Από τη μητέρα Τερέζα στον Στιβ Τζομπς

Από τη μητέρα Τερέζα στον Στιβ Τζομπς

Πώς τα παραδείγματα των ηγετών στην ιστορία μπορούν να προσαρμοστούν στο σύγχρονο μάνατζμεντ.

Ο John Coleman έχει γράψει το βιβλίο Passion & Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Business Leaders. Με άρθρο στο Harvard Business Review εξετάζει πώς οι διάφοροι ηγέτες -κρατών, κινημάτων κ.λπ.- δείχνουν το δρόμο για την πραγματική συνεργασία του μάνατζερ με την ομάδα του.

«Πολλές φορές νομίζουμε ότι το να είναι κανείς ηγέτης είναι μια μοναχική αποστολή και ότι η Ιστορία γράφεται από τη θέληση και τις πράξεις μεγάλων προσωπικοτήτων και μόνο. Βλέπουμε τα παραδείγματα της Ρόζα Παρκς, του Νέλσον Μαντέλα ή της μητέρας Τερέζας, αλλά ξεχνάμε να αποδώσουμε το αντίστοιχο μερίδιο της επιτυχίας στις κοινωνίες που εφάρμοσαν και αγωνίστηκαν για αυτά τα ιδανικά. Γιατί οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται από τις κοινωνικές μονάδες.

Διαβάστε ακόμη: Η ιδιοφυΐα των Έλον Μασκ και Στιβ Τζομπς

Στο Harvard Business School δίνουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια μεταξύ φοιτητών και καθηγητών γιατί έχουμε κατανοήσει πως κανείς μας δεν είναι αρκετά ικανός να αντεπεξέλθει μόνος του στα πάντα. Μοιραζόμαστε προβλήματα, εμπειρίες και λύσεις. Προάγουμε το mentorship. Γινόμαστε καλύτεροι ηγέτες με το να στηριζόμαστε στην κοινότητα που θα μας βοηθήσει, θα μας θέσει αντιμέτωπους με προκλήσεις και θα μας καταστήσει υπεύθυνους για το όποιο αποτέλεσμα.

Ο William Wilberforce θεωρείται ηγέτης του κινήματος κατά της δουλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα είχε καταφέρει τόσα πολλά χωρίς την ενεργή στήριξη των αντίστοιχων οργανώσεων. Ο Στιβ Τζομπς είχε ένα όραμα για την Apple αλλά δεν κατάφερε, στην πρώτη περίοδό της, να την κάνει επιτυχημένη επειδή δεν έπεισε τους μετόχους ότι αυτό ήταν σωστό. Ναι μεν κάθε πλοίο έχει τον καπετάνιο του, αλλά χωρίς το πλήρωμα το πλοίο δεν θα λειτουργεί σωστά, δεν θα στρίβει, δεν θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του.

Διαβάστε ακόμη: Ο CEO που δεν θέλει να τον συγκρίνουν με τον Στιβ Τζομπς

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον μάνατζερ είναι να πιστέψει πως έχει όλες τις απαντήσεις και πως οι άλλοι είναι εκεί μόνο για να τον υπακούν. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος δρόμος προς την αποτυχία.

Αν τρέχετε σε ένα δρόμο επιχειρώντας να σπάσετε το προσωπικό σας ρεκόρ επειδή εσείς το θέλετε, πόσοι νομίζετε ότι θα θελήσουν να σας ακολουθήσουν; Οι στόχοι πρέπει να είναι κοινοί με την ομάδα, κανείς δεν θα αγωνιστεί για το όραμα του άλλου αν δεν το νιώθει και λίγο δικό του. Και ο τρόπος να το πετύχει αυτό ο ηγέτης πρέπει ο σκοπός του, τελικά, να ωφελεί την ομάδα/κοινότητα.

Οι μεγαλύτεροι ήρωες θεωρούνται εκείνοι που θυσιάστηκαν για τις κοινότητές τους, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή ο Μαχάτμα Γκάντι. Στις επιχειρήσεις αυτό μεταφράζεται και συνοψίζεται στη γνωστή φράση του Simon Sinek «οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που φτιάχνεις, αγοράζουν το σκοπό για τον οποίο το φτιάχνεις».

Η εταιρεία φυσικών προϊόντων Whole Foods έχει ως σύνθημα το «Whole Foods, Whole Planet, Whole People» ορίζοντας έτσι το όραμά της με όρους περιβαλλοντικής καθαρότητας και υγιών ανθρώπων. Η TOMS είναι διάσημη για τη μεγάλη συνεισφορά της στους αναξιοπαθούντες.

Η Zappos έχει τη φήμη, και το αποδεικνύει συνεχώς, πως βάζει πάνω απ’ όλα την εξυπηρέτηση των πελατών. Οι άνθρωποι/πελάτες επιβραβεύουν όσους θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία των άλλων, που έχουν έναν ανώτερο σκοπό και θα κάνουν τα πάντα για να τον στηρίξουν».