Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στο να αποφύγουμε τις λοιμώξεις

Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στο να αποφύγουμε τις λοιμώξεις
Blonde middle-aged woman eating fruit salad in her kitchen (Photo by Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto via AFP) Photo: AFP
Το φαγητό μπορεί να μην είναι φάρμακο, αλλά η βέλτιστη διατροφή είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

της Julia Craven

Η εποχή του κρυολογήματος, της γρίπης (και του COVID) έχει μπει για τα καλά και αυτό σημαίνει ότι αρκετοί από εμάς θα αρρωστήσουν. Ενώ οι εμβολιασμοί, η χρήση μάσκας και άλλες προφυλάξεις είναι επιτακτική ανάγκη για να παραμείνουμε υγιείς, η διατροφή μας μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε τις λοιμώξεις.

70% με 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας βρίσκονται, σύμφωνα με έρευνες, στο έντερό μας. «Στον γαστρεντερικό σωλήνα έχουμε εκατομμύρια διαφορετικούς οργανισμούς και πολλοί από αυτούς είναι εκεί επειδή πρέπει να ρυθμίζουν τις κυτταρικές διεργασίες στο σώμα μας», εξηγεί η Δρ. Selvi Rajagopal, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Johns Hopkins School of Medicine. «Μαθαίνουμε ότι όσο περισσότερο μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα υγιές βακτηριακό περιβάλλον στο έντερό μας, τόσο καλύτερες πιθανότητες έχουμε να αποτρέψουμε πολλές φλεγμονώδεις διεργασίες».

Το φαγητό μπορεί να μην είναι φάρμακο, αλλά η βέλτιστη διατροφή είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν συμβιωτικά στο γαστρεντερικό μας σύστημα, εξαρτάται από μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και θαλασσινά. Όταν τα καλά βακτήρια στο έντερό μας λαμβάνουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα παθογόνα και ολοκληρώνουν την απόκριση όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφευχθεί η χρόνια φλεγμονή.

«Το έντερο αποτελεί μια από τις πρώτες γραμμές άμυνάς μας ενάντια στους εισβολείς», λέει ο Δρ Tim Harlan, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington. Δώστε ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα αναζητώντας τροφές πλούσιες σε αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: fortune.com