Μπορεί το Bitcoin να μετατραπεί σε «Napster» των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων;

Μπορεί το Bitcoin να μετατραπεί σε «Napster» των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων;
epa06407075 A Bitcoin is pictured in Duesseldorf, Germany, 27 December 2017. Wild swings in the price of bitcoin took a pause, after it temporarily dropped to 10,800 US dollar. The cryptocurrency's value plummeted by nearly a third last week, and was dealt another potential blow when the Israeli Securities Agency said it would bar companies trading in bitcoin from operating on the Tel Aviv stock exchange and investigate how to regulate the digital currency because of concerns about volatile prices. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο CEO της Ripple πιστεύει πως ναι. 

της Polina Marinova

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ripple, Brad Garlinghouse,μόλις έκανε κάποιες τολμηρές συγκρίσεις στο συνέδριο Code Conference της Recode.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το Bitcoin μπορεί να είναι αυτό που έχει προκαλέσει τη μανία με τα κρυπτονομίσματα, αλλά θα μπορούσε τελικά να καταλήξει σαν την -κατηργημένη πλέον- μουσική υπηρεσία Napster.

«Ίσως καταλήξουμε να γίνουμε μάρτυρες της μετατροπής του Bitcoin στο αντίστοιχο Napster των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε. «Πρόκειται για μια μετασχηματιστική τεχνολογία, αλλά τα Spotify, iTunes, και Pandora κυριάρχησαν επειδή συνεργάστηκαν με τους ρυθμιστικούς φορείς για να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η γνώμη του Garlinghouse δεν προκαλεί και τόση έκπληξη, δεδομένου ότι η Ripple, η δική του startup στον κλάδο του fintech, έχει το δικό της κρυπτονόμισμα.

Το XRP, το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα βάσει αγοραίας αξίας μετά από το Bitcoin και το Ethereum, είναι η επωνυμία ενός ψηφιακού νομίσματος και ενός ανοιχτού δικτύου πληρωμών. Και επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν χρήματα σε όλο τον κόσμο με αποτελεσματικότητα, χρησιμοποιώντας το blockchain.

Ο Garlinghouse επέκρινε επίσης την αποτελεσματικότητα του Bitcoin όσον αφορά την πραγματοποίηση πληρωμών. Συγκεκριμένα, είπε ότι η αντικατάσταση του παραστατικού χρήματος από το Bitcoin θα ήταν μια κακή ιδέα, καθώς η μέση συναλλαγή με Bitcoin μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά και τα τέλη συναλλαγών παραμένουν αρκετά υψηλά.

Το Ripple μπορεί να χειριστεί 1.500 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, ενώ το Bitcoin μπορεί να χειριστεί μόνο επτά μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο γνωστός ηθοποιός και επενδυτής τεχνολογίας Ashton Kutcher δώρισε 4 εκατομμύρια δολάρια σε μάρκες XRP του Ripple στην οργάνωση προστασίας αγρίων ζώων Ellen DeGeneres Wildlife Fund. «Μπορούμε να μεταφέρουμε τη δωρεά σε φράγκα Ρουάντας εδώ και τώρα· το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε αυτό το κουμπί και τα λεφτά θα μπουν στον λογαριασμό σας», είπε χαρακτηριστικά ο Kutcher.

Δείτε ακόμη: Γιατί ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου είναι έτοιμο να στραφεί στο Bitcoin