Οι μεγαλύτεροι φιλάνθρωποι του κόσμου

Οι μεγαλύτεροι φιλάνθρωποι του κόσμου

Ποιοι είναι οι πάμπλουτοι που δίνουν δισεκατομμύρια για κοινωφελείς σκοπούς;

Του Κώστα Φαρμάκη 

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ζάπλουτους του κόσμου, εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας του πλούτου, να είναι ταυτόχρονα και οι μεγαλύτεροι δωρητές. Άνθρωποι που έχουν κερδίσει πάρα πολλά χρήματα και που νιώθουν την υποχρέωση (είτε λόγω υστεροφημίας, είτε λόγω… εφορίας) να επιστρέψουν στην κοινωνία μερικά -ή πάρα πολλά- από αυτά. Και επειδή η φιλανθρωπία δρα και μέσω του παραδείγματος, οι μεγάλοι δωρητές φροντίζουν να ανακοινώνουν τις προσφορές τους.

Είναι, αντίθετα, απογοητευτικό να βλέπει κανείς να απουσιάζουν από τη λίστα των μεγαλύτερων δωρητών μεγιστάνες όπως ο Amancio Ortega της Zara, ο Larry Elisson της Oracle ή ο Ingvar Kamprad της ΙΚΕΑ, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει από ελάχιστα ως καθόλου σε σχέση με τις περιουσίες τους.

Το παράδειγμά τους δεν έχουν ακολουθήσει 113 εκατομμυριούχοι και δισεκατομυριούχοι οι οποίοι είναι μέλη του Giving Pledge, της πρωτοβουλίας του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ, τα μέλη της οποίας έχουν υποσχεθεί πως στη διάρκεια της ζωής τους θα διαθέσουν τουλάχιστον το 50% της περιουσίας τους σε κοινωφελείς σκοπούς.

Τα ποσά που αναφέρονται αφορούν την προσωπική περιουσία που έχει δωρίσει ο καθένας και όχι το σύνολο των δωρεών που τυχόν έχει πραγματοποιήσει το ίδρυμα που φέρει το όνομά τους.

Η λίστα συντάχθηκε σύμφωνα με στοιχεία του ανεξάρτητου think tank Milken Institute, της ιστοσελίδας therichest.com και δημοσιεύματα του Τύπου.

Ας τους δούμε αναλυτικά.