Τα καλύτερα εργαλεία για photobooks

Τα καλύτερα εργαλεία για photobooks

Φτιάξτε και τυπώστε το δικό σας φωτογραφικό άλμπουμ.

Του Κώστα Φαρμάκη

Όλοι θυμόμαστε τα φωτογραφικά άλμπουμ που φτιάχναμε τοποθετώντας τις τυπωμένες μας φωτογραφίες σε κενές σελίδες που καλύπτονταν με ζελατίνα. Για δεκαετίες οι γονείς μας και εμείς διατηρούσαμε εκεί τις αναμνήσεις μιας ζωής, μέχρι που ήρθαν οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και οι υπολογιστές και όλες οι αναμνήσεις μπήκαν σε σκληρούς δίσκους και DVD.

Σύντομα έγινε αισθητή η έλλειψη ενός πραγματικά χειροπιαστού άλμπουμ που μπορεί κάποιος να ξεφυλλίσει ή να δωρίσει. Ή να τυπώσει σε αυτό τις καλύτερες και πραγματικά ξεχωριστές από τις χιλιάδες εικόνες που πιάνουν πολλά Gigabyte. Την ανάγκη αυτή ήρθαν να καλύψουν τα photobooks.

Τα photobooks τα φτιάχνουμε μόνοι μας. Ειδικά εργαλεία βρίσκονται σε sites και μας προσφέρουν έτοιμα templates για να επιλέξουμε αυτό που μας αρέσει ή ταιριάζει στην περίσταση. Οι φωτογραφίες δεν τυπώνονται για να τοποθετηθούν σε αυτά· οι φωτογραφίες μας είναι οι ίδιες οι σελίδες, σαν περιοδικό και σαν βιβλίο.

Ο χρήστης επιλέγει ποιότητα εκτύπωσης και χαρτιού, αν θέλει σκληρό ή μαλακό εξώφυλλο κ.λπ., πληρώνει ένα λογικό ποσό και το έτοιμο άλμπουμ αποστέλλεται στο σπίτι του. Και μπορεί να το ξεφυλλίσει, να το βάλει στη βιβλιοθήκη ή να το δωρίσει στους γονείς για να το βάλουν μαζί με τα δικά τους, εκείνα με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής, στις οποίες ακόμα αχνοφαίνεται γραμμένη, με καλλιτεχνικά γράμματα, η ημερομηνία.

Ας δούμε τις εφαρμογές.