Αυτές οι χώρες απειλούνται περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο από την τρομοκρατία

Αυτές οι χώρες απειλούνται περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο από την τρομοκρατία
A US soldier (C) point his gun towards an Afghan passenger at the Kabul airport in Kabul on August 16, 2021, after a stunningly swift end to Afghanistan's 20-year war, as thousands of people mobbed the city's airport trying to flee the group's feared hardline brand of Islamist rule. (Photo by Wakil KOHSAR / AFP) Photo: AFP

Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν αποτέλεσε μια τεράστια προειδοποίηση για όλο τον κόσμο σχετικά με το τι μπορεί να περιμένουμε για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μια χώρα στην οποία ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διατήρησαν πάρα πολύ ισχυρή στρατιωτική παρουσία για χρόνια, προκαλεί σήμερα τεράστια εντύπωση για την ταχύτητα και την ευκολία με την οποία έπεσε στα χέρια των ανταρτών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας με στοιχεία του 2020, το Αφγανιστάν αποτέλεσε τη χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ φυσικά αποτελεί και το πιο μη-ειρηνικό κράτος του πλανήτη.

Επίσης το Αφγανιστάν αποτελεί και τη χώρα με τις περισσότερες οικονομικές απώλειες εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, οι οποίες εκτιμώνται στα 16,7% του ΑΕΠ για το 2019. Πολύ πιο μπροστά από τη Συρία στην οποία οι οικονομικές ζημιές για τον ίδιο λόγο κυμαίνονταν στο 3,4%.

Το 2019 στο Αφγανιστάν είχαμε 5.725 θανάτους από τρομοκρατικές ενέργειες, περισσότερο από το 40% των ανθρώπινων απωλειών παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά, το 78% των Αφγανών ανέφεραν ότι βρίσκονται σε πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση από πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ως τον Ιανουάριο του 2020 υπολογιζόταν ότι η δύναμη των Ταλιμπάν φτάνει τις 45.000 – 60.000 και ελέγχαν το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 όπου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εισέβαλαν στη χώρα. Όμως η τρομοκρατική οργάνωση επέζησε, μετακινήθηκε προσωρινά στο γειτονικό Πακιστάν, και τώρα επέστρεψε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από το Institute for Economics and Peace Global Terrorism Index 2020, οι χώρες με χειρότερο το 10 όσον αφορά την επιρροή τους από την τρομοκρατία είναι οι εξής: