Πώς να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα

Πώς να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα
Photo: Ingram Publishing

Δέκα τρόποι για να αποκτήσετε μυαλό-ξυράφι.

Ξεχνάτε πράγματα που μόλις ακούσατε και πρόσωπα που μόλις συναντήσατε; Διαβάζετε κάτι και μετά από λίγες μέρες δεν θυμάστε το παραμικρό; Νιώθετε ότι μεγαλώνετε και η μνήμη δεν σας βοηθάει πια;

Όλοι μας μπορεί να έχουμε στιγμές κατά τις οποίες ξεχάσαμε πού αφήσαμε τα κλειδιά μας, ή βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο χωρίς να θυμόμαστε γιατί πήγαμε. Το μυαλό μας τα παθαίνει αυτά σε οποιαδήποτε ηλικία και τα περιστασιακά κενά μνήμης είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν. Όμως οι περισσότεροι θέλουμε τον εγκέφαλό μας να δουλεύει στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε στιγμή. Αν και αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούμε να το πλησιάσουμε.

Είτε λοιπόν είστε σπουδαστής και πρέπει να βελτιώσετε τη μελέτη σας, είτε επαγγελματίας και πρέπει το μυαλό σας να δουλεύει με χίλιες στροφές, είτε βρίσκεστε ήδη στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας και θέλετε να διατηρήσετε τη διαύγειά σας, υπάρχουν τρόποι να το πετύχετε με ένα συνδυασμό πρακτικών κινήσεων, σωστής διατροφής και χρήσης βοηθητικών εργαλείων.

Οι συμβουλές προέρχονται από έρευνες του τμήματος ιατρικής του Χάρβαρντ και από μελέτη του επιστημονικού site LiveScience.

Ας τις δούμε αναλυτικά!