Θεοδόσης Μιχαλόπουλος (Μicrosoft Hellas): Πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και δημόσιο με τη δημιουργία του Data Center

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει επιταχυντή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Hellas, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος μιλώντας στο MEGA.

«H επένδυση αφορά το υπολογιστικό νέφος, το cloud. Το cloud βρίσκεται σε υπερσύγχρονα μεγάλα data centers που έχουν μπει σε επιλεγμένες χώρες του πλανήτη. Ένα τέτοιο data center θα δημιουργηθεί στη χώρα μας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για ταχύτατη πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζονται να επενδύουν και να αγοράζουν, αλλά θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους» εξήγησε.

«Θα κάνουμε πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο. Φιλοδοξούμε ότι αυτό θα φέρει περισσότερη ανταγωνιστικότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ερωτώμενος γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα γι’ αυτή την επένδυση, μίλησε για αρκετές παράμετρους.

«Επενδύουμε σε χώρες δημοκρατικές, που διασφαλίζουν την προστασία των δεδομένων. Σε χώρε με πρόσβαση στην πράσινη ενέργεια. Δεσμευτήκαμε ότι μέχρι το 2025, όλα τα data center μας παγκοσμίως, θα τρέχουν 100% με πράσινη ενέργεια. Η Ελλάδα έχει ηλιακή και αιολική ενέργεια. Δέκα χρόνια, η Ελλάδα ήταν στην κρίση. Βλέπουμε μεγάλα βήματα τον τελευταίο καιρό και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο σημείο να επενδύσουμε» δήλωσε.

Στη μεγάλη αξία και σημασία της επένδυσης της Microsoft αναφέρθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του Athens Investment Forum.

Η επένδυση κατά τον κ. Πιερρακάκη, «αντανακλά το πώς μας βλέπει η Microsoft περιφερειακά: Το πώς μας βλέπει σε σχέση με το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που κάνουμε, αλλά κι ευρύτερα με την φιλεπενδυτική στρατηγική της κυβέρνησης. Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών βγάλαμε ως κυβέρνηση πολλά εμπόδια. Βήμα βήμα όμως μια τέτοιου είδους επένδυση πέρα από τα άμεσα οφέλη που έχει σε επίπεδο θέσεων εργασίας, σε επίπεδο ποιότητας διαδικτυακών υπηρεσιών έχει και έναν πολιτικό και γεωπολιτικό πολλαπλασιαστή. Ο πολιτικός πολλαπλασιαστής δείχνει ότι η αξιολόγηση που έχει γίνει, αντανακλά ότι η χώρα μας έχει περιορισμένο πολιτικό ρίσκο, ότι είναι σταθερή χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά στον γεωπολιτικό πολλαπλασιαστή, επίσης συμβολίζει κάτι σε σχέση με τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή. Αρα είναι ένα πολύ σημαντικό, θετικό βήμα κι έρχεται να κουμπώσει με ευρύτερο παζλ σε σχέση με τις υποδομές και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Πιερρρακάκης.