Οι Έλληνες εφοπλιστές που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς

Οι Έλληνες εφοπλιστές που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς

Στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται ο Γιάννης Αγγελικούσης  ο οποίος χαρακτηρίζεται ο μεγαλύτερος ιδιώτης εφοπλιστής διεθνώς.

Στη λίστα με τα κορυφαία 100 ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλίας βρίσκονται 14 Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά και στελέχη από την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία. Ανάμεσα στα ονόματα της Lloyd’s List βρίσκονται Έλληνες εφοπλιστές, καθώς και άνθρωποι από την Κίνα, τη Δανία και τη Νορβηγία.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, λόγω της ισχυρής επιρροής της χώρας του στο παγκόσμιο εμπόριο. Στη συνέχεια ακολουθούν: o πρόεδρος της China Cosco Shipping Ζου Λιρόνγκ και ο πρόεδρος της China Merchants Λι Ζιανχόνγκ (2οι), η επικεφαλής της The Export-Import Bank of China Ζου Ξιαολιάν (3η), οι πρόεδροι των ICBC Financial Leasing της και Bocomm Financial Leasing, Ζάο Γκιουκάι και Σεν Μιν (4οι), ο Ρόμπερτ Ούγκλα (5ος) της AP Moller Holding, ο Σόρεν Σκου της AP Moller-Maersk (6ος), ο Τζον Φρέντρικσεν του Fredriksen Group (7ος).

Ο ελληνόκτητος στόλος αποτελεί με βάση τους gt το 17% του παγκόσμιου στόλου και ακολουθεί ο γιαπωνέζικος με 13% και ο κινεζικός με 12%. Ξεπερνά τα 250 εκατ. dwt η μεταφορική ικανότητα που έχουν τα πλοία των 50 μεγαλύτερων Ελλήνων εφοπλιστών με όρους dwt, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons Research.

Ποιοι είναι όμως οι πιο ισχυροί Έλληνες εφοπλιστές;