στην πλήρη ψηφιοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και των υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν σχεδιασθεί νέα ψηφιακά εργαλεία, µε στόχο να συµπληρώσουν τα παραδοσιακά εργαλεία µάρκετινγκ που χρησιµοποιούσαµε µέχρι τότε, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την υποστήριξη τυχόν σχεδίων της εγχώριας επιχειρηµατικότητας για επέκταση των δραστηριοτήτων της. Η πανδηµία, ωστόσο, επέδρασε καταλυτικά και η υλοποίηση του σχεδίου µας επισπεύσθηκε, καθώς υπήρξε επιτακτική ανάγκη για περισσότερη διαδικτυακή επικοινωνία, αφού παραδοσιακά εργαλεία όπως διεθνείς εκθέσεις και αποστολές πρακτικά ακυρώθηκαν. Όσον αφορά στην εργασία κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, ήµασταν ένας από τους πρώτους δηµόσιους οργανισµούς που είχαµε ήδη κάνει πρόβες για να δουλέψουµε ψηφιακά, πριν από το lockdown. Από την πρώτη στιγµή ήταν σαφές τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελµατικό επίπεδο ότι η ασφάλεια όλων µας προείχε. Έτσι µπήκαν γρήγορα στη ζωή µας η τηλεργασία, οι ψηφιακές συναλλαγές και οι εξ αποστάσεως συναντήσεις. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι δύο µόλις ηµέρες µετά την ανακοίνωση των περιοριστικών µέτρων από τον πρωθυπουργό η πλειονότητα των υπαλλήλων µας εργάζονταν από την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα eBay, τι στόχο έχει και ποιες είναι οι προσδοκίες σας; 

Η πρωτοβουλία της εταιρείας είναι απόλυτα ευθυγραµµισµένη µε την προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει την ψηφιακή µετάβαση σε όλα τα επίπεδα. Επίσης διαγνώσαµε την ανάγκη που θα προκύψει λόγω της πανδηµίας και έτσι προσεγγίσαµε την eBay, µε την οποία ακολούθησε µια διαδικασία έντονων διαπραγµατεύσεων, ώστε να πετύχουµε την καλύτερη δυνατή συµφωνία για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ας µην ξεχνάµε ότι η Ελλάδα δεν είναι µια µεγάλη αγορά και, µε βάση τον αριθµό των επιχειρήσεων στον παγκόσµιο χάρτη, δεν αποτελούµε προτεραιότητα. Συνεπώς, είµαστε πολύ ικανοποιηµένοι, γιατί πετύχαµε ένα πολύ καλό αποτέλεσµα µε έναν κολοσσό. Με δεδοµένο ότι η πανδηµία ενίσχυσε τη στροφή των καταναλωτών στις online αγορές, ανοίγοντας νέες προοπτικές, η επιλογή αυτή µεγιστοποιεί τα οφέλη από την ένταξη των επιχειρήσεων στην πλατφόρµα του eBay, το οποίο απευθύνεται σε περισσότερους από 180 εκατοµµύρια αγοραστές και σε περισσότερες από 190 χώρες. Ήδη περίπου 11.000 ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν τα προϊόντα τους µέσω του eBay σε αγοραστές από όλο τον κόσµο και κατά το 2019 πουλήθηκαν περίπου ένα εκατοµµύριο προϊόντα από την Ελλάδα.

Μέσα από το πρόγραµµα συνεργασίας, περιλαµβάνονται όλα αυτά τα εργαλεία που θα δώσουν τη δυνατότητα στις µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσµα στον χώρο του ηλεκτρονικού εµπορίου. Δεν µας ενδιαφέρει η συµµετοχή στην πρωτοβουλία, αλλά η επιτυχία της συµµετοχής. Και µπορώ να πω ότι θα έχουµε µια εξέλιξη του ίδιου µεγέθους και στους πρώτους µήνες του 2021.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τη συνεργασία με το eBay, το οποίο απευθύνεται σε 180 εκατ. αγοραστές σε 190 χώρες».​

Ποιοι είναι οι τομείς στην Ελλάδα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές και σε ποιους κλάδους περιμένετε ανακατατάξεις λόγω πανδημίας;

Θα ξεκινήσω από τον κλάδο της ενέργειας και συγκεκριµένα των ανανεώσιµων πηγών, όπου αυτήν τη στιγµή επικρατεί ένας οργασµός στο τµήµα των στρατηγικών επενδύσεων (fast track), αλλά και στο τµήµα της παροχής σχετικών πληροφοριών σε ενδιαφερόµενους επιχειρηµατίες από όλο τον κόσµο. Σε αυτό έχει συντελέσει και το άνοιγµα της κυβέρνησης στις ΑΠΕ, η οποία επιδιώκει µε σεβασµό στο περιβάλλον να αφήσει έντονο το αποτύπωµά της στον τοµέα της ενέργειας, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της ΕΕ. Ο κλάδος της πράσινης ενέργειας, συγκεκριµένα οι ανανεώσιµες πηγές (αιολικά – φωτοβολταϊκά), τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης και αυτονοµίας των νησιών, σε συνδυασµό µε τη στρατηγική επιλογή της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, προσελκύουν το ενδιαφέρον πολύ µεγάλων οµίλων. Αυξανόµενο ενδιαφέρον καταγράφεται και για την παραγωγή φαρµακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, την ανάπτυξη δοµών R&D στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς και για τη διαχείριση απορριµµάτων και την κυκλική οικονοµία. Τρόφιµα και ποτά, υπηρεσίες, αλλά και οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, βρίσκονται ολοένα περισσότερο στο κέντρο του ενδιαφέροντος, ενώ η Ελλάδα, παρά την πανδηµία, εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισµό, άρα και πόλο έλξης διεθνών επενδυτών. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την πεποίθησή µας ότι το επενδυτικό αφήγηµα της χώρας παραµένει ισχυρό.

Mε αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Pompeo, στην Ελλάδα, είδαμε ότι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες προχωρούν σε επενδύσεις στον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας – καινοτομίας. Μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα R&D hub για τη ΝΑ Ευρώπη; 

Η Ελλάδα διαθέτει καταρτισµένο εργατικό δυναµικό και στρατηγική γεωπολιτική θέση, ενώ η θετική της αναγνωρισιµότητα, όπως αναδείχθηκε µέσα από την επιτυχή αντιµετώπιση του πρώτου κύµατος της πανδηµίας, δηµιουργούν ένα πολύ θετικό κλίµα εµπιστοσύνης και αξιοπιστίας διεθνώς. Το επενδυτικό µας αφήγηµα ξεδιπλώνεται πλέον και ισχυροποιείται διαρκώς από τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις ξένων ηγέτιδων εταιρειών σε διάφορους κλάδους. H επίσκεψη του Mike Pompeo, το αποτύπωµα που αφήνει µε την «ψήφο εµπιστοσύνης» στην ελληνική οικονοµία και οι προσδοκίες για νέα σχέδια και προοπτικές επέκτασης της ελληνοαµερικανικής συνεργασίας, µε την έλευση συγκεκριµένων νέων επενδύσεων σε κοµβικούς τοµείς, όπως η νέα τεχνολογία/καινοτοµία, η ενέργεια, οι υποδοµές και η αµυντική βιοµηχανία, επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει τα εχέγγυα να αποτελέσει σηµαντικό κόµβο για τη ΝΑ Ευρώπη. Μας είναι σαφές ότι η χώρα µετατρέπεται σε κέντρο τεχνολογίας, καινοτοµίας και βιοεπιστηµών. Σε αυτό συνηγορεί η ανακοίνωση της Microsoft για το επενδυτικό της σχέδιο ύψους ενός δισ. ευρώ για την κατασκευή κέντρων δεδοµένων εδώ, ενώ στις αρχές του έτους απέκτησε την ελληνική εταιρεία ροµποτικής Softomotive. Η Applied Materials αγόρασε πρόσφατα τη Think Silicon, η Cisco Sytems ανακοίνωσε τη δηµιουργία ενός κέντρου καινοτοµίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη και η Pfizer επενδύει στη Θεσσαλονίκη για τη δηµιουργία ενός σηµαντικού digital hub. Όλα αυτά πιστοποιούν ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να µετατραπεί σε R&D hub για τη ΝΑ Ευρώπη.

«H Ελλάδα διαθέτει τα εχέγγυα να αποτελέσει σημαντικό κόμβο για την Ευρώπη και να γίνει κέντρο τεχνολογίας και βιοεπιστημών».​

Ωστόσο, η ύφεση που θα καταγράψει η ελληνική οικονομία το 2020 θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις. Παράλληλα, η πανδημία «πιέζει» τις ΜμΕ και αυξάνει τον όγκο των «κόκκινων» δανείων. Πώς κρίνετε τις μέχρι τώρα κινήσεις ενίσχυσης της οικονομίας και πόσο αισιόδοξος είστε για rebound το 2021, δεδομένης της ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης; 

Η δυναµική που είχαµε τους πρώτους µήνες του 2020 ήταν πραγµατικά εντυπωσιακή. Αυτό το µετράµε από τα αιτήµατα που έχουµε για πληροφόρηση σχετικά µε την Ελλάδα. Ως οργανισµός δεν είδαµε ούτε ένα επενδυτικό έργο να αναβάλλεται λόγω της πανδηµίας. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό, γιατί δείχνει ότι η εµπιστοσύνη των επενδυτών υφίσταται και έχει ισχυροποιηθεί απέναντι στη χώρα µας. Όσον αφορά στην ενίσχυση της οικονοµίας, είχαµε µια γρήγορη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση· δόθηκαν άµεσα τα πακέτα στήριξης για τη συνέχιση της απασχόλησης και για την ενίσχυση των κλάδων οι οποίοι έφεραν το µεγαλύτερο βάρος της πανδηµίας. Η κυβέρνηση συνεχίζει σε αυτό το πλαίσιο. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήµα του Thessaloniki Helexpo Forum, ανακοίνωσε τον Οδικό Χάρτη στήριξης της Οικονοµίας, που περιλαµβάνει 18 µέτρα έως το τέλος του 2021. Το πακέτο των 6,8 δισ. ευρώ στοχεύει στη στήριξη των εισοδηµάτων και των επιχειρήσεων, αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, η λήψη δηµοσιονοµικών µέτρων στήριξης, τα οποία µέχρις στιγµής φθάνουν τα 24 δισ. ευρώ, αλλά και η συµµετοχή της χώρας στο πανδηµικό πρόγραµµα ποσοτικής επέκτασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), µετριάζουν τους οικονοµικούς τριγµούς που επέφερε η πανδηµία. Επίσης θα πρέπει να επισηµάνουµε ότι για το επενδυτικό πρόγραµµα της χώρας σηµαντικό ρόλο θα παίξουν και τα 80 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταµεία και τα προγράµµατα στήριξης της ΕΕ, καθώς αναµένεται να συµπαρασύρουν και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις. Είµαι αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονοµία έχει τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση το 2021 και για ισχυρή ανάπτυξη.

Στην αναζήτησή τους για αποδοτικότερες και ασφαλέστερες τοποθετήσεις, οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στην αξιοποίηση μη οικονομικών πληροφοριών, ενσωματώνοντας κριτήρια ESG στις διαδικασίες αξιολόγησής τους. Πώς κρίνετε αυτή την τάση και πώς μπορούν να προσαρμοστούν οι εταιρείες σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης;

Η τάση αυτή ξεκινά από τους καταναλωτές, οι οποίοι στρέφονται προς προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν κοινωνικά βιώσιµες εταιρείες. Οι επενδυτές ακολουθούν, αφού θέλουν να επενδύουν τα χρήµατα τους σε εταιρείες µε ισχυρές επιδόσεις και ικανοποιηµένους αγοραστές. Έτσι αξιολογούν όλο και περισσότερο τα ESG (Environmental, Social, Governance) κριτήρια, καθώς στοχεύουν στη µεγιστοποίηση της αξίας των µετοχών τους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική ευηµερία. Έχει αποδείχθει ότι οι καλές επιδόσεις σε επίπεδο Κοινωνίας – Περιβάλλοντος – Διακυβέρνησης οδηγούν σε καλύτερα οικονοµικά αποτελέσµατα, αλλά και µειώνουν το ρίσκο των επιχειρήσεων. Βλέπουµε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, και στο Enterprise βρισκόµαστε σε µια φάση σχεδιασµού στον συγκεκριµένο τοµέα, ώστε να προσφέρουµε εργαλεία και ενηµέρωση σχετικά µε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις, προκειµένου να είναι συµβατές µε τις απαιτήσεις των διεθνών επενδυτών.

Η κατανόηση και η εφαρµογή ESG δεικτών και στρατηγικών για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη θα καταστήσουν τις µεγάλες επιχειρήσεις, εισηγµένες και µη, περισσότερο ελκυστικές σε επενδυτές, ενώ θα δώσουν την ευκαιρία και σε µικρότερες αλλά µε φιλόδοξα εξαγωγικά πλάνα επιχειρήσεις, από τη µια, να σταθούν επάξια σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και, από την άλλη, να πλησιάσουν πιο εύκολα τις πηγές χρηµατοδότησης. Θεωρώ ότι πλέον η εναρµόνιση µε τη Βιώσιµη Ανάπτυξη και τα ESG κριτήρια θα αποτελέσει το διαβατήριο για τη διεθνή πορεία των επιχειρήσεων, και µάλιστα µε µετρήσιµα αποτελέσµατα.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που αναλάβατε το «τιμόνι» της Enterprise Greece. Τι έχει αλλάξει αυτό το διάστημα, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για το αποτύπωμα του οργανισμού; 

Η εταιρεία έκανε µια σηµαντική αλλαγή µε τη µεταφορά της από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό ήταν ένα βήµα στο πλαίσιο µιας ευρύτερης στρατηγικής, που είχε ως στόχο τον καλύτερο συντονισµό και την αποτελεσµατικότητα όλων των φορέων εξωστρέφειας που βρίσκονται στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα. Αυτό από µόνο του έφερε σηµαντικές επιχειρησιακές αλλαγές. Πλέον έχουµε εξαιρετικό συντονισµό τόσο µε τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών όσο και µε τις κατά τόπους πρεσβείες, προξενεία και γραφεία ΟΕΥ. Έπρεπε να υπάρξει µια κοινή στέγη, κάτω από την οποία θα συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες. Η οικονοµική διπλωµατία, που είναι πολύ σηµαντική για την επίτευξη των στόχων µας, προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία όλων των παραπάνω. Πλέον υπάρχει ενιαία εθνική στρατηγική και γραµµή, οι στόχοι είναι κοινοί και όλοι δουλεύουµε για την επίτευξή τους. Παράλληλα, προχωρήσαµε σε µια εσωτερική αναδιοργάνωση µεταρρυθµίζοντας ψηφιακό τον Enterprise Greece, ώστε να αποκτήσει νέα εργαλεία, να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και να γίνει περισσότερος πελατοκεντρικός. Το αποτύπωµα που θέλω να αφήσω ταυτίζεται µε τις δράσεις και τους στόχους που έχει ο οργανισµός.

Έχετε σημαντική εμπειρία στον χώρο της διαφήμισης και των διεθνών σχέσεων. Θεωρείτε ότι η διαχείριση της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα rebranding της Ελλάδας παγκοσμίως; Tι κάναμε σωστά και τι λάθος; 

Η χώρα µας διαχειρίστηκε την πανδηµία αποτελεσµατικά. Αυτό αποτυπώθηκε και στους αριθµούς και στα θετικά σχόλια που έχει πάρει η Ελλάδα από διεθνείς οργανισµούς. Το θέµα του rebranding είχε ξεκινήσει πριν από την έλευση της πανδηµίας, αλλά η αποτελεσµατική αντιµετώπιση του κορονοϊού µέχρι σήµερα έχει ενισχύσει σηµαντικά την εικόνα της Ελλάδας. Μια οικονοµία που γίνεται ξανά ισχυρή, σύγχρονη και έχει στόχο να γίνει από τις πλέον ανταγωνιστικές στην Ευρώπη. Η αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών δείχνει ότι µελετούν την περίπτωσή µας και εµείς κάνουµε γνωστές αυτές τις αλλαγές, προωθώντας τη νέα εικόνα της Ελλάδας µε παρουσιάσεις και ψηφιακές δράσεις.

*To άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

**Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου