Εταιρείες που «πονάνε»…τη φανέλα

Εταιρείες που «πονάνε»…τη φανέλα

Οι δέκα μεγαλύτερες χορηγίες ποδοσφαιρικών ομάδων, με αφορμή την συμφωνία Μπάρτσα – Qatar Airways.

Του Τάσου Ζάχου

To παλιό ρητό ότι το χρήμα κάνει τον «κόσμο να γυρίζει», ταιριάζει γάντι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, με τις μεγάλες ομάδες να σπεύδουν να υπογράψουν “χρυσές” συμφωνίες που θα αυξήσουν κατακόρυφα τα έσοδα τους.

Σύλλογοι όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν Μονάχου και φυσικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι εξίσου φιλόδοξοι, όταν έρχεται η ώρα να εξαργυρώσουν το παγκόσμια ισχυρό brand name τους, φέροντας ως χορηγούς στις φανέλες τους αντίστοιχα εταιρείες – κολοσσούς.

Το ποδοσφαιρικό μάρκετινγκ, το οποίο περιλαμβάνει υψηλές χορηγίες, πωλήσεις αθλητικών ειδών, δαπανηρές μεταγραφές και «άνοιγμα» των κορυφαίων συλλόγων σε αναδυόμενες αγορές όπως αυτή της Κίνας, ανθεί παρά την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte Annual Review of Football Finance 2013, παρά την ύφεση, η αγορά ποδοσφαίρου στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνει τα έσοδα της, αποφέροντας συνολικά έσοδα 19,4 δισ. ευρώ για το 2012 .

Η αγγλική Premier League παρέμεινε το κυρίαρχο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα παγκοσμίως, με τις αγγλικές ομάδες να αυξάνουν τα έσοδά τους κατά 87 εκατ. λίρες (ποσοστιαία αύξηση 4% σε αγγλικές λίρες), συγκεντρώνοντας συνολικά το ποσό των 2.360 εκατ. αγγλικών λιρών το έτος 2012. Στη λίστα που σας παρουσιάζουμε , έξι από τις δέκα ομάδες, αγωνίζονται στο «νησί».

Πάμε να δούμε τις δέκα φανέλες από…χρυσάφι.