Η άφιξη των Χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι θετική για όλους!

Η άφιξη των Χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι θετική για όλους!

Γιατί χρειάζεται μια μικρή  παύση στην έντονη αναζήτηση εργασίας.

* H Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist

Καθώς το 2013 φτάνει στο τέλος του, όλοι έχουμε ανάγκη την ξεκούραση που μας υπόσχονται οι γιορτές, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως θα κοιμηθούμε περισσότερο…Σίγουρα όμως η καθημερινότητα μας θα είναι πιο ευχάριστη, παρέα με τους φίλους και την οικογένεια.

Αν αναρωτιέστε γιατί κάποιος που δεν εργάζεται, πρέπει να βλέπει θετικά το γεγονός ό,τι οι εταιρείες πατάνε pause στις προσλήψεις μέχρι το νέο έτος, έχω να σας πω, πως κάθε ρουτίνα θέλει το διάλειμμα της. Χρειάζεται μια παύση στην έντονη αναζήτηση εργασίας. Είμαι σίγουρη, πως αν για λίγες ημέρες απλά αρκεστείτε στο να χαρείτε την οικογένειά σας, τα παιδιά σας, φίλους, η «επιστροφή στα θρανία» θα είναι πιο ευπρόσδεκτη απ’ ότι αν δεν κάνετε καθόλου διάλειμμα.

Επειδή κλείνουν οι εταιρείες, δε σημαίνει πως δε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο θετικά, τόσο για την ανάκαμψη του πεσμένου ηθικού μας, μέσω κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς και για την αξιολόγηση του 2013 και τον προγραμματισμό των πρώτων βημάτων του 2014. Είτε ψάχνετε αλλαγή στο εργασιακό χώρο, είτε ψάχνετε δουλειά, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Κανονίστε να πάτε για καφέ/ποτό με γνωστούς, ώστε να σας πουν τα νεώτερα όσον αφορά τον κλάδο τους, τομέα κτλ. Αναμφίβολα, θα περάσετε ευχάριστα με φιλικά πρόσωπα, που δε θα σας θυμίζουν μόνο τα αρνητικά των σημερινών καταστάσεων.

2. Οι ευχές για καλές γιορτές δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των φίλων. Μπορείτε να ευχηθείτε και σε πρώην συναδέλφους-διευθυντές, ακόμα και σε επαφές που έχετε κάνει κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων. Ένα απλό, συμπαθητικό email, με γενικές ευχές για καλά Χριστούγεννα, μπορεί να σας βάλει μπροστά στην αναζήτηση, διότι ίσως κάποιος από αυτούς να έχει σκοπό να σας καλέσει αμέσως μετά τις γιορτές. Όπως και να έχει, η διατήρηση επαφών είναι καλή κίνηση, ακόμα και αν δεν προκύψει άμεσα κάτι, σας επιτρέπει να έχετε πληροφορίες από πρώτο χέρι για τα δρώμενα στις προσλήψεις.

3. Ακόμα και αν σας φαίνεται δύσκολο, χαλαρώστε τις ημέρες που θα είναι όλη η οικογένεια μαζεμένη. Κάντε σχέδια με φίλους (ακόμα και στο σπίτι) και ξεχάστε προσωρινά όσα σας απασχολούν τους υπόλοιπους μήνες. Έτσι, όταν όλοι θα επιστρέψουν στην ρουτίνα, θα είστε γεμάτοι με περισσότερη ενέργεια.

4. Προτείνουμε πάντα, καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, να υπάρχει κάποια αθλητική δραστηριότητα στο πρόγραμμα. Βοηθάει τόσο στην υγεία του σώματος αλλά και της ψυχής. Νεύρα, στεναχώριες, απογοήτευση, μπορούν να εξαλειφθούν μέσω του αθλητισμού. Μη χάσετε την ευκαιρία να αναζωογονηθείτε μέσω δραστηριοτήτων στη φύση και στον καθαρό αέρα.

5. Αφιερώστε κάποιες ώρες της ημέρας στον εαυτό σας. Χωρίς μουσική, χωρίς βιβλίο, τίποτα που να σας αποσπά την προσοχή. Βγείτε για ένα περίπατο, ιδανικά κάπου που δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση, ώστε να εστιάσετε την προσοχή σε εσάς (και όχι στο αυτοκίνητο που είναι έτοιμο να σας πατήσει….). Αρκεστείτε στο να ακούσετε το μυαλό σας, δεν έχει σημασία τι θα σκεφτείτε, αρκεί να δώσετε αυτό το χρόνο στον εαυτό σας. Δεν υπάρχει χρονικό όριο, δηλαδή 10 λεπτά ή 25 λεπτά…Κάντε το για όση ώρα σας είναι απαραίτητο. Αυτή η άσκηση, είναι που θα βοηθήσει να ξαναμπούν σε τάξη τα θέλω σας ως προς την επαγγελματική σας αποκατάσταση. Συχνά, η ρουτίνα της εύρεσεως εργασίας, και τα χιλιάδες ερεθίσματα που λαμβάνουμε από τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, φίλους, γονείς κτλ, μας μπερδεύουν και στο τέλος χάνουμε την άκρη του νήματος…Για να το ξαναβρούμε, αυτή είναι μία λύση, για την οποία όμως πρέπει να υπάρχει χρόνος….και διάθεση φυσικά.

6. Πριν τελειώσουν οι διακοπές γράψτε τις αποφάσεις σας για το 2014, τι θέλετε να επιτύχετε σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Αφού ολοκληρώσετε τη λίστα, ήρθε η ώρα για δράση.

Σας ευχόμαστε ευτυχισμένο το 2014, γεμάτο νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, προαγωγές, αυξήσεις μισθών και ό,τι άλλο επιθυμείτε!!!!Το 2014 είναι η χρονιά σας (και της Εθνικής στο Mudial φυσικά!)

(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr).