Η Σλοβενία αναγνωρίζει ως κράτος την Παλαιστίνη – Ακολουθούν Ισπανία, Ιρλανδία;

Η Σλοβενία αναγνωρίζει ως κράτος την Παλαιστίνη – Ακολουθούν Ισπανία, Ιρλανδία;
epaselect epa10915216 A Houthi fighter holds up a Palestinian flag during a military parade in solidarity with Palestinians in the Gaza Strip, in Sana'a, Yemen, 12 October 2023. The top leader of the Houthis movement, Abdul-Malik al-Houthi, has warned that his movement will stand ready to engage in hostilities against Israel should the United States directly back the Israeli military campaign on the Gaza Strip. Thousands of Israelis and Palestinians have died since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, leading to Israeli retaliation strikes on the Palestinian enclave. EPA/YAHYA ARHAB Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ισραήλ δήλωσε ότι το σχέδιο ποτελεί «βραβείο για την τρομοκρατία» που θα μειώσει τις πιθανότητες επίλυσης της σύγκρουσης στη Γάζα.

Εν μέσω των διεθνών αντιδράσεων που φουντώνουν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, η Σλοβενία ξεκίνησε την Πέμπτη τη διαδικασία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, μια κίνηση που είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ.

«Η φρίκη που βλέπουμε καθημερινά στη Γάζα είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Καλώ το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις του στη Γάζα και να χρησιμοποιήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο Σλοβένος πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter)

Ο Γκόλομπ δήλωσε ότι θα ήθελε η αναγνώριση της χώρας του να αποτελέσει «κίνητρο για να προχωρήσουν πιο γρήγορα αυτές οι διαπραγματεύσεις» και να επιταχυνθεί ο διάλογος στα Ηνωμένα Έθνη για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την ασφάλεια και την ύπαρξη του Ισραήλ μέσω μιας λύσης δύο κρατών.

Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που η Ιρλανδία, η Ισπανία και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιρλανδίας.

Η ημερομηνία αναγνώρισης της Σλοβενίας θα εξαρτηθεί από την επιτυχία της προόδου των ειρηνευτικών συνομιλιών, με την 13η Ιουνίου το αργότερο, δήλωσε ο Γκόλομπ. Εάν η πρόοδος επιταχυνθεί, η Σλοβενία θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισης ταχύτερα.

Είπε ότι η απόφαση για την έναρξη των διαδικασιών αναγνώρισης εμπεριέχει προσδοκίες για όλους τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση – την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, την απελευθέρωση των ομήρων και στη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε ομόφωνα για την απόφαση αυτή, δήλωσε ο Γκόλομπ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αναγνώριση θα εμπνεύσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν τα βήματα της Σλοβενίας.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία δήλωσαν τον Μάρτιο ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Οι χώρες φέρονται να περιμένουν την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Μαΐου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγνώριση των Παλαιστινίων ως κατάλληλων για πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη.

Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι το σχέδιο των τεσσάρων χωρών αποτελεί «βραβείο για την τρομοκρατία» που θα μειώσει τις πιθανότητες επίλυσης της σύγκρουσης στη Γάζα με διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com