Χριστοδουλάκης – Φαλιάγκας (Wealthyhood): Η εξάπλωση σε Ελλάδα – νότια Ευρώπη και η χρήση της AI στις επενδύσεις

Χριστοδουλάκης – Φαλιάγκας (Wealthyhood): Η εξάπλωση σε Ελλάδα – νότια Ευρώπη και η χρήση της AI στις επενδύσεις
Χριστοδουλάκης - Φαλιάγκας (Wealthyhood): Η εξάπλωση σε Ελλάδα - νότια Ευρώπη και η χρήση της AI στις επενδύσεις

Τη γεωγραφική εξάπλωση της Wealthyhood, της επενδυτικής wealth-building εφαρμογής, θέτουν ως ένα από τους βασικούς στόχους της οι συνιδρυτές της πλατφόρμας Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης και Κωνσταντίνος Φαλιάγκας μιλώντας στο Fortune Greece.

Με αφορμή την ένταξη τους στη λίστα 40 UNDER 40 2023, οι δύο τους δηλώνουν πως «για εμάς σημαίνει αναγνώριση της προσπάθειας της της Wealthyhood ομάδας, των όσων έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα».

Οι Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης και Κωνσταντίνος Φαλιάγκας μιλούν για τις υπηρεσίες του προσφέρει το Wealthywood, υπογραμμίζοντας πως δεν «θυσιάζει τις βασικές αρχές μιας ορθολογικής επένδυσης».

Ακόμα, αναφέρουν πως «προσθέτουμε νέα features και εργαλεία που κάνουν τη ζωή των χρηστών μας λίγο πιο εύκολη και ευχάριστη» και συμπληρώνουν «ετοιμαζόμαστε πολύ σύντομα να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους τους Ευρωπαίους χρήστες να επενδύουν μέσω Wealthyhood».

Επιπλέον, στέκονται στα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το Wealthyhood από τον ανταγωνισμό και μιλούν για το πως επηρεάζει η τεχνητή νοημοσύνη τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εξηγώντας το πως η AI μπορεί να δώσει πραγματική αξία στον τομέα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Αλέξανδρου Χριστοδουλάκη και του Κωνσταντίνου Φαλιάγκα στο Fortune Greece:

«Αριθμούμε πάνω από 25,000 ενεργούς χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον αριθμό να αυξάνεται σημαντικά μήνα με τον μήνα»

Ποιο το όραμα της Wealthyhood και ποια η πορεία της έως σήμερα;

[Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης] Ξεκινήσαμε το Wealthyhood με ένα πολύ απλό όραμα στο μυαλό μας – να δώσουμε τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους, να αξιοποιήσουν τα χρήματα τους, ανεξάρτητα από το πόσα είναι αυτά ή τις γνώσεις και την εμπειρία που μπορεί να έχουν.

Ξεκινήσαμε το Wealthyhood πριν από περίπου 3 χρόνια στο Λονδίνο, από το σαλόνι του σπιτιού μας. Μετά το αρχικό product development και iterations πάνω στο product, πριν από έναν χρόνο κάναμε launch τις mobile εφαρμογές της Wealthyhood σε iOS και Android.

Από τότε μέχρι σήμερα αριθμούμε πάνω από 25,000 ενεργούς χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον αριθμό να αυξάνεται σημαντικά μήνα με τον μήνα, έχουμε ολοκληρώσει καθοριστικές στρατηγικές συνεργασίες για την επέκταση της εταιρίας, ενώ η ομάδα μας πλέον έχει φτάσει τα 14 άτομα και βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα!

Πoιο είναι το βασικό προϊόν σας;

[Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης] Το βασικό προϊόν μας είναι μια επενδυτική εφαρμογή που βοηθάει τον καθένα να ξεκινήσει να επενδύει τα χρήματα του, εύκολα, γρήγορα, αλλά χωρίς όμως να θυσιάζει τις βασικές αρχές μιας ορθολογικής επένδυσης.

Στην ουσία η εφαρμογή μας προσομοιάζει την αλληλεπίδραση ενός πελάτη με τον προσωπικό του σύμβουλο επενδύσεων. Η βασική διαφορά είναι ότι γίνεται at scale, και φυσικά χωρίς το αντίστοιχο κόστος!

3 είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν αυτή τη βελτιωμένη επενδυτική εμπειρία:

  • Η δημιουργία ενός πλήρως προσωποποιημένου portfolio με την καθοδήγηση της εφαρμογής και τα μοντέλα που έχουμε αναπτύξει.
  • Η αυτοματοποίηση της αποταμίευσης και μηνιαίας επένδυσης που λύνει τα χέρια του επενδυτή. Αυτό που εμείς ονομάζουμε “Your money on autopilot”, ώστε να μη χρειάζεται κάποιος ατελείωτες ώρες για να επενδύσει τα χρήματα του.
  • Η εκπαίδευση και συνεχής ενημέρωση των χρηστών μας ώστε να ωριμάζουν και αυτοί παράλληλα με το επενδυτικό τους ταξίδι. Από τη σύνοψη των νέων της ημέρας και τα analyst insights από την ομάδα μας, μέχρι εύκολους εκπαιδευτικούς οδηγούς για το πως να ξεκινήσει κάποιος, glossary με την επεξήγηση όρων και πολλά ακόμα εργαλεία!

Και όλα αυτά κάθε χρήστης μας μπορεί να τα κάνει σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα κατεβάσει την εφαρμογή μας.

«Η γεωγραφική μας εξάπλωση λοιπόν είναι ένας από τους βασικούς επόμενους στόχους για εμάς»

Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας βήματα;

[Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης] Μετά από μια επιτυχημένη είσοδο στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, πλέον στρέφουμε το βλέμμα μας παραπέρα, με την Ελλάδα να είναι ο επόμενος σταθμός και τις αγορές της νότιας Ευρώπης να ακολουθούν!

Η γεωγραφική μας εξάπλωση λοιπόν είναι ένας από τους βασικούς επόμενους στόχους για εμάς.

Δε μένουμε όμως εκεί. Κάθε εβδομάδα προσθέτουμε νέα features και εργαλεία που κάνουν τη ζωή των χρηστών μας λίγο πιο εύκολη και ευχάριστη! Ενδεικτικά μπορώ να πω ότι fractional shares, commission-free investing, αποταμιευτικοί λογαριασμοί με μεγάλα επιτόκια και ένα μεγάλο εύρος μετοχών παγκοσμίως είναι από τα πράγματα που θα δουν οι χρήστες μας άμεσα και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ποιες αγορές δραστηριοποιείται και σε ποιους τομείς;

[Κωνσταντίνος Φαλιάγκας] Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο των επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα, η Wealthyhood είναι μια επενδυτική εφαρμογή για long-term επενδύσεις και έχουμε επικεντρωθεί στο να προσφέρουμε το καλύτερο user experience για επενδύσεις και wealth building, στον καθημερινό μικρο-επενδυτή.

Για την ώρα, μέσω της εφαρμογής, μόνο οι χρήστες που βρίσκονται Αγγλία μπορούν να επενδύσουν. Ωστόσο ανεξαρτήτως χώρας, υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα εκπαιδευτικά resources και εργαλεία επενδύσεων που έχουμε υλοποιήσει στην εφαρμογή. Και ετοιμαζόμαστε πολύ σύντομα να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους τους Ευρωπαίους χρήστες να επενδύουν μέσω Wealthyhood.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την Wealthyhood από τον ανταγωνισμό;

[Κωνσταντίνος Φαλιάγκας] Υπάρχουν φαινομενικά πολλές επενδυτικές εφαρμογές, ωστόσο όλες έχουν την ίδια κατεύθυνση. Προσφέρουν χιλιάδες μετοχές, ομόλογα και παράγωγα, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν την παραμικρή καθοδήγηση, βοήθεια ή εργαλεία προς τον χρήστη, για το πώς αυτά μπορούν να συνδυαστούν για τη δημιουργία ενός πετυχημένου portfolio.

Στις διαθέσιμες επιλογές βρίσκονται επίσης και οι robo-advisors, που είναι μια κατηγορία εφαρμογών που χρησιμοποιείται κυρίως στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Εν αντιθέσει με τα trading apps, οι robo-advisors έχουν τον πλήρη έλεγχο επί των επενδύσεων του χρήστη και μπορούν να κάνουν κινήσεις εκ μέρους του, με βάση τις επιλογές του για το επιθυμητό επίπεδο ρίσκου.

Aυτό που ξεχωρίζει την Wealthyhood από τον ανταγωνισμό, είναι ότι συγκεντρώνει τα καλύτερα στοιχεία από τις εφαρμογές που ήδη υπάρχουν, δίνοντας την δυνατότητα στον κάθε χρήστη να έχει μια πλήρως προσωποποιημένη εμπειρία, με πολλά περισσότερα εργαλεία, εκπαιδευτικά resources και με το μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά και για την εταιρεία σας, η παρουσία σας στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune Greece;

[Κωνσταντίνος Φαλιάγκας] Η παρουσία της με τον Αλέξανδρο στην φετινή λίστα του Fortune Greece είναι κάτι που της έκανε πολύ χαρούμενους γιατί για εμάς σημαίνει αναγνώριση της προσπάθειας της της Wealthyhood ομάδας, των όσων έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα και της προσήλωσης στον στόχο της που είναι να φτιάξουμε την καλύτερη εφαρμογή για do-it-yourself (DIY) wealth building.

«Χρησιμοποιήσουμε το AI προς όφελος των χρηστών μας»

Ποιο πιστεύετε πως είναι το μέλλον για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο;

[Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης] Όπως ήταν αναμενόμενο η τετριμμένη πλέον “επανάσταση” που έχει φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, δε θα μπορούσε να αφήσει και τον κλάδο των χρηματοοικονομικών και των επενδύσεων ασυγκίνητο.

Υπήρξε η περίοδος όπου όλοι ονειρεύονταν να δημιουργήσουν τους έξυπνους trading αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης που θα κερδίσουν τις αγορές μια για πάντα. Το πρόβλημα δυστυχώς με αυτό είναι ότι οι αγορές δε λειτουργούν ακριβώς έτσι.

Μιλάμε για έναν τομέα όπου ο λόγος του θορύβου των δεδομένων, έναντι της πιθανής πληροφορίας που αυτά μπορεί να κρύβουν είναι τεράστιος, ακόμα και για τους πλέον εξελιγμένους αλγορίθμους. Και το λέω εκ πείρας. 🙂

Σίγουρα υπάρχουν ευκαιρίες, ειδικά στο micro-structure των αγορών και στις πολύ υψηλές συχνότητες, αλλά χρειάζονται πολλά παραπάνω από έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να “αποκαλυφθούν”.

Πλέον παρατηρείται μια στροφή προς άλλες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και προσωπικά θεωρώ ότι η πραγματική της αξία στον δικό μας τομέα συγκεντρώνεται σε δυο κατευθύνσεις:

  • Το financial advice ή guidance σε συνδυασμό με τη δημιουργία πιο προσωποιημένων και πιο σωστά δομημένων χαρτοφυλακίων.
  • Την καλύτερη δόμηση και ανάλυση της αχανούς πληροφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα ενδυναμώσει τους επενδυτές να λαμβάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις!

Προς αυτές τις δυο κατευθύνσεις στρεφόμαστε και στη Wealthyhood για να χρησιμοποιήσουμε το AI προς όφελος των χρηστών μας!

λίστα 40 under 40 δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του Fortune.